UltraRába 200

terkep2017Az UltraRába 200 nonstop kajakos-kenus túra, a kb. 211 km-es hosszával, a Rába folyó technikai kihívásaival, az éjszakai szakasz különlegességével  egy igazán komoly és nehéz teljesítménytúra és verseny. A leghosszabb európai verseny, az egyik legkeményebb magyar evezős kihívás, de a világ nemzetközi versenyei és túrái között is az erősebbek közé tartozik. Fejben, lélekben, erőnlétben, állóképességben egyaránt komoly felkészülést igényel azoktól a kajakostól és kenusoktól, akik vállalják ezt a kihívást, szeretnék jobban megismerni magukat, feszegetni a saját határaikat, akik egyben eveznek le a Rába folyó magyar szakaszán.

Az eddigi teljesítőket az oldal aljára gördítva találod vagy ide kattintva.

A 2017-es, III. UltraRába 200 nonstop teljesítménytúra adatai

 • Dátum: 2017. július 9-11. (vasárnap-hétfő-kedd)
 • Helyszín: Rába folyó
 • Útvonal: Szentgotthárd – Győr
 • Távolság: kb. 211 km
 • Szintidő: 30 óra

14047237_1358736630821948_3374174533365334518_oAz UltraRába 200 a Dél Zala Dombjai Ultra Trail 300 vízi-, kajakos-kenus párja.

Szabályok

A 2016-os tapasztalatokat beleépítve, pár ponttal kiegészült a szabályzat.

 1. Az eseményen mindenki saját felelősségre indul.
 2. A résztevőnek megfelelő felszereléssel, evezéstechnikai, mentéstechnikai, elsősegélynyújtó ismeretekkel kell rendelkeznie.
 3. A résztvevőnek jól kell ismernie a Rába folyó magyar szakaszát.
 4. A résztvevőnek tisztában kell lennie saját képességeivel, a túra hosszával, nehézségeivel. Figyelem: a túra egy része éjszaka, sötétben zajlik.
 5. A túra közben pszichés, mentális, emésztési, izomzati, ízületi problémák adódhatnak. Ezeket a résztvevőknek önállóan kezelni kell.
 6. A túrán két helyen lesz frissítő állomás (Molnaszecsőd 64,8 km és Nick 143,6 km), a túra nagyobb részben önellátó.
 7. A frissítő állomást biztosító autóban a kísérő nélküli hajóegységek számára van lehetőség személyenként 1 db névvel ellátott lezárt zsák vagy hordó szállítására. (Darabjaira hulló és több csomagot NEM szállít az autó.)
 8. A frissítő és csomagszállító autó a túrán leghátul, de szintidőn belül haladó egységhez igazodik. (Lévén, hogy ez elsősorban teljesítménytúra, csak másodsorban verseny.) A két frissítő állomás elég távol van egymáshoz, így a gyorsabban haladók is igényben tudják venni azok szolgáltatásait.
 9. A kötelező felszerelést a túra teljes időtartamán a résztvevőnek magánál kell tartani.
 10. A résztvevők szárazföldi kísérettel és anélkül is indulhatnak. (Aki nem hoz magának szárazföldi kísérőt, az vállalja ennek kényelmetlenségeit, nem terhelve az elfogadhatónál jobban más egységek segítőit.) A kísérőkkel bármelyik itinerben megadott helyen lehet találkozni.
 11. Az itinerben megadott szakaszegységek végén a túra szárazföldi koordinátorának kötelező helyzetjelentést adni, az így kapott adatok alapján a túra állása online nyomon követhető, és biztonsági okból is szükséges. Ezt egy saját, böngészővel rendelkező mobiltelefonon keresztül kell megtenni, a szakaszok végén a megadott címen csak egy nyomógombot kell megnyomni a pont rögzítéséhez.
 12. A túra útvonala a Rába természetes medrében zajlik, és a hajók mozgatásához kizárólag a gátak átemelésénél vehető igénybe külső segítség, kanyarok átvágása tilos.
 13. A túra előtt és után a hajók szállítása és az utazás önállóan történik.
 14. Helyszíni nevezés nincs.
 15. Sikeres teljesítő az, aki a szintidőn belül végighalad a teljes útvonalon és a szabályokat betartja. A szabályok be nem tartása esetén a próbálkozás sikertelen, és a hajóegység kizárásra kerül akkor is, ha szintidőn belül végigért. Óvásnak helye nincs. Ha a fenti szabályokat nem fogadod el, akkor ne nevezz!

Kötelező felszerelés

 1. A folyó jellegének megfelelő egy- vagy kétszemélyes kajak vagy kenu. (Igény esetén más kézi erővel hajtott vízijármű is elképzelhető.)
 2. Mentőmellény, amit naplemente és napfelkelte között kötelező is viselni.
 3. Bekapcsolt és feltöltött telefon vízhatlan helyen tárolva.
 4. Evezősönként 2 db feltöltött jó fényerejű lámpa, amit előzetesen fényerőre és időtartamra leteszteltél.
 5. Légzsák a kajakba vagy kenuba.
 6. Hajónként 1 dobókötél (vagy 15-20 m hosszú felúszó kötél), 2 db karabiner, elsősegélycsomag (kötszerek, izolációs fólia), kacsaszalag, kés.
 7. Váltás száraz ruha, esőkabát.
 8. Elegendő mennyiségű élelmiszer és innivaló.

Program

 • július 9. (vasárnap)
  16 óra: gyülekező a szentgotthárdi Alpokalja Motelben
  17 órától:

  • közös tésztaparti, megnyitó, technikai megbeszélés
   A szállás ugyanitt lesz. A szállásköltség kb. 3200 Ft/fő, a vacsora kb. 1000 Ft lesz.
 • július 10. (hétfő)
  • 4:40 felszerelés ellenőrzése a parton. Ne késs, legyél pontos!
   Késés esetén 1 órával később indulhat el a késő hajóegység.
  • 5:00: közös START Szentgotthárdról vízen
 • július 11. (kedd)
  • kb. 10 órától: hajók érkezése a győri célba a Rába torkolatnál
  • utolsó beérkező után: záróünnepség és közös vacsora a győri Amstel Hattyú étteremben (2eFt/fő)

Nevezés

Az eseményre nevezni nem a megszokott módokon lehet. A túra nehézsége megköveteli, hogy megpróbáljuk kiszűrni azokat, akik valószínűleg még nem elég felkészültek a teljesítéshez.

A túrára indulási jogot a következő módokon lehet nyerni:

 • meghívásos alapon,
 • hasonló nehézségű túrán vagy versenyen való bizonyítható teljesítés egy naptári éven belül (például: 100 km-nél hosszabb ultraevezés vagy ultrafutó verseny aszfalton vagy terepen (UltraRába, Ultrabalaton, Kör, DZD Ultra Trail, ironman teljesítés, Rába 100 teljesítménytúra, Budapest – Baja evezős verseny, stb.). Ha nem ismerünk, és nem tudsz felmutatni semmi komolyat, akkor ne sértődj meg, ha elutasítjuk a jelentkezésedet.

Nem jelentkezhetnek azok, akiket előző években bármikor az Ultrarábán a szabályok be nem tartása miatt kizártak, vagy akik a jelentkezésüket elfogadható indok nélkül mondták le.

Kérjük, hogy jól gondold meg a jelentkezést és a részvételt!

Ha nevezni szeretnél, kattints ide a regisztrációs űrlaphoz!

A túra gerilla jellegét tekintve a túra önköltséges, külön nevezési díj nincs. Költségek (összesen kb. 10-15eFt): túra előtti este közös tésztaparti (1eFt), szállás (3eFt), frissítő állomás (2eFt), emlék- és finisher póló (2,5eFt/db), emlékérem (1eFt), túra utáni közös vacsora.

2017-ben nevező hajóegységek

1. Kele Attila (Vidra Ati)  – Kajak1

Kele Attila

Rendezőként és résztvevőként mindkettő eddigi UltraRábán ott voltam, sikeresen végig is értem, idén is szeretném teljesíteni. A Rába a kedvenc magyar folyóm, a Rábánál szerethetőbb helyszínt nem is lehetne találni ennek az eseménynek. Kedvenc sportjaim a vadvízi kajakozás, snowboard, bringa, egy ideje meg nagyon rákattantam az ultra- és terepfutásra. A 2017-es évben az UltraRába mellett készülök az UltraBalatonra (220 km aszfalt futás), a Rába100-ra (100 km kajak), a Körre (150 km 7100mD+ terepfutás), a DZD Ultra Trail-re (300 km 6000mD+ terep), és még néhány 50-100 km közötti terepultra van betervezve, ahogy a sok túravezetés mellett majd belefér. Úgyhogy a sok rohangálás mellett lesz egy esemény, ahol “csak” ülni kell. 🙂 Eddig kétszer kajakban eveztem az UltraRábán, a legnehezebb mindig az ülés volt. Tavalyi évben szerencsénk volt a vízállással, idei évben kánikulát és nagyon alacsony vizet várok, nem baj ha jobban fáj. Jó felkészülést, és sikeres Győrbe érkezést minden indulónak!

2. Nagy Árpád – Kajak1

Nagy Árpád

Gödi gyerek vagyok a helyi kajakszakosztályt igazgatom már régóta. Gyerekkorom óta a víz szerelmese vagyok, részt vettem a fiam élsportoló időszakában, és a kislányommal is 4 évig jártuk kenumaratonokat. Teljesítménytúrázok és szeretem a nem átlagos távokat (pl. Kinizsi 100) más területen is. Volt vadvízi és kajakpólós időszakom is.

3. Horváth Attila (Hodzsi) – Lillik Zoltán (Zozi)  – Kenu2

Hodzsi

Hodzsi: 2000 óta evezek. Az elmúlt pár évben rendszeresen indulok/indulunk kajak-kenu versenyeken. 2014 óta részt veszünk a Budapest-Baja Regattán (165 km), tavaly teljesítettük az UltraRábát. Terveim szerint 2017-ben 2000 km felett sikerül eveznem, bár ezt a tervemet a januári jegesedés veszélyezteti. Kölök koromban atlétizáltam, így futóversenyeken már nem szeretnék indulni… 🙂

Zozi

Zozi: Vízitúra kupa Rába 100 UltraRába-200 Évek óta napi 10 fekvőtámasz(fejben:)

4. Aipli Sándor (Sanyi) – Szabó Attila (Szabóka)  – Kenu2

Aipli Sándor

Sanyi: A DSE Kiskunlacházi Egyesület tagja vagyok. Felnőttként 2000 óta túrázunk csapatunk tagjaival. A Maratoni túrakenu bajnokságon elsősorban feleségemmel versenyzünk, az extrém távokat Szabó Attilával próbáljuk teljesíteni. Az ULTRARába 2016-ban teljesítve.

Szabó Attila

Szabóka: Gyerek korom óta evezek. A kenumaraton versenyek rendszeres résztvevője vagyok. Az utóbbi években Aipli Sanyi barátommal ultra távokon is indulunk. (Csepel-sziget kör, Bp-Baja)

5. Lőrincz Endre – Molnár Csaba  – Kajak2

Lőrincz Endre

Endre: Evezgetek erre arra egy ideje. A magyarországi vizek nagy többségén megfordultam. Lakhely okán a Balatonon evezek a legtöbbet, de nem idegen terep számomra a Rába,a Duna, Tisza és a Szigetköz sem. Talán amire legszívesebben emlékszem vissza az a Duna forrásától Magyarországig végrehajtott túránk (Gizkével) kíséret nélkül, de eveztem a Balatonon 103 km-t egyben, idén a Rába 100-ast is teljesítettem. 

Molnár Csaba

Csaba: 31 év kihagyás után 8 éve ültem vissza a kajakba. Azóta több 100 km körüli túrám is volt a Dunán, Mosoni Dunán, Rábán. Most jöhet egy újabb nagy lépés.

 

Az UltraRába eddigi teljesítői

I. UltraRába

 • Dátum: 2015. május 5-6.
 • Vízállás: -73 cm Szentgotthárd
Név Idő Hajó
Kele Attila 27 óra 29 perc Kajak 1 (RTM Ysak)
raba215km_ultraevezes_44_b

I. UltraRába 200. 2015. (Kele Attila)

I. UltraRába linkek:

II. UltraRába

 • Dátum: 2016. augusztus 22-23.
 • Vízállás: 0 cm (52m3) Szentgotthárd
Név Idő Hajó
Pobori Krisztián – Kakas Tomi 18 óra 15 perc Kenu 2
Aipli Sándor – Szabó Attila 18 óra 35 perc Kenu 2
Horváth Attila – Lillik Zoltán 18 óra 57 perc Kenu 2
Kele Attila Vidra 21 óra 12 perc Kajak 1
Sánta Tamás – Denke Sándor 21 óra 22 perc Kenu 2
Orosz László – Kecskés Miklós 24 óra 55 perc Kenu 2
Nagy Árpád 25 óra 55 perc Kajak 1
III. UltraRába 200. 2016.

III. UltraRába 200. 2016. (Szabó Attila, Aipli Sándor, Kakas Tomi, Pobori Krisztián, Orosz László, Kecskés Miklós, Horváth Attila, Kele Attila Vidra, Lillik Zoltán, Denke Sándor, Sánta Tamás)

II. UltraRába linkek: