Hévíz-patak

Hévíz patak vízitúra

Hévíz patak vízitúra

A Hévíz-patak túra egy igazi különleges téli vízitúra helyszín, A Vidra Vízitúra úttörőként, közel kettő évtizede szervez ide vízitúrákat a téli hónapokban. Magyarországon ez az egyetlen evezhető meleg vizű patak. A meleg víz miatt a túra téli időszakban is teljesíthető, mivel a patak még a legzordabb teleken sem fagy be. A patakot a Hévízi-gyógytó táplálja, mely Európa legnagyobb meleg vizű tava, és bolygónk legnagyobb meleg vizű tava, melyben fürdeni lehet.

Téli időszakban a tó és a patak felett lebegő páraréteg, a rengeteg tündérrózsa, a part menti mocsaras lápvidék meseszerű hangulatot ad a túrának, szinte várja az evezős, hogy mikor bukkan elő egy kobold a fűcsomó mögül, vagy mikor lebben fel egy tündér a tündérrózsa virágjából.

Ezen az oldalon leírtuk a Hévíz-patakkal kapcsolatos fontos tudnivalókat, jelentkezés előtt érdemes végigolvasni.
Sok képet nézhetsz a Hévíz-patak túráról a jobb oldali Léna kutyás képre kattintva, vagy a szöveges ismertető és regisztrációs űrlap alá legördítve.

A túra időpontja: Kizárólag novembertől március közepéig, mivel a természet védelme érdekében a nemzeti park csak ebben az időpontban ad ki engedélyt. Ebben a téli időszakban minden szombaton és vasárnap, igény esetén hétköznap is van Hévíz-patak túránk: túranaptár. (A tavaszi, nyári és őszi időszakban a régióhoz tartozó, közeli és hasonló karakterű Zala folyót, Mura folyót és a Kerka patak túránkat ajánljuk, illetve még főleg nyári időszakban a meseszép Rábát.)
Az egyetlen környékbeli (Zala megyei) túraszervezőként a helyszín közelében élünk, így igény esetén téli időszakban a túrát bármikor, akár hétköznap is megszervezzük.

A túra időtartama: 1 nap (9 órától kb. 15 óráig, 6 óra összesen, ebből az evezés 3-4 óra).

A túra nehézsége: A patak besorolása ZWA (könnyű síkvíz), teljesen kezdők és gyerekek is jelentkezhetnek. A víz hőfoka indulásnál téli időszakban a beszállónál 20-25 fokos, majd folyamatosan hűl. A vízmélység 30 cm és 1 méter közötti.

A túra díja: 6.000 Ft/fő.

Belépőjegy a nemzeti parkba: 1.000 Ft/fő, amit a túra díja nem tartalmaz.

Foglaláshoz a túrafoglaló űrlap kitöltése és visszaigazolásunk után a túra díját és a nemzeti park belépődíját kell befizetni, azaz összesen 7000 Ft/főt.

A túra minősége, a csoport biztonsága, együtt tarthatósága és a természet minél kisebb zavarása érdekében mi nem szervezünk nagy, 70-80 fős vízitúrákat, családias hangulatú túráinkra a maximális összlétszám 40 fő, melyet 3 túravezető,  2 vízi- és 1 szárazföldi túravezető kísér.

A Hévíz patak túrára tudsz jelentkezni lefelé gördítve, a túra ismertetője alatti túrafoglaló űrlapot kitöltve. Ugrás a jelentkezéshez.

Szeretteidet, ismerőseidet meglepheted egy vízitúrával is. Ajándék túra vásárlása ide kattintva.

A túra útvonala: Hévíz – Fenékpuszta, 10 km.

A túra díja tartalmazza: a szükséges felszereléseket, a túravezetést, sofőrök visszajuttatását az autókhoz. 

A túra menete

Reggel 9 órakor találkozunk a Hévízi patak parkolójában a Vidra Vízitúra feliratozott mikrobusznál. Ez a tóval szemben van, az út másik oldalán, lásd lejjebb a térképet. Két parkoló is van itt egymás mellett, az első jobbra, a második balra, mindegy, hol parkolsz le autóddal. Egymás üdvözlése és a napi túraprogram megbeszélése után a sofőrök beülnek az autójukba (kb. 9:10), és együtt leautózunk a kiszállóhoz, ahonnan visszahozzuk őket.  Visszaérkezés után (kb. 9:45) a túra induló pontjánál, a zsilipnél a hajóbeosztás és a felszerelés összeállítása következik. Minden túránkat oktatással kezdjük, a teljesen kezdőknek megtanítjuk a szükséges tudnivalókat, ezt az oktatást a gyakorlottaknak is érdemes végighallgatni, talán ők is fognak újat hallani. A ruházattal kapcsolatban semmi különleges nem kell, mintha csak sétálni mennétek az erdőben az aktuális napi időjárásnak megfelelő meleg, szélálló és esőálló öltözékben. Érdemes hozni valami rágcsálnivalót, szendvicset, meleg teát termoszban. Esetleg legyen pár főre váltás száraz ruha, borulás esetére. Nagyon stabil és kényelmes RTM Riviera háromszemélyes kenukkal és Necky kétszemélyes kajakokkal túráztatunk, nagyon ritka a borulás. A túra útvonala 10 km, indulás vízen tizenegy óra körül, ez kényelmes, könnyed tempóban, a félúton lévő rövid pihenővel és teázgatással összesen 3-4 órás tényleges evezést jelent. Evezés közben kenunkkal kikerüljük a vízinövényeket, evezőnket óvatosan vesszük ki a vízből, hogy ne szakítsuk el a szárukat. Közel van a Kis-Balaton, a madarak átjárnak táplálkozni a patakra,  nem zavarjuk őket kiabálással. A túra délután 2 és 3 között fejeződik be Fenékpusztán, ahol már lent várnak benneteket az autóitok. A túra után még marad idő a környékbeli látnivalókra, de ha teheted tölts el nálunk Zalában több napot is!

