Bemutatkozás

gumicsonak

Itt kezdődött

A Vidra Csoport egy kicsi családi cég. Vízitúrákat szervezünk, boltunkban nyáron kajakot, kenut, a téli időszakban snowboardot tudsz venni. Emellett még pólónyomással is foglalkozunk. Kicsit hosszabb bemutatkozás következik, ha lefelé gördítesz, a szöveg alatt találsz képeket is rólunk.

Kele Attila vagyok, vagy ahogy sokan vízről ismernek Vidra. A Vidra Csoport én magam vagyok, mögöttem a mindenben támogató feleségemmel és családommal.

A kép bal oldalán én vagyok talán két évesen, ez volt az első és meghatározó evezős élményem. Azóta már kicsit komolyabb felszereléssel, és kicsit technikásabb vizekre járok, de a víz iránti rajongásom, és a Vidra története itt kezdődött 1978-ban, a Balaton partján.

Miután Detti és én sem hajós családból származunk, így a vizes/havas élmények gyermekkorunkban csak korlátozott számban (néha egy-egy vízitúra nyáron, síelés télen) voltak jelen, de én mindig is biztos voltam abban, hogy ha már magam fogok dönteni a dolgaimról, akkor rocksztár leszek vagy evezni fogok. Zenéltem több együttesben is, de rocksztár nem lettem, már nem is akarok, de nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy ma azzal foglalkozhatok, amit szeretek.

Miután a gyerekkori rendszeres kajakos-kenus edzéslehetőség nem adatott meg, így más sportokat űztünk. Dettinek az atlétika, majd a kosárlabda volt meghatározó gyerekkorában, én úszással kezdtem, majd cselgáncsoztam, végül sok év utcai görkorcsolya következett.

sk8

Napi 4-5 óra keréken. Nagyon jó évek voltak.

Az egész család sportos életmódot él. Gyermekeink igazolt versenyzőként járnak úszás, duatlon, triatlon és kosárlabda edzésekre és versenyekre, amikor pedig hétvégén éppen nem megyünk evezni, akkor mi szülők sokat gyalogtúrázunk, bringázunk velük. Detti napi edzései hét közben a TRX, spinning, jóga, futás. Nekem a hétköznapi edzéseim főleg a triatlon három sportja köré koncentrálódnak, az úszás, bringa és a sok futás megfelelő alapot ad arra, hogy a kedvenc sportom, a vadvízi kajak mellett különböző állóképességi sportokat is űzhessek. Egy ideje az evezés különböző típusai (vadvízi kajak, kenu, tengeri kajak, rafting) mellett a triatlon és az ultrafutás az egyik legfőbb hobbim.
Nem vagyok igazán gyors futó, viszont jó sokáig tudok futni. 100-200 kilométeres versenyeken szoktam elindulni, aszfalton és terepen egyaránt. Talán legnehezebb versenyem az Ultrabalaton (221 km futás a Balaton körül), amit eddig háromszor teljesítettem.
Keresztedzésnek a családban a Muay Thai Box küzdősportot űzzük még. A téli időszak pedig természetesen a hódeszkáé is, fiaink előbb tudtak úszni, vadvízen kajakozni és snowboardozni, mint olvasni.

A túráink mellett két saját szervezésű, rendezésű versenyünk, teljesítménytúránk is van. Az UltraRába, ami Európa leghosszabb kajakos-kenus versenye a 200 kilométer feletti hosszával, és az instant DZD, ami a 315 kilométeréval egy igazán komoly szárazföldi erőpróba.

Visszakanyarodva a Vidra történetének kezdetéhez, 1996-ban első éves főiskolás voltam, amikor elvégeztem egy vízitúra vezető tanfolyamot. Ezután lehúztam túravezetőként négy nyarat egy túraszervezőnél, a nyári hónapokat végig a Rába folyón töltöttem. Négy nyár, minden egyes nap a vízen, sok-sok új tapasztalat, ekkor még túraszervezés nélkül, csak túravezetőként és kizárólag kenuban.

1999-ben szerveztem meg az első vízitúrámat akkor még közösen azzal a túraszervezővel, akinek dolgoztam. 2000-ben sikerült összegyűjtenem annyi pénzt, hogy megvehessem a legelső saját kenumat. Megragadott a vidrák energikussága és játékossága, így a kenunak a Vidra nevet adtam. A cégünk erről, a legelső hajómról kapta a nevét.

vidrakenu

Vidra, a legelső kenum

2000-ben már teljesen önállóan szerveztem és vezettem Rába túrákat. Van egy értékrendem a világról, ez alapján élem életemet, eszerint szervezem és vezetem a túráimat a legelejétől fogva. Egyszerre kizárólag egy helyszínen van túránk, csak kis létszámú csoporttal dolgozunk. Minden túrát személyesen én vezetek, Dettivel, most már a fiaimmal és túravezető barátok segítségével. A későbbiekben sem szeretnék vízitúra gyárat.

Detti a 2000-es, legelső teljesen saját szervezésű és felszerelésű túrának résztvevője volt, és bár ismertük egymást már előtte, de mondhatni a mi közös életünk és a Vidra története egy szálon, itt indult.

Egy hosszú évtizeden keresztül (1999-2011) dolgoztam középiskolai tanárként a nagykanizsai Dr. Mező Ferenc Gimnáziumban párhuzamosan a Vidra Csoport más profiljai (túraszervezés, oktatás, kajak-kenu bolt, snowboard, pólónyomás) mellett, de idő hiányában a tanári hivatást el kellett hagynom. A Vidra nem egy nyári munka, nem egy másodállás, főállásban csak ezzel foglalkozunk.

Többször is kérdezgették a parton tőlünk, hogy hol lehet vásárolni kenut, kajakot. Először csak közvetítettünk, majd mi is elkezdtünk árulni vízitúra felszereléseket.

Kezdetben csak üvegszál/műgyanta alapanyagú kenukat és kajakokat, majd idővel a kínálat és a bolt is egyre komolyabbá vált. Nagykanizsai üzletünk tavasztól őszig kajak-kenu boltként, téli hónapokban snowboard boltként és kölcsönzőként, szervizként működik. Úgy gondolom, hogy akár a kajakot/kenut, akár a snowboardot nézzük, az országban csak pár olyan bolt van, ami kifejezetten szaküzlet, a termékek magas színvonalúak, és az eladók szakmaisága van olyan, hogy nem csak a marketing- és katalógusszöveget mondják fel, hanem valóban tudnak is segíteni a választásban. Büszke vagyok rá, hogy mi vagyunk az egyik ilyen bolt.

A Vidra kajak- és kenubolt immár két évtizede a Dunántúl legrégebbi kajakboltja.

Visszakanyarodva az evezéshez, közben elkezdtünk más vizekre is kacsintgatni, elkezdtünk más vizeken is evezni itthon és külföldön egyaránt. Egyre többet és egyre erősebb vadvizekre (is) jártunk, közben én egyre inkább eltolódtam a kenutól a (vadvízi) kajak irányába, számomra a legfontosabb hobbi (életstílus) ma már a vadvízi kajak.

Később amikor az új folyókat megismertük, túrát is szerveztünk rájuk. Több olyan túrahelyszín van, ahova felfedező-úttörő magyarként mi jártunk először evezni, mi szerveztünk először kereskedelmi túrát. 

Közben képeztem magamat, tanfolyamokat végeztem el, több magyar és nemzetközi minősítéssel rendelkezem. Így a két évtizednyi túravezetői tapasztalatunk mellé, ezeket is fel tudjuk mutatni:

  • IRF (International Rafting Federation – Nemzetközi Rafting Szövetség): túravezető (Guide, Trip Leader)
  • Rescue 3 International: WRT – Whitewater Rescue Technician (vadvízi mentéstechnika)
  • Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata: vízimentő
  • Magyar Természetbarát Szövetség: vízitúra vezető
  • Emergency First Response: elsősegélynyújtó (Primary/Secondary/Children)

kepesitesek

Honlapunkon a tapasztalatainkat, tudásunkat a kezdetektől fogva megosztjuk, az eltelt évek alatt úgy gondolom, hogy nagyon sok és hasznos anyag gyűlt össze. Sokat írtam és publikáltam, az Internet szerencsére egyszerű és ingyenes megoldást ad ezeknek az anyagoknak a közléséhez. Mindig igyekeztem hasznos lenni, amit tudok, azt megírom és bedobom a közösbe.

Nem csak evezni lehet velünk és olvasni lehet minket. Minden túránkon oktatunk is egyben, de aki komolyabban szeretne foglalkozni a kajakkal és kenuval, azoknak tanfolyamokat is tartunk. Gyakorlati tanfolyamainkon az alapoktól kezdve egészen a vadvizekig oktatunk kajakot, kenut, mentéstechnikát, túravezetést. Minden képzésünkön nagy hangsúlyt fektetünk a biztonságra, mentéstechnikára, elsősegélynyújtásra, az evezéstechnika és vízismeret mellett.

Röviden azt is írhattam volna, hogy valójában mi csak egy család vagyunk: apuka, anyuka, két fiúgyermek, Barni és Somi. Szeretünk együtt lenni és evezni, szeretünk együtt evezni.

Vidra

Családunk fényképes bemutatkozása

 

Szárazedzés

Szárazedzés

Somi és Barni a Moldván

Somi és Barni a Moldván

Mintha kicsit esne az eső

Mintha kicsit esne az eső

Olaszország, úton a Socá-ra

Olaszország, úton a Socá-ra

Egy hajóban evezünk

Egy hajóban evezünk

 

Barni, a vadvízi kajakos

Barni, a vadvízi kajakos

ultrabalaton2016

Evezés mellett az egyik kedvenc sport: ultrafutás. Családi befutó 220 km-es futás után a 2016-os Ultrabalatonon.

Jóbarátok

Jóbarátok

Soca, Szlovénia

Soca, Szlovénia

A "Tisza szakaszon"

A “Tisza szakaszon”

Rába túra

Rába túra

Reggeli összebújás egy csehországi kempingben kora reggel

Reggeli összebújás egy csehországi kempingben kora reggel

Cesky Krumlov

Cesky Krumlov

Detti, Lénus, Somi

Detti, Lénus, Somi

A "zsemlében"

A “zsemlében”

Ati és Somi

Ati és Somi

Soca, Kobarid környéki gyalogtúra

Soca, Kobarid környéki gyalogtúra

Moldvai csúszdázás

Moldvai csúszdázás

3 kajakos

3 kajakos

Somi

Somi

Barni, Álmos, Detti, Somi és Léna kutya

Barni, Álmos, Detti, Somi és Léna kutya

Vltava, Csehország

Vltava, Csehország

Aki elöl ül, vizes lesz. Csehország, Moldva folyó.

Aki elöl ül, vizes lesz. Csehország, Moldva folyó.

Családunk.

Családunk.

A legjobb csúszda és a legjobb játszótér

A legjobb csúszda és a legjobb játszótér

Barni és Ati egy WW III-as szakasz sikeres teljesítése után.

Barni és Ati egy WW III-as szakasz sikeres teljesítése után.

Ati és Somi.

Ati és Somi.

Detti a trekkben. Soca, Szlovénia.

Detti a trekkben. Soca, Szlovénia.

Detti a Moldván.

Detti a Moldván.

Savinja, Szlovénia.

Savinja, Szlovénia.

Savinja, Szlovénia.

Savinja, Szlovénia.

Séta amíg apa kajakozik a barátaival

Séta amíg apa kajakozik a barátaival

A híres Tevás zúgó. Savinja, Szlovénia.

A híres Tevás zúgó. Savinja, Szlovénia.

Apával kajakozni jó.

Apával kajakozni jó.

Pihenő a túrán.

Pihenő a túrán.

Kajakozás a kertben.

Kajakozás a kertben.

Boka vízesés és a kis gengszterek.

Boka vízesés és a kis gengszterek.

Hajócsúszdán.

Hajócsúszdán.

Bringázni nagyon jó!

Bringázni nagyon jó!

Kajakos tanfolyamon. Barni és Ati.

Kajakos tanfolyamon. Barni és Ati.

A család rafting túrán.

A család rafting túrán.

Kötéltechnika gyakorlás.

Kötéltechnika gyakorlás.

Ati és Barni. Soca, Szlovénia.

Ati és Barni. Soca, Szlovénia.

Fiúk a Sava Dolinka forrásánál.

Fiúk a Sava Dolinka forrásánál.

Sprenica szakasz, Soca folyó, Szlovénia.

Sprenica szakasz, Soca folyó, Szlovénia.

Srácok a kalandparkban

Srácok a kalandparkban

Kutyabolondok vagyunk.

Kutyabolondok vagyunk.

Koritnica torkolat, Szlovénia.

Koritnica torkolat, Szlovénia.

A Dráva felett, Szentmihályhegy.

A Dráva felett, Szentmihályhegy.

Snowboard, a másik szerelem.

Snowboard, a másik szerelem.

Cesky Krumlov.

Cesky Krumlov.

Snowboard freeride.

Snowboard freeride.

Mentéstechnika és elsősegély fontos már gyerekkorban is.

Mentéstechnika és elsősegély fontos már gyerekkorban is.

Testvérek.

Testvérek.

Barni, Soca - Szlovénia.

Barni, Soca – Szlovénia.

Hatalmas felhőszakadás után. Csehország, Moldva folyó.

Hatalmas felhőszakadás után. Csehország, Moldva folyó.

Mozgásban.

Mozgásban.

Somi és Barni, a kisvidrák.

Somi és Barni, a kisvidrák.

Egy csodaszép hely, Zrmanja kanyon.

Egy csodaszép hely, Zrmanja kanyon.

Dagger reklám.

Dagger reklám.

Hévíz patak.

Hévíz patak.

Detti, Salza folyó, Ausztria.

Detti, Salza folyó, Ausztria.

Somi, Detti, Lénus kutya, Barni.

Somi, Detti, Lénus kutya, Barni.

Gyalogtúra az Őrség szívében.

Gyalogtúra az Őrség szívében.

Soca, Szlovénia.

Soca, Szlovénia.

Csak egy szokásos munkanap az irodában.

Csak egy szokásos munkanap az irodában.

Ez az élet.

Ez az élet.

Detti a Dráván.

Detti a Dráván.

Túrázunk.

Túrázunk.

Detti és Somi a Moldva folyón.

Detti és Somi a Moldva folyón.