Csörötneki híd veszélyei a Rába folyón

Azt gondolom, hogy a Rába folyó mesterséges tereptárgyai közül helyismeret nélkül az egyik legveszélyesebb hely a Csörötnek településen lévő közúti híd. Pár tanács azoknak a kajakosoknak és kenusoknak, akik nem ismerik a helyet alacsony és magas víznél egyaránt, és szeretnének a lehetőségekhez mérten biztonságosan áthaladni a híd alatt.

Csörötneki híd a vízről. Van egy vonal a két hídláb között, és egy másik vonal jobbra.

Az alap probléma az, hogy a híd alatt betondarabok, régi hídlábmaradványok/facölöpök, illetve a betonvasból kiálló vascsövek vannak.

A beton és a cölöp inkább csak a felszerelésre veszélyes, de a vas felhasítja, kivágja a hajók oldalát, borulás esetén pedig a túrázóra nézve a vas nagyon komoly sérülést, akár halált is okozhat, vegyétek komolyan!
A képek beszédesek, nézzed meg a képeket és olvasd el a képaláírásokat!

A csörötneki híd felett van a magyarlaki gát, ahol a Rába vízének egy részét elvezetik a bal oldali ipari csatornába, így a csörötneki híd alatt mindig csak annyi víz folyik át, amennyit átengednek a gátnál. Emiatt elég nehéz meghatározni olyan vízállást, ami általános szabályként mondható, de azért én megpróbálom.

Szentgotthárdi vízállás értékekkel (link a vízálláshoz)
Merevtestű hajóval:
– Sztg. mínusz 65 cm-nél magasabb víznél mehetsz középen
– Sztg. mínusz 65 cm-nél alacsonyabb víznél a jobb oldali hídláb és a jobb part között menj!
Felfújható hajóval:
– Sztg. mínusz 50 cm-nél magasabb víznél mehetsz középen
– Sztg. mínusz 50 cm-nél alacsonyabb víznél a jobb oldali hídláb és a jobb part között menj!

Helyismeret nélkül, -65 cm alatt menj inkább jobbra!

Ha középen mész:
a híd közepétől kb. 1 méterre balra menj! Könnyen megtalálod a helyes vonalat, mert nagyon határozott nyelv (downstream V) látható a vízen. A nyelv tiszta, haladj a nyelv közepén, az alatt nincs se vas, se beton.

Jobb oldali bejárat. A képen látható cölöp a nyíl szerint könnyen kerülhető.
A jobb oldali átjáró folytatása. Figyelem! A sodrás kissé a jobb part felé nyom, ahol köves. Maradj végig középen!

Helyismerettel, jó evezőstechnikával a híd közepe is szinte minden vízállásnál evezhető. Túravezetőként pedig csak akkor vigyed a csoportodat középen, ha biztos vagy benne, hogy számukra is biztonságos az a vonal.

Stay safe! Maradj biztonságban!