Zrmanja folyóleírás

A Zrmanja folyó a horvátországi tengerpart közelében folyik. Az egyik legszebb folyócska, amit valaha eveztem. A felső kanyonos rész könnyű vadvízes, az alsó, tengerhez közeli szakasz teljesen nyugodt, az a rész bármivel evezhető. 

Zrmanja - Adatlap

Forrás: A Zrmanja folyó Dalmáciában, Horvátország területén ered. A folyó a Velebit hegységben egy bővizű karsztforrásból ered 335 m magasan, Knintől 20 km-re északra, és Novigradnál torkollik az Adriai-tenger Novigradi tengernek becézett öblébe. Hossza 69 km, vízgyűjtő területe 907 km². Közepes vízhozama 94 m³ másodpercenként. Mellékfolyója a Krupa. Obrovac városka a Zrmanja mentén található.
Hossz:  69 km
Átlagos sebesség: 3 km/h
Átlagos szélesség: 5-9 m
Körülmények: Szép karszt folyó smaragdzöld vízzel, sok hallal, csodaszép vidékkel. Az erőmű miatt felduzzasztott szakaszon tilos evezni. Mivel a kanyon a Velebit Nemzeti Park (velebit.hr) park területén van fizetni kell a kanyon elején az egyik ottani kereskedelmi túraszervezőnél, ők árulják a jegyeket. Ez az összeg 2018-ban 70 kuna/fő volt felnőtteknek, gyerekeknek a fele. Raft a következő hónapokban mehet a folyón: március, április, május, június, október, november. Trekk, kenu, kajak, sitontop mehet máskor is, de a raftos hónapokban a vízállás miatt a folyó vadvízi nehézségi szintje nő, amit érdemes figyelembe venni. A kanyon feletti szakaszon nyáron általában nincs elég víz. 

Szakaszok

szakasz táv nehézség
Zrmanja felső kanyon 9,5 km ZW – WW III (1xWW V)
Zrmanja alsó (víztározó vége v Obrovac – torkolat) 17 ZWB

Mikor, mivel

szakasz időszak hajó gyakorlat
Zrmanja felső kanyon tavasztól őszig vadvízi-, túra-, sit on top kajak, trekk kezdő, gyakorlott
Zrmanja alsó (víztározó vége vagy Obrovac – torkolat) tavasztól őszig tengeri kajak, kajak, kenu kezdő, gyakorlott

Jellemzés

szakasz szélesség vidék sebesség vízállás
kanyon 5-9 m  csudaszép kanyon  3 km/h  Kastel Zegarski híd 40 / 55 / 
Zrmanja alsó 10-30 m mint egy fjord 0 km/h  tenger miatt állandó

Veszély: nagy víznél a letörések és vízesések, alsó részen hajóközlekedés.

Legérdekesebb rész: a kanyon

Beszállók, kiszállók: hídnál

Vízmércék: Kastel Zegarski híd

Megközelítés: csak útról a hídaknál

Kempingek: kemping  a kiszállónál, illetve a közeli tengerpart miatt rengeteg kemping és más szálláslehetőség.

Zrmanja kanyon
  • Táv: 9,5 fkm
  • Nehézség: normál víznél ZW, néhol WW I-II

9,5 km beszálló a malomnál

A Kaštel Žegarski falu és a beszálló megközelítése egyszerű. Akár az A1-es autópálya felől, akár a zadari tengerpart felől is jöttök a térkép szerint Obrovac irányába kell jönni. Obrovac központjában a hídnál van benzinkút és más beszerzési lehetőség is. Obrovac-nál át kell menni a hídon, majd a hegytetőn balra kell fordulni. Kastel Zegarski-t elérve ki is van táblázva folyamatosan Mlinica felirattal, hogy merre kell menni a beszállóhoz.

Link Kaštel Žegarski hídhoz (44°09’42.1″N 15°51’28.0″E): https://goo.gl/maps/hKaHXHLcRKy

Érdemes nem a hídnál beszállni, hanem a malomnál kicsit lejjeb.

Beszálló a malomnál

A jó beszálló a malomnál van.

Ha van elég víz egyből indíthatunk is egy 1 méteres gáttal bemelegítésnek. Itt van egyébként az egyik helyi túraszervező állomása is. (A másik párszáz méterrel lejjebb.) A helyiek nyáron Gumotex Helios és Dag sitontop hajókat használnak nyáron. Bérelni és befizetni is lehet náluk egy körre.

Jegyet a kanyonba az evezéshez itt a túraszervezőknél tudtok venni.

Innen az 5 km-re lévő Krupa torkolatáig max fél magas letörések WW I-II. A letörések vízről láthatóak, magasabb vízállásnál talán ha 2 okozhat gondot.

5 km Krupa torkolat jobbról

A Krupa a Zrmanja-hoz hasonló karszt folyó, szintén Velebit Nemzeti Park, de evezéshez engedély kell.

5,2 km Visoki Buk vízesés 11 m magas

Átemelhető jobb vagy bal parton, szerintem a bal parton könnyebb. Vízeséstől kb 10 m-re a trekkeket, raftokat le lehet hajigálni, a kenukat, kajakokat, sitontopokat pedig le lehet ereszteni a dobókötéllel. Óvatosan közlekedjetek. A bal parton gyalogösvény vezet a vízesés alá.

Visoki Buk vízesés

A Visoki Buk alatt 80 m-re 2 m magas vízesés WW III. Átemelés itt is könnyen lehetséges, vagy eleve ez alatt is vízre lehet szállni, ha valaki kihagyja. Ezalatt a Gazin Kuk-ig az eddigieknél kicsit technikásabb és sűrűbb, de még mindig maximum WW II-es letörések.

7, 1 km Gazin Kuk vízesés WW III.

A folyó beszűkül a jobb part felé, balról nagy szikla. Előzetes parti megtekintés szükséges, jobb oldali átemelés lehetséges.

Gazin Buk vízesés, nem magas, de technikás

7,8 km Ogari 4 m magas vízesés WW III

Átemelhető a jobb part mellett lévő kis csatorna segítségével, de különben nem túl nehéz, bevállalható.

Ogari vízesés

Innen 1,7 km síkvizes könnyebb rész a hídig.

9,5 km híd, kiszálló

Kiszálló, mint azt a tábla a hídon is jelzi. Mi a híd alatt lévő bal oldali kis ágon elérhető malom előtt szállunk ki, mert az autót ott szoktuk hagyni. 

A kiszálló hídja

A kiszálló megközelítése autóval: Obrevac felől ki is van táblázva, hogy hol kell lefordulni Bilisane-nél Berberi felé. A szemétlerakó után nem sokkal a jelzésnek megfelelően jobbra, Berberiben balra. Ki van táblázva, nem lehet eltéveszteni.

További képek ízelítőnek a Zrmanja folyóról

1 comment for “Zrmanja folyóleírás

  1. Pingback: 5. nap – Úton

Comments are closed.