Hévíz-patak

A Hévíz-patak túra egy igazi különleges téli vízitúra helyszín, úttörőként, több mint egy évtizede szervezünk ide vízitúrákat téli időszakban. Magyarországon ez az egyetlen evezhető meleg vizű patak. A meleg víz miatt a túra téli időszakban is teljesíthető, mivel a patak még a legzordabb teleken sem fagy be. A patakot a Hévízi-gyógytó táplálja, mely Európa legnagyobb meleg vizű tava, és bolygónk legnagyobb meleg vizű tava, melyben fürdeni lehet.

Téli időszakban a tó és a patak felett lebegő páraréteg, a rengeteg tündérrózsa, a part menti mocsaras lápvidék meseszerű hangulatot ad a túrának, szinte várja az evezős, hogy mikor bukkan elő egy kobold a fűcsomó mögül, vagy mikor lebben fel egy tündér a tündérrózsa virágjából.

A szöveges ismertetés után találsz képeket a Hévíz patak vízitúránkról az oldalon lefelé gördítve.

A túra időpontja: Kizárólag decembertől március elejéig, mivel természetvédelmi okokból a nemzeti park csak ebben az időpontban ad ki engedélyt. Ebben a téli időszakban minden pénteken, szombaton és vasárnap van Hévíz-patak túránk: Túranaptár. A tavaszi, nyári és őszi időszakban a régióhoz tartozó, közeli és hasonló karakterű Zala folyót, Mura folyót és a Kerka patak túránkat ajánljuk, illetve még főleg nyári időszakban a meseszép Rábát.
Az egyetlen környékbeli (Zala megyei) túraszervezőként a helyszín közelében élünk, így igény esetén a túrát akár hétköznap is megszervezzük.

A túra időtartama: 1 nap (6 óra összesen, ebből az evezés kb. 4 óra).

A túra nehézsége: A patak besorolása ZWA (könnyű síkvíz), teljesen kezdők és gyerekek is jelentkezhetnek. A víz hőfoka indulásnál téli időszakban a beszállónál 25 fokos, majd folyamatosan hűl. A vízmélység 30 cm és 1 méter közötti.

A túra díja: 6.000 Ft/fő.

Jelentkezés a Hévíz patak vízitúrára ide kattintva.

Szeretteidet, ismerőseidet meglepheted egy vízitúrával is. Ajándék túra vásárlása ide kattintva.

A túra útvonala: Hévíz – Fenékpuszta, 9,5 km.

Az ár tartalmazza: a szükséges felszerelések és természetvédelmi engedély díját, a túravezetést, sofőrök visszajuttatását az autókhoz.

A túra menete

9 órakor találkozunk a Hévízi patak parkolójánál. Ez a tóval szemben van, az út másik oldalán, lásd lejjebb a térképet. A hajóbeosztás és a felszerelés összeállítása után, minden sofőr a mi autónkat követve a saját autóját előre viszi a kiszállóhoz, ott a sofőrök átülnek a mi mikrobuszunkba, és azzal visszahozzuk őket Hévízre. Így amikor leevezünk a túra végéhez majd vízen, az autóitok már a végcélnál lesznek. A sofőrök visszaérkezése után minden túránkat oktatással kezdjük, a teljesen kezdőknek megtanítjuk a szükséges tudnivalókat, ezt az oktatást a gyakorlottaknak is érdemes végighallgatni, talán ők is fognak újat hallani. A ruházattal kapcsolatban semmi speciális nem kell, mintha csak sétálni mennétek az erdőben az aktuális napi időjárásnak megfelelő meleg (szélálló és esőálló)  öltözékben. Érdemes hozni valami rágcsálnivalót, szendvicset, meleg teát termoszban. Esetleg legyen pár főre váltás száraz ruha, borulás esetére. Nagyon stabil hajókkal túráztatunk,nagyon ritka a borulás. A túra útvonala 10 km, ez kényelmes, könnyed tempóban, a félúton lévő pihenővel kb. 3-4 órai evezést jelent. Evezés közben kenunkkal kikerüljük a vízinövényeket, evezőnket óvatosan vesszük ki a vízből, hogy ne szakítsuk el a szárukat. Közel van a Kis-Balaton, a madarak átjárnak a patakra,  nem zavarjuk őket kiabálással. A túra várhatóan délután 3 és fél 4 között, még a téli sötétedés előtt befejeződik.

Megközelítés

 • Beszálló:
  Hévíz település, Ady Endre utca, Hévízi tófürdő bejáratával szemben, az út másik oldalán, a Hévíz-patak bal partján lévő parkoló. GPS 46°47’07.9″N 17°11’38.2″E
  Itt találkozunk reggel, üdvözlés után a parkoló melletti úton 400 métert továbbhaladva lehet eljutni a zsiliphez, innen indulunk vízen.
 • Kiszálló:
  76-os úton, Hévíz-patak hídja, Sármellék és Fenékpuszta település között. GPS: 46°42’19.4″N 17°14’14.8″E

További információk

Jelentkezés és fizetés menete
Jelentkezés ide kattintva
Jelentkezés a Túrafoglaló űrlapot kitöltve itt vagy emailben az info@vidra-vizitura.hu címen.
Emailben történő jelentkezésnél kérjük a következő adatokat megadni: név, túra helyszíne és időpontja,létszám,mobiltelefonszám,számlázási név és cím.
Jelentkezés után emailben elküldjük a további tudnivalókat.

Fizetés
Jelentkezéskor 2.000 Ft foglalót kérünk személyenként befizetni, felhívjuk a figyelmedet, hogy a foglalásod csak ennek az összegnek a beérkezése után lesz végleges. A túra díjából fennmaradó összeget legkésőbb a túra napján, a helyszínen tudod rendezni.

 • Átutalással a következő bankszámlára: Vidra Csoport Bt. 11749015-20071824 (OTP). Kérjük a beazonosíthatóság miatt megjegyzésben a nevet és időpontot feltüntetni!
 • Személyesen boltunkban és irodánkban a Nagykanizsa, Fő út 23. alatt nyitva tartási időben (h-p: 10-17 óra).

Irodánk és boltunk címe

Vidra Vízitúra, Nagykanizsa, Fő út 23. 8800

Általános információkat, tanácsokat, apróbetűket találsz a vízitúrákról itt, a tanfolyamokról itt. Ha még nem voltál velünk túrázni, feltétlenül olvasd el!

Képesítéseink és tapasztalataink

Másfél évtizednyi túraszervezői és túravezetői tapasztalatunk mellett a következő magyar- és nemzetközi szervezetek minősítéseivel is rendelkezünk:

kepesitesek

 • IRF (International Rafting Federation – Nemzetközi Rafting Szövetség): túravezető (Guide, Trip Leader)
 • Rescue 3 International: WRT – Whitewater Rescue Technician (vadvízi mentéstechnika)
 • Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata: vízimentő
 • Magyar Természetbarát Szövetség: vízitúra vezető
 • Emergency First Response: elsősegélynyújtó (Primary/Secondary/Children)

heviz_patak_tura_13heviz_patak_tura_04 heviz_patak_tura_01 heviz_patak_tura_34 heviz_patak_tura_33 heviz_patak_tura_30 heviz_patak_tura_27 heviz_patak_tura_26 heviz_patak_tura_25 heviz_patak_tura_24 heviz_patak_tura_23 heviz_patak_tura_21 heviz_patak_tura_20 heviz_patak_tura_19 heviz_patak_tura_18 heviz_patak_tura_17 heviz_patak_tura_16 heviz_patak_tura_15 heviz_patak_tura_14 heviz_patak_tura_22 heviz_patak_tura_12 heviz_patak_tura_11 heviz_patak_tura_10 heviz_patak_tura_09 heviz_patak_tura_29 heviz_patak_tura_08 heviz_patak_tura_07 heviz_patak_tura_06 heviz_patak_tura_04 heviz_patak_tura_03

1 comment for “Hévíz-patak

 1. Kiss Zsolt
  2015.01.26 at 13:57

  Sziasztok! Nagy élmény volt a csoportomnak(turistak). Korosztály:20-70.
  Valószínű, hogy tizennégy éves gyermekeimet is elviszem. Ezzel a vadabb vizekre akarom felkészíteni őket.

Comments are closed.