Áteveztük a telet a Hévíz-patakon

-És télen mit csináltok?
-Hévíz-patak túrát.
-Az hol van? Nem fagy be?

Ilyen és ehhez hasonló beszélgetésekben szoktak rácsodálkozni a nyári vízitúrázók a Vidra által nyújtott téli programra, a Hévíz-patak túrára. Most ez a szezon véget ért. Néhány mondatban és sok-sok képben ízelítőt szeretnénk nyújtani a hezitálóknak, azoknak, az idén helyhiány miatt nem tudtak velünk túrázni, és visszatekintést adni azoknak, akik eltölthettek egy kellemes napot ezen a különleges helyen. Különleges, mert:

“A Hévízi-gyógytó Természetvédelmi Terület legismertebb látványossága a Hévízi-tó vagy Hévízi-gyógytó. A tó 4,44 ha kiterjedésével és az őt körülvevő 50 ha területű véderdővel Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tava. Ellentétben a többi melegvizes tóval, melyek általában vulkanikus eredetű helyeken, agyag- vagy sziklatalajban vannak, a Hévízi-tó tőzegmedrű forrástó, amelyet a 38 méter mély Hévízi-forrásbarlangból feltörő, percenként 30–40 ezer liter vízhozammal 38 °C-os víz táplál. A tó páratlan természeti környezetét elsősorban a parkkal övezett gyógyvizű tó, a vízfelszín felett lebegő páraréteg, a tó felszínén úszó indiai vörös tündérrózsák (Castalia rubra longiflora) teszik különlegessé.”

Tehát a hévíz patak a tó vízét – és a mellette lévő lápos területek vizét – vezeti le a Zala folyóba, majd a Kis-Balatonba. Ezzel a túrával lehetőségünk nyílik arra, hogy tanulmányozzuk a tóból kifolyó melegvíz egyedi élővilágát, valamint azt, hogy miként változik meg a növény és állatvilág 9,5 km alatt.

Aki nyitott szemmel jár, az áttetsző vízben megfigyelheti a homokpadokkal tarkított medret, aki halkan teszi mindezt a hideg téli napokon szemtanúja lehet a kormoránok halászatának, vagy annak, ahogy a szárnyukat szárítják egy-egy part menti fán. Gyakran lesz társunk a kíváncsi, de félénk szürke gém, de egész különös élmény az előttünk szárnyra kapó hattyúcsapat hangja is.

December 10-én még szinte kellemes késő őszinek tűnő időben volt az első túránk, amit még 3 követett. Ez a hónap elég rövidre sikerült,csak két hétvégén eveztünk, mert családi vállalkozás révén sem Karácsonykor, sem Szilveszterkor, sem pedig Újév napján nem szervezünk túrát, ilyenkor nálunk is családi program van.:-) Január elején már láttuk, hogy az előttünk álló időszak elég pörgős lesz. Egymás után jöttek jelentkezések, és volt olyan amikor egy nap alatt betelt egy túra. Az idén aki az utolsó pillanatra hagyta a jelentkezést, mert akkor jutott eszébe, vagy netán arra várt, hogy kiderüljön milyen idő lesz, annak sajnos azzal kellett szembesülnie, hogy már nem tudtuk elfogadni a jelentkezését.

Az elmúlt három hónapban nagyon sok kedves, természetet szerető emberrel sikerült találkoznunk.Többeknek szülinapi meglepetés volt a túra, családtól, szülőktől, baráti társaságtól, de  karácsonyra is többeknek került ajándék utalványként a evezés a fa alá. Arra törekszünk, hogy mindenki jól érezze magát a túráinkon, figyelembe vesszük a külön kéréseket, és megpróbálunk rugalmasak lenni. Azonban még így is előfordul, – de szerencsére csak nagyon kevés esetben – hogy valaki nem azt kapja amire számított. Természetesen nem célunk mindenkinek megfelelni, mert azt nem is lehet, de a hétfőnként reggel a levelezésünkben megjelenő köszönő levelek mindig nagyon jól estek.

Ami az időjárást illeti, igyekezett bemutatni minden variációt, a kellemes késő őszi napon túl volt -15 fokos hidegen, -amit egy kis széllel még meg lehet bolondítani, volt kellemes téli napsütés a parton frissen hullott hóval, hatalmas köd, hogy még az orrunkig se láttunk, és az utolsó túrán azért az eső sem maradt ki a repertoárból. Aztán ahogy engedett a tél szorítása, jött az olvadás, vele a fekete, sáros tőzeg a cipőnk talpán, a fehér hab a belvizet átemelő szivattyúnál, és szépen lassan, mondom lassan megérkezett a tavasz, magával hozva a kellemes langyos szellőt, a sok szürke nap után annyira vágyott napsütést. Aztán ahogy így szépen mindennapjainkba is bekúszik a tavasz, a madarak is eljárják násztáncukat, fészket építenek, a kenusok, és kajakosok pedig más vizekre (Zala, Kerka, Rába) evezve hagyják őket békességben fiókát nevelni.

Detti

Képek az 2016-2017-es téli Hévíz-patak túráinkról