Fecskefészek építés házilag

A fecskék életük nagy részét azzal töltik, hogy a levegőben akrobatikus röptükkel rovarokra vadásznak. A mezőgazdasági vegyszerezés, a szúnyogirtás, az egyre kevesebb háziállat miatt rovarból is kevesebb van. A kevesebb élelem és a megváltozott életkörülmények együttesen azt eredményezték, hogy az elmúlt pár évtizedben a hazai fecskeállomány felére csökkent.

Hogyan segíthetünk a fecskéknek?

 • A már létező fecskefészkeket óvjuk. Sajnos sokan leverik a fecskefészket azért, mert a madarak ürüléke beszennyezi a fészek alatti területet. Ez egyszerűen megakadályozható, ha közvetlenül a fészek alá kerül egy ürülékfogó tálca.
 • A hazai fecskefajok mind védettek. A természet védelméről szóló 1996. évi törvény szerint tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, a lakó-, élő-, táplálkozó-, költő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása. Mindezek alapján a fészkek leverése az év bármely időszakában tilos. Ha a szép szó nem használ, a fecskék veszélyeztetését, a fészkek leverését az illetékes Kormányhivatalnál lehet bejelenteni. (Szintén ők illetékesek azügyben, ha építkezés, átalakítás miatt a fecskefészkek útban vannak, és eltávolításuk elkerülésére nincs lehetőség.)
 • A fecskék fészküket sárból készítik. Segíthetjük őket azzal, ha sár lelőhelyet biztosítunk nekik. A vízre különben is szükségük van, a madárbarát kertben télen-nyáron van a madaraknak víz.
 • Segíthetjük a fecskéket úgy is, ha mesterséges fészkeket készítünk nekik. Ezt megtehetjük úgy, hogy kész fészket vásárolunk, számtalan helyen, akár Interneten is lehet rendelni. De ha van kedvünk, akkor mi saját magunk is elkészíthetjük a mesterséges fecskefészket. Interneten rákeresve többféle mód közül is választhatunk. Az alábbi cikkben én megmutatom, hogy én hogyan készítek a fecskéknek műfészket.

Mielőtt a fecskefészek készítését részletesen ismertetném, ismerkedjünk meg a jövendő lakóinkkal, bemutatnám nagyon röviden a hazánkban élő fecskefajokat. Ugrás a fecskefészek építéshez.

A Magyarországon élő fecskefajok

A fecskék kicsi, hegyes szárnyú, karcsú, villás farkú, nagyon jó repülőtudású énekesmadarak. A levegőben repkedő rovarokra vadásznak. Nagy szájuk, rövid csőrük, kicsi lábuk van. Vonuló madarak, csak az év egy részében, áprilistól szeptemberig (füstifecske, partifecske) vagy októberig (molnárfecske) vannak Magyarországon, Afrikában telelnek.

Magyarországon élő fecskefajok: partifecske, molnárfecske, füsti fecske (Kókay Szabolcs rajza)
Füsti fecske, molnárfecske, partifecske (Zsoldos Márton rajza)

Partifecske

Ennek a cikknek valójában nem témája, de mivel ez a fecskefaj is költ hazánkban, és minden vízitúrázó szívének kedves madár, így beszéljünk a partifecskéről is! Túráink folyamán gyakran találkozunk velük, a meredek folyópartok üregeibe nagy telepekben költő madár. Vonuló, április és szeptember között láthatjuk.

A legkisebb fecskefajunk, felül, torka és hasa között szürkésbarna, alul fehér.

Nekik nem kell sárból fészket építenünk, de a partfalok üregeiben költő madarakat is segíthetjük.

Kéziszerszámmal a partot függőlegesre faragjuk, ha szükséges, hiszen az erózió miatt lejtőssé változó part nem alkalmas fészkelésre. Készíthetünk nekik öklömnyi fészeküreg kezdeményt is, ezzel felhívjuk a figyelmüket, és a kapaszkodást is segítjük, majd kimélyíti magának, amilyenre szeretné. Ha a közelben egyáltalán nincs fészkelésre alkalmas hely, akkor mesterségesen akár új, függőleges falat is létrehozhatunk. Ne felejtsük el a falat időközben megnővő belógó növényzettől megtiszítani, mert a belógó növények miatt nem tudnak berepülni az üregekbe.

Molnárfecske

Ember közelében, emberi épületeken előszeretettel költ, leggyakrabban az eresz alatt találjuk meg a telepeiket, fészkeiket. Sárból építkezik, a fészek minden irányból teljesen zárt, csak a felső részén van egy kisebb nyílás.

Felsőtest fekete, a farcsík és alsóteste fehér. A fejtető, dolmány, váll kékesen csillog.

Molnár fecske (Kép: Lars Nissen)
Molnár fecske (Kép: Lars Nissen)

Füsti fecske

Legnagyobb fecskefajunk, megnyúlt, hosszú farktolla feltűnő. Ember közelében, emberi épületeken előszeretettel költ, leggyakrabban gerendákon, főleg épületen belül találjuk meg a telepeiket, fészkeiket. Sárból és növényi szárakból építkezik, a fészek felül teljesen nyitott.

Felül kékesfekete, alul fehér, mellen kékesfekete szalag, torok és homlok sötétvörös.

Füsti fecske (Kép: Psubraty)
Füsti fecske (Kép: Susanne Edele)

Magyarországon él még egy sarlósfecske nevű faj, de ők valójában nem fecskék, a kolibrikkel állnak rokonságban.

Műfészek építés

A molnárfecskének és a füsti fecskének eltérő fészket kell készítenünk, és máshova is kell majd feltennünk, de a szükséges felszerelés ugyanaz:

 • agyag vagy föld, esetleg egy kis gipsz
 • kb. 25×14 cm-es deszka, füsti fecske fészkéhez 1 db, molnár fecskéhez 2 db
 • fűrész
 • szeg vagy csavar + kalapács vagy csavarhúzó
 • csirkeháló
 • drótvágó
 • egy kis vödör
 • kevés víz

A cikkben szereplő fészkek elkészítésének költsége: 0 Ft volt.

Figyelem!
A füsti fecske fészkének csak hátlapja van, a molnár fecske fészkének hátlapja és teteje is van. A képek vegyesen lesznek mindkét fészekről.

Agyagos talaj, ez 5 fészekhez is elég volt. Ha gondolod, keverhetsz majd hozzá gipszet.
Keress valami kallódó deszkát, és vágj le belőle kb. 25 cm-es darabot. Füsti fecske fészkéhez 1 db, molnár fecskéhez 2 db kell.

Molnár fecske fészkéhez a 2 db deszkát derékszögben csavarozd/szegezd össze!

Molnár fecske fészek vázlata.
 1. A deszkákra rajzolj szabadkézzel egy-egy U alakú vonalat.
 2. Kis távolságra a U vonalra üss be egy-egy szeget vagy csavarozz be egy-egy csavart a kép szerint, egyiket se teljesen, hiszen majd rá kell tekerni a drótot!
 3. A kép bal felső sarkán az áthúzott résznél lesz a bejárat a molnár fecskének.
 4. A csirkehálót úgy tegyed rá, hogy a csavarra tekerd rá a drótot. Amikor minden drót a helyére került, akkor a drótnak egy negyed gömb formát kell formáznia.
 5. A csavart beljebb csavarhatod, és levághatod az oldalt feleslegesen kilógó drótot.
 6. Figyelem! Ahol a te ujjadat megböki a drót, ott a madárkát is meg fogja szúrni. Gondoskodj róla, hogy a hegyes drót végek eltűnjenek!

A fenti galériában a második képen egy sűrűbb csirkehálót használtam. Molnár fecskéhez nem jó ami ennyire sűrű, mert nem fér be az ujjad, de füstihez ez is jól használható.

Agyagos talaj és egy kis gipsz.

Először csak keveset keverj be, és figyelj rá, hogy ne adj hozzá túl sok vizet. Akkor jó az állaga, ha olyan tésztaszerű, vagy olyan, mintha gyurma lenne.

Érdemes úgy feltenni az agyagot a drótkeretre, hogy készítesz két kis agyaggolyót, és belülről-kívülről összenyomod őket, és így építed fel az egész fészket.

Munka közben.
Füsti fecske műfészek.

Ha elkészült a fészek, akkor már csak meg kell száradni, és fel kell tenni a helyére. Ne aggódj semmin, ahol nem tökéletes a fészek, majd a fecske kijavítja. 🙂

Amíg nem szárad meg, ne tegyed ki tűző napra, de ha óvatosan fel tudod tenni, és nincs tűző napon, akkor száradás előtt is felteheted a helyére. A képeken lévő fészkek sem száradtak még meg.

Fontos! Macskabiztos helyre tegyed a fészket, ahol macska nem tud a fészekhez hozzáférni!

A molnárfecske fészkét tegyed a ház oldalára az eresz alá, a füsti fecske fészke mehet a gerenda oldalára istállóba vagy épületen belül is, ha folyamatosan biztosított a ki- és berepülés.

A fészkek mellé én tettem fel nekik egy-egy botot is, lesz olyan időszak, amikor már szűkös a fészek, vagy a fiókák kirepültek. Jó lesz azon üldögélni a családnak.

Jó fészeképítést kívánok, sziasztok!

VidraAti