Első maratoni futásom

Egy átlagos szerda délelőtt lefutottam az első maratonomat.

Eredetileg úgy terveztem, hogy az elsőnek megadom a módját, és az útvonal a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra egy 42 kilométeres szakasza lesz. A nagy esők és az árvizekre való tekintettel inkább a biztosan futható utakon választottam magamnak útitervet.

Így az első 7 kilométert kivéve végig aszfalton futottam. Kevés lett a szint, a terepfutáshoz szokott lábamnak az aszfalt viszont nehezebb és szokatlan volt. A táj persze közel sem volt olyan szép, de most itt nem is ez volt a lényeg. Mivel távolságra nem futottam még soha ennyit, és az aszfalt miatt féltem attól, hogy szétfutom a bal térdemet, így a tervem az volt, hogy az idő nem számít, csak a teljesítés. 5 óra időt és maximum 150-es pulzust céloztam meg, hogy biztosan végig tudjak menni. Bár egyáltalán nem tartozom a gyors futók közé, de bízom benne, hogy a következő ideje majd jobb lesz.

Az időjárás abszolút jó volt, reggel 14 fok körül indultam, 20 fok körül érkeztem a végéhez. Se szél, se eső.

Rigyáci hegy felé

Indulás után a rigyáci hegy felé reggel hétkor

Reggel 7 órakor indultam. Rigyácról terepen, kavicsos, földes úton futottam Eszteregnye, majd Sormás felé. A sok-sok eső után és az árvíz miatt lezárt utak tudatában furcsa volt, de abszolút jól futhatóak voltak ezek az utak, sár szinte sehol, vagy legalábbis minden kikerülhető.

elso_maratoni_futas_4

Eszteregnyei hegy

elso_maratoni_futas_1

Alagút.

Innentől már nincsenek képek, most nem a fotózásra figyeltem. Nagykanizsán, kb. 10 km-nél találkoztam Dettivel, aki addig elvitte a fiúkat suliba. Detti itt csatlakozott hozzám, innentől a végéig jött mellettem bringával.

Detti bringával kísért

Detti bringával kísért. A legszebb és legjobb frissítő.

A futóövemet végig én vittem, abban van 2 kulacs. Ezen kívül még egy liter folyadékot (izo) toltam be futás közben, tehát ha jól emlékszem, akkor 2,5 liter. Reggelizni nem reggeliztem, futás alatt két gélt ettem, meg két alkalommal fél-fél banánt. Ez így nekem jó volt.

Féltávig nem volt semmi, jól ment, tartottam a tervet, könnyen ment. 25 km-nél kezdtem először érezni, hogy fáradok. Fityeházán, 30 km-nél megálltunk egy boltnál és vettünk egy vizet (eleve így terveztük). Ez pár perces pihenőt jelentett, nem mertük Detti bringáját kint hagyni a bolt előtt őrizetlenül, addig megálltam.

Detti azt mondja, hogy 37 km után nekiálltam nyafogni. Igen, így volt, az utolsó 5 km nehezen ment. Egyszer begörcsölt a hasfalam is, kicsit belesétáltam, és elmúlt szerencsére. De a kiskanizsai templom csak nem akart közeledni…

Aztán egyszer csak vége lett. Meg akartam csinálni, felkészültem rá, és  megcsináltam.

elso_maratoni_futas_3

Ennyi lett.

Elfáradtam.

Elfáradtam.