Dobózsák átalakítása

A legtöbb dobózsákot pár apró módosítással biztonságosabbá, használhatóbbá alakíthatjuk.

Az én átalakított dobózsákom.
A Gumotex 25 méteres dobózsákja gyári állapotban. Mik a különbségek?

A képen a mi kajakboltunkban is forgalmazott Gumotex dobózsák gyári állapotában. 25 méternyi feltűnő színű felúszó kötél, 830 kg szakítószilárdsággal, erős és tartós, megfelelően széles szájú zsákban tárolva, szépen kiszalad dobásnál, és gyorsan visszagyűrhető használat után. Két szép nagy hurok a kötél két végén. Tökéletesnek tűnik, de lehet jobbá tenni.

Tennivalók a gyári állapotú dobózsákkal.

Zsákon lévő hurok kisebbítése

A zsákon lévő hurok feladata nem az, hogy az elúszott ember ide dugja be a kezét, hanem az, hogy a karabinert ide akasszuk. Viszont ha az emberkénk be tudja dugni, akkor be is fogja dugni a kezét.

Nem is a zsákot kellene valójában elkapnia, de mivel könnyen előfordulhat, hogy a zsák a keze közelébe kerül, ez egy komoly veszélyforrás lehet, mivel ha bedugja a kézfejét, és megcsavarodik, a kötelet elengedni, a kézfejét a hurokból kihúzni már nem fogja tudni.

Emiatt vegyed kisebbre, akkorára, hogy csak 3-4 ujj férjen bele, az egész kézfej ne! A gumicső maradhat, így mentésnél nem fogja koptatni a karabiner a kötelet, csak vágd le belőle a felesleget!

Veszélyes lehet, ha a hurokba belefér a kézfej. Ez így nem biztonságos.

A kötél végén lévő hurok bontása

A kötél végén lévő hurok teljesen felesleges. Bontsd ki, a hurokban lévő gumicső felesleges, eldobhatod, esetleg felhasználhatod arra, hogy kötelet belehúzva kajak/kenu fogantyút készíts belőle, ha a régi elszakadt, eltörött.

A kötél végén állandóra kötve ne legyen hurok vagy csomó. A kötél szabad mozgását nehezíti, használat közben fa Y elágazásában megszorul. Ha majd szükség lesz csomóra, majd akkor megkötjük, amit használat után ki is fogunk bontani.

Kötél végének megjelölése

Az előző pontban kibontott kötél végét érdemes megjelölni. Megjelölheted úgy, hogy befested, alkoholos filccel megszínezed, vagy egész egyszerűen a kacsaszalagból tekersz rá. A kacsaszalag azért is jó, mert a megégetés mellett ez is megakadályozza a kötél lebomlását.

Írd rá a nevedet!

A zsákra írd rá a nevedet és a telefonszámodat! Így egyértelmű, melyik felszerelés kié, ha többeteknek ugyanolyan cucca van, illetve visszakerül hozzád, ha esetleg egy úszásnál vagy figyelmetlenségből elveszítenéd. Ez a tanács természetesen minden felszerelésre érvényes.

Minden felszerelésedre írd rá a nevedet és a telefonszámodat!

Karabiner

A dobózsákkal mindig legyen karabiner!

Ha mentésnél embernek dobod a dobózsákot, a karabinert ne felejtsd el levenni!

Összefoglalás

  • zsákon lévő hurok kisebbítése
  • felszerelésre írd rá a nevedet
  • kötél végéről a csomót szüntessed meg
  • kötél végét jelöld meg
  • tegyél rá egy karabinert