UltraRába 215

UltraRába szabályok | UltraRába adatai és programterv | Eredmények | Regisztráció | Regisztráltak bemutatkozása

UltraRába
215 km long kayak/canoe/sup non-stop ultra-distance challenge
215 km kajak/kenu/sup non-stop ultramaraton kihívás

Az UltraRába 215 nonstop kajakos/kenus/SUP-os kihívás, a 215 km-es hosszával a Rába folyó technikai kihívásaival, az éjszakai szakasz különlegességével  egy igazán komoly és nehéz teljesítménytúra. Fejben, lélekben, erőnlétben, állóképességben egyaránt komoly felkészülést igényel azoktól a kajakostól, kenusoktól és állva evezősöktől, akik vállalják ezt a kihívást, szeretnék jobban megismerni magukat, feszegetni a saját határaikat, akik egyben eveznek le a Rába folyó teljes magyar szakaszán.

Az UltraRába 215 a Dél Zala Dombjai Ultra Trail 300 és 600 vízi-, kajakos-kenus és SUP-os párja.

UltraRába szabályzat

 1. Az eseményen mindenki saját felelősségre indul.
 2. A résztevőnek megfelelő felszereléssel, evezéstechnikai, mentéstechnikai, elsősegélynyújtó ismeretekkel kell rendelkeznie.
 3. A résztvevőnek jól kell ismernie a Rába folyó magyar szakaszát. Folyóismeret nélkül a jelentkezés elutasításra kerül.
 4. A résztvevőnek tisztában kell lennie saját képességeivel, a túra hosszával, nehézségeivel.
 5. A túra egy része éjszaka, sötétben zajlik, ennek megfelelően tudásban és technikában erre is felkészültnek kell lenni.
 6. A túra közben pszichés, mentális, emésztési, izomzati, ízületi problémák adódhatnak. Ezeket a résztvevőknek önállóan kezelni kell.
 7. A túra teljes mértékben önellátó, esetleges kíséretről mindenkinek saját magának kell gondoskodni.
 8. A kötelező felszerelést a túra teljes időtartamán a résztvevőnek magánál kell tartani, azokat a start előtt és esemény közben kérésre be kell mutatni.
 9. A résztvevők szárazföldi kísérettel és anélkül is indulhatnak. (Aki nem hoz magának szárazföldi kísérőt, az vállalja ennek kényelmetlenségeit, nem terhelve az elfogadhatónál jobban más egységek segítőit.) A kísérőkkel bárhol lehet találkozni.
 10. Az itinerben megadott szakaszegységek végén lévő ellenőrző pontoknál kötelező helyzetjelentést adni, az így kapott adatok alapján a túra állása online nyomon követhető, és biztonsági okból is szükséges. Ezt egy saját, böngészővel rendelkező mobiltelefonon keresztül kell megtenni, a szakaszok végén a megadott címen csak egy nyomógombot kell megnyomni a pont rögzítéséhez. Az ellenőrző pontok érvényesítése nélkül, vagy nem az ellenőrző pontoknál történő bejelentkezés esetén a teljesítés nem érvényes.
  Reményeink szerint 2024-ban is kapunk nyomkövetőt, így a bejelentkezésre egyáltalán nem lesz szükség.
 11. A túra útvonala a Rába természetes medrében zajlik, és a hajók mozgatásához kizárólag a gátak átemelésénél vehető igénybe külső segítség, kanyarok átvágása tilos.
 12. Torlaszok átemelésénél, mentéseknél, illetve bármilyen hasonló helyzetben a hajóegységek egymásnak segítenek.
 13. Több fős legénység esetén, ha valaki feladja, akkor a társa/társai nélküle tovább haladhatnak ugyanazzal a hajóval, de nem ülhetnek át másik hajóba.  
 14. A túra előtt és után a hajók szállítása és az utazás is önállóan történik.
 15. Nevezés a kvalifikációs feltételek teljesítése esetén kizárólag a regisztrációs időszakban. Helyszíni nevezés nincs.
 16. Sikeres teljesítő az, aki a szintidőn belül végighalad a teljes útvonalon és a szabályokat betartja.
 17. A szabályok be nem tartása esetén a próbálkozás sikertelen, és a hajóegység örökös kizárásra kerül akkor is, ha szintidőn belül végigért.
 18. Óvásnak helye nincs.
 19. Bár az teljesítési időket rögzítjük, de az eredményhirdetésnél nem hirdetünk győztest, és nem rangsoroljuk a szintidőn belül célba érkezett teljesítőket, mindenki ugyanazt a díjazást kapja. Ez nem verseny, hanem kihívás.
 20. Mivel az esemény közben nincs idő és lehetőség a kérdéses dolgok azonnali elbírálására, így az eredmények, az esemény után is ennek megfelelően módosulhatnak.

Ha a fenti szabályokat nem fogadod el, akkor ne nevezz!

Szintidő

A Szentgotthárd – Győr 215 km-es táv szintideje 30 óra.

Szentgotthárdi vízállástól függően a szintidő a következő szerint növekszik:

VízállásSzintidő
-50 cm-ig30 óra
-50 és -55 cm között31 óra
-55 és -60 cm között32 óra
-60 és -65 cm között33 óra
-65 és -70 cm között34 óra
-70 és -75 cm között35 óra
-75 és -80 cm között36 óra
-80 és -85 cm között37 óra
-85 és -90 cm között38 óra
-90 és -95 cm között39 óra
-95 és -100 cm között40 óra

Kötelező felszerelés

 1. A folyó jellegének megfelelő egy- vagy kétszemélyes kajak vagy kenu, SUP, amik megfelelnek a következőknek:
  -Kizárólag légzsákkal és kikötőkötéllel rendelkező, szkeg nélküli, kormány nélküli vagy felhúzható kormányos túra/tengeri kajak, túra kenu, ami alkalmas ZWC-WWI vízen történő túrázásra. 
  -SUP kizárólag levehető merev szkeges, illetve flexibilis szkeggel rendelkező allround és túra kategóriájú SUP, ami alkalmas ZWC-WWI vízen történő túrázásra.
  Azért, hogy az esemény szellemiségét megőrizzük, semmilyen kategóriában nem engedélyezett a verseny kategóriájú hajó használata.
 2. Mentőmellény, amit kötelező is viselni. Aki nem viseli a mentőmellényt, kizárásra kerül. Ha erre nem vagy hajlandó, akkor nem kell eljönnöd az UltraRábára.
 3. A regisztrációnál megadott telefonszámú bekapcsolt és feltöltött telefon vízhatlan helyen tárolva.
 4. Hajónként 2 db feltöltött jó fényerejű lámpa, amit előzetesen fényerőre és időtartamra leteszteltél.
 5. Hajónként:
  -1 dobókötél (vagy felúszó kötél, minimum 20 méter hosszúságban),
  -2 db karabiner,
  -elsősegélycsomag (kötszerek, izolációs fólia),
  -kacsaszalag,
  -kés.
 6. Váltás száraz ruha, esőkabát.
 7. Elegendő mennyiségű élelmiszer és innivaló.

Nevezés és kvalifikáció

Az eseményre nevezni nem a megszokott módon lehet. A túra nehézsége megköveteli, hogy megpróbáljuk kiszűrni azokat, akik valószínűleg még nem elég felkészültek a teljesítéshez.

Kvalifikációs feltételek

 • VIP meghívót kaptál (ez nem azonos a FB eseményre való figyelemfelkeltő meghívással), vagy ismerünk, és soron kívül elfogadjuk a jelentkezésedet,
 • szintidőn belül teljesítetted az előző évi UltraRábát,
 • UltraRába napjához számítva egy éven belül GPS track-kel alátámasztott túra (víz max. Sztg. -50 cm) a Molnaszecsőd – Győr szakaszon (147 km) 20 órán belül. Felfoghatod az éjszakai szakasz kötelező pályabejárásának is.

Az Ultrarábára az nevezhet, aki a fenti kvalifikációs feltételek közül legalább egyet teljesített ÉS maradéktalanul elfogadja a szabályzatot.

Figyelem! A kvalifikáció teljesítése és nevezési űrlap elküldése még nem jelent automatikus indulási jogot. 

Az eseményekre legkésőbb 15 hajóegységnél vagy 20 fő indulónál a regisztrációt lezárjuk.

Regisztrációs időszakok a 2024-es eseményekre:

 • nevezni az eseményre a kvalifikációs feltételek teljesítésével 2024. április 1. és június 2. között lehet.

Ezen kívüli regisztrációt nem fogadunk el.

Ha nevezni szeretnél, kattints ide a regisztrációs űrlaphoz a regisztráció időszakban!

A túra gerilla jellegét tekintve a túra ingyenes – önköltséges, külön nevezési díj nincs, kizárólag a finisher csomag önköltségi árát kell kifizetni.

Finisher csomag:

 • egyedi UltraRába érem,
 • póló vagy pulcsi.