Áthaladás sodrásban hajó és külső segítség nélkül

Nem túl mély vízben (ahol leér a lábunk), előfordulhat az, hogy a patakon, folyón való gyalogos átkelés az erős sodrás miatt nehézséget okoz, akár el is sodorhat minket a víz.

Az alábbi képek és magyarázatok külső segítség, kötéltechnika, hajó nélküli sodrásban történő mozgáshoz nyújtanak segítséget.

Általános szabályok:

  • A testsúlyunk összeadódik, tehát minél nehezebbek vagyunk együtt, és minél áramvonalasabbak, annál stabilabbak is.
  • A 4. ábra kivételével mindegyik megoldásnál segítség lehet az elöl álló embernek egy bot vagy evező, amire támaszkodhat.
  • A nehezebb személy álljon fent a sodrás felőli részen.
  • Gyerekek, kimerült személyek álljanak be a nehezebb, erősebb személyek mögé a “limányba”, mivel mögöttük mindig gyengébb a sodrás.
  • Mindig kell egy irányító, aki mondja, hogy mikor kell lépni, a 2. és 3. megoldásnál ő áll elöl.
  • Az összekapaszkodás nem azt jelenti, hogy “egymásba kapaszkodva lobogunk a sodrásban”, hanem azt, hogy a mellettünk/felettünk álló személy mellényének a pántját/ruháját erősen megmarkolva a személyt a szükséges mértékben a sodrással szemben, azaz felfelé nyomjuk. Azaz nem a felettünk állóba kapaszkodunk, hogy minket ne sodorjon el a víz, hanem őt támasztjuk, hogy őt ne sodorja el a víz.
1. ábra
Egy személyes technika. Szemben a sodrással, kissé előredőlve oldalra lépegetünk. Segítség lehet egy talált bot, kenu- vagy kajakevező, amire előre dőlve támaszkodunk. Evező használatánál figyeljünk arra, hogy a toll a sodrással párhuzamos legyen.
2. ábra
Egymás mögött állunk, a sodrással párhuzamosan, az első, irányító személy jelzésére egyszerre oldalra lépegetünk.
3. ábra
V alakban, akárcsak a vadlibák. Elöl álló személy irányító személy jelzésére egyszerre oldalra lépegetünk. Kimerült személyt, gyereket szükség esetén közrefoghatjuk a V alakban középre is, ha ő önerőből nem tudná tartani magát.
4. ábra
Kör alakban, az irányító személy jelzésére oldalirányban lépegetünk.
5. összefoglaló ábra