Hogyan lehet vízitúrázni a Covid korlátozó intézkedések alatt?

A koronavírus járvány miatt jelenleg is hatályban lévő korlátozó intézkedések hatással vannak a vízitúrákra is. Az alábbi cikkben jogi bonyolult szövegek nélkül röviden azt írom le, hogy értelmezésem szerint, mi az ami a cikk írásakor (2021.02.02.) szabályos.

Jelenleg rendezvénytilalom és gyülekezéstilalom van, ennek megfelelően sajnos a hagyományos értelemben vett csoportos vízitúrákat nem lehet szervezni és tartani, attól függetlenül, hogy egy baráti társaság vagy egy túraszervező csapat áll mögötte.

Csak az egyéni szabadidős sporttevékenység engedélyezett.

Csapatsport 3 főtől van, tehát SUP, egyszemélyes kajak, kétszemélyes kajak és kenu szabályos. Három vagy több beülőjű hajóban nem ülhetnek minden ülésre, és több hajóval nem lehet közösen vízitúrázni, mert akkor már túllépi az egyéni szabadidős sporttevékenységet. 3 fő csak akkor ülhet egy kenuban, ha családtagok, és közös háztartásban élnek*.

Bár csoportos-kereskedelmi vízitúrát szervezni nem lehet, de tekintettel arra, hogy a kajak- és kenubérlés esetén nem valósul meg a gyülekezés, így annak nincs jogi akadálya, hogy hajót béreljen akinek nincs saját, és egy bérelt hajóval menjen valaki egyénileg vízitúrázni.

A fenti korlátozás versenyengedéllyel rendelkező kajakosnak, kenusoknak, illetve a nekik szervezett edzésekre, versenyekre nem vonatkozik.

A fenti intézkedések nagyon szigorúak, de nem gondolnám életszerűnek, hogy néhány hajót a közös túrázás miatt, vagy egy 3-4 fős családot ha egy kenuban ülnek, megbüntessenek. Az elmúlt három hónapban nem is hallottam ilyenről.

Eddig tartott a hivatalos rész.

A csoportos és szervezett vízitúrák tiltásáról az én személyes véleményem:
Nem gondolom, hogy a teljesen kültéri programok (vízitúra, teljesítménytúra) megfelelő biztonsági intézkedések mellett bármilyen valós veszélyt jelenthetnének a túrázók egészségére a járvány terjedése szempontjából.
Azzal utazol a túrára, evezel egy hajóban, túrázol vagy futsz az erdőben, akivel barátságot ápolsz, családtagod, máskor is együtt vagy, együtt éltek, nevettek, dolgoztok, kávéztok, talán együtt is ébredtek, reggeliztek.
Ez a tiltás érthetetlen főleg úgy, hogy ahogy azt ti is tudjátok, az élet sok más területén, ahol kis helyen, akár zárt térben is, sok ember tartózkodik egyidőben, semmilyen korlátozás nincs érvényben.

Amellett, hogy a túrázóktól elvettek egy nagyon szép dolgot: a szervezett és csoportos vízitúrákon való részvételt, a túraszervező csapatokat is nehéz helyzetbe hozták, hiszen hónapok óta nem dolgozhatnak ők sem.

Nagyon bízok benne, hogy hamarosan mindenki azzal vízitúrázhat, akivel csak szeretne, hiszen kevés ahhoz fogható jó dolog van, mint barátokkal, szeretteinkkel közösen a vízen lenni.

Vidra Ati

Vonatkozó jogszabályok:

  • Egyéni szabadidős sporttevékenység és rendezvénytilalom: A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet
  • Csapatsport: A sportról szóló 2004. évi I. tv. 77. § c)
  • *Családtagok estén 3 fő ülhet közösen egy kenuban. – az információ a Nemzeti Népegészségügyi Központ állásfoglalása alapján.