Megközelítés

A túra beszállójánál és a túra kiszállójánál is van WC.

 • Beszálló:
  Hévíz település, Ady Endre utca, Hévízi tófürdő bejáratával szemben, az út másik oldalán, a Hévíz-patak bal partján lévő parkoló. GPS 46°47’07.9″N 17°11’38.2″E

  Itt találkozunk reggel, üdvözlés után a parkoló melletti úton 400 métert továbbhaladva lehet eljutni a zsiliphez, ahonnan a vízen elindulunk a túránkra.
 • Kiszálló:
  76-os úton, Hévíz-patak hídja, Sármellék és Fenékpuszta település között. Parkolni nem a töltésen, hanem az út déli oldalán lévő parkolókban lehet. A töltésre kizárólag a kenuszállító autók mehetnek fel. GPS: 46°42’19.4″N 17°14’14.8″E

Szállásajánlat
Amennyiben messzebbről érkezel, és nem szeretnél hajnalban utazni, vagy szívesen jönnél több napra, hogy a környékbeli látnivalókra is legyen időd, akkor bátran ajánljuk a következő szálláslehetőséget: Klára Villa Hévíz


Jelentkezés

Az alábbi űrlap kitöltésével tudsz jelentkezni a vízitúrára. Kérlek, jelentkezés előtt feltétlenül olvasd át az általános túrainformációkat, és csak akkor jelentkezz, ha az abban leírtakat elfogadod! Az űrlap kitöltésével elfogadod Adatkezelési tájékoztatónkat.
Ha ajándékutalványt szeretnél felhasználni, akkor a megjegyzésben tüntesd fel az utalvány adatait!
Az űrlap kitöltése és elküldése után legkésőbb egy munkanapon belül feldolgozzuk, és a megadott email címedre visszaigazoljuk a vízitúrát.

Legközelebb 2019. novemberétől tudtok a Hévíz patakon evezni. A 2019-2020-as téli Hévíz-patak túrákra az alábbi űrlappal tudtok jelentkezni.

Hévíz patak túrafoglalás

Fizetés menete

Jelentkezés és a foglalás visszaigazolása után kérjük a túra díját befizetni! Felhívjuk a figyelmedet, hogy a foglalásod csak a túradíj beérkezése után lesz végleges.
A túradíj rendezhető átutalással a következő bankszámlára:
Vidra Csoport Bt. 11749015-20071824 (OTP),
nemzetközi utaláshoz: IBAN HU74 1174 9015 2007 1824 0000 0000, SWIFT KÓD OTPVHUHB.
Kérjük a beazonosíthatóság miatt megjegyzésben a nevet és a túra időpontját feltüntetni!

További információk

 • A vízitúráinkkal kapcsolatos általános információkat itt olvashatod, ha még nem voltál velünk túrázni, akkor jelentkezés előtt feltétlenül olvasd el. Ezen a címen találsz információkat a felszerelésről, hajóba ülési rendről, időpont változtatásról és lemondásról, pénz-visszafizetésről, időjárásról, és minden másról, ami felmerülhet kérdésként a túra előtt vagy közben.
 • Telefonon: Ati +36302164668, Detti +36302385600
 • Emailben: info@vidra-vizitura.hu

Jelentkezés emailben

A túrára jelentkezhetsz emailben is az info@vidra-vizitura.hu címen. Az emailben kérjük a következő adatokat megadni: név, emai cím, túrahelyszíne és időpontja, létszám, mobiltelefonszám, számlázási név és cím.

Képesítéseink és tapasztalataink

Kettő évtizednyi túraszervezői és túravezetői tapasztalatunk mellett a következő magyar- és nemzetközi szervezetek vizsgáival is rendelkezünk:

 • IRF (International Rafting Federation – Nemzetközi Rafting Szövetség): túravezető (Guide, Trip Leader)
 • Rescue 3 International: WRT – Whitewater Rescue Technician (vadvízi mentéstechnika)
 • Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata: vízimentő
 • Magyar Természetbarát Szövetség: vízitúra vezető
 • Emergency First Response: elsősegélynyújtó (Primary/Secondary/Children)

kepesitesek

heviz_patak_tura_13heviz_patak_tura_04 heviz_patak_tura_01 heviz_patak_tura_34 heviz_patak_tura_33 heviz_patak_tura_30 heviz_patak_tura_27 heviz_patak_tura_26 heviz_patak_tura_25 heviz_patak_tura_24 heviz_patak_tura_23 heviz_patak_tura_21 heviz_patak_tura_20 heviz_patak_tura_19 heviz_patak_tura_18 heviz_patak_tura_17 heviz_patak_tura_16 heviz_patak_tura_15 heviz_patak_tura_14 heviz_patak_tura_22 heviz_patak_tura_12 heviz_patak_tura_11 heviz_patak_tura_10 heviz_patak_tura_09 heviz_patak_tura_29 heviz_patak_tura_08 heviz_patak_tura_07 heviz_patak_tura_06 heviz_patak_tura_04 heviz_patak_tura_03

1 comment for “Hévíz-patak

 1. Kiss Zsolt
  2015.01.26 at 13:57

  Sziasztok! Nagy élmény volt a csoportomnak(turistak). Korosztály:20-70.
  Valószínű, hogy tizennégy éves gyermekeimet is elviszem. Ezzel a vadabb vizekre akarom felkészíteni őket.

Comments are closed.