A Königsdorf – Szentgotthárd közti Lapincs (Lafnitz) evezős szemmel

Detti ír túrabeszámolót a Határugrás II. 2008-as évzáró evezésről, de azért én pár dolgot megemlítenék azoknak az evezősöknek, aki elmennek és eveznek ezen a folyószakaszon.

A Rohrbrunn – Rudersdorf közti Lapincs szakaszt 2007. nyarán már bejártuk a szecsődi Csabival. Az akkor nyári átlagos vízállásnál is evezhető volt. Egyetlen 1,5 m magas, kajakkal könnyen ugorható gát volt, illetve pár helyen kövezés.OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mivel ez még a Feistritz – Lapincs összefolyás előtti rész volt, így a folyócska szélessége a Szentgotthárdnál megszokott Lapincs szélességénél jóval kisebb. Szűk meder, belógó fákkal, néhol elakadt uszadékkal. A táj szép, szemetet keveset láttunk a vízben. A környezet és a folyó jellege ott a Rába Alsószölnök – Szentgotthárd részéhez hasonlítható legjobban. Könnyed kis WW I, néhol WW II-. A kövezéseknél figyelni kell, de különben a Rohrbrunn – Rudersdorf szakasz műgyanta anyagú kajakokkal és kenukkal is bátran evezhető.

A most már hagyományossá vált Schengen ünneplő, Határugrás nevet viselő évzáró eseményünk idén a Lapincs határ menti, Königsdorf – Szentgotthárd közti folyószakaszra esett. Ezt közülünk még senki nem evezte.

(A Lapincsot nem ismerőknek: az előbb említett Rohrbrunn – Rudersdorf szakasz és a Königsdorf – Szentgotthárd szakasz között van egy kicsi rész. Az most is kimaradt.)

Úgy terveztük, hogy a túra előtt kajakkal bejárjuk, de ez végül is idő hiányában elmaradt. Nagyon nem tartottunk tőle a téli időjárás ellenére sem, ez nem az a környék, ahol az embert váratlan meglepetések érhetik. A műholdképek alapján több gát és kövezés is várt ránk, de ez Ausztriában (is) sajnos a folyók velejárója.

Rábafüzesnél átlépve a határt végig a főúton kell jönni a 65-ös úton, majd elég hamar, 8-10 km után Eltendorf végénél balra kell kanyarodni az 57-es útra. Ha jól emlékszem, akkor Jennersdorf volt kitáblázva.

Az úton elérkezünk 4-5 km múlva a hídhoz. Folyó jobb partján, a híd feletti kis úton nagyon jó beszállóhely van. Könnyű pakolni, könnyű vízre szállni.OLYMPUS DIGITAL CAMERA lafnitz_01 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Lapincs, a Feistritz-től felhízva itt már elég széles és elég nagy vízhozamú.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az általunk evezett vízállás a szentgotthárdi vízmércén a Rába – 50 cm volt.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ezt a vízállást a neten követni lehet, ehhez lehet viszonyítani, bár azt hozzá kell tennem, hogy ez a vízállás nem mutatja meg azt, hogy ebből a vízből mennyit hoz a Rába, illetve mennyit hoz a Lapincs.

A nyári Sztg. -80 cm-es vízállásnál már kopogósabbak a kövezések, de ha valakit nem zavarnak az átemelések ezeknél a helyeknél, akkor szerintem elindulhat akkor is. A véleményem azonban az, hogy azért ennél a víznél alacsonyabb víznél nem nagyon érdemes ide jönni, mert sokat kell köveken húzogatni a hajókat.

Minden gát és kövezés látható előre, meg is lehet nézni előtte partról, illetve a legtöbb vízről is látható. Érdemes átemelés előtt megnézni nem csak a kiszállót, hanem a beszállót is, mert előfordul, hogy nem ott könnyű betenni a hajót, ahol kivenni. Nekünk volt emiatt egy jó 200 m-es hajóhúzásunk Dettivel.

A gátakról és kövezésekről:

A kövek éles terméskövek. Azaz ha eléri a hajódat, akkor hajógyilkos a műgyanta hajóknak. Másrészt balesetveszélyes a nagyobb gátaknál a borulás. A testet tessék védeni sisakkal és mellénnyel. Ilyen veszélyesebb gát csak pár van, a legtöbb helyen simán le lehet csúszni.

A gátak és kövezések között a folyó síkvíz, kezdők is evezhetik.

A nagyobb gátak, zúgók sorrendben:

1OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ez a gát jó vízállás esetén is jóval technikásabb, mint a Rába. Normál víznél WW II, esetleg gyenge WW III is lehet. Sok benne a kő, vonalat megtervezve azonban nyitott kenukkal is könnyen evezhető. Kajakkal játékos kis vonalat is lehetne evezni, ha 10-szer ilyen hosszú lenne megérné ide kiugrani többször kajakozni. A zúgón több hullám is van, de játszani nem érdemes, mert kicsi a víz, eszkimózni nem lehet. Nagy víznél sem alakul ki fogós henger egyik gátnál sem. A – 5 fokos téli időjárásra való tekintettel én is átemeltem a kenumat, úgyhogy ide vissza kell majd mennem, evezni kell rajta.

2OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A híd alatt könnyű kis zúgó. Ekkora víznél köves, de ha figyeled, hogy hol mész, akkor csont nélkül is le lehet menni.

3OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ez megint aranyos. Azt hiszem ez a kedvencem. A közepétől kicsit jobbra, a kőről le lehet ugratni, onnan pedig tiszta. PE kenuval is jó lehet.

4OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tetszik. Kis víz még nem árt ha van.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Egészen hideg volt:

5OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Itt egy kisebb. Ezeken és a kicsi kövezéseken a műgyanta Ojibwa kenukkal is simán le lehetett jönni.

6OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ez is aranyos. Semmi extra, de ekkora víz kell mindenképpen, különben nagyon kopogós.

Összesítve a dolgokat a Lapincsot érdemes evezni, mert jó folyó. Átlagos víznél magasabb vízállás esetén kisebb vadvízi élményeket is nyújt a folyó, max WW III.

Evezzétek, mert jó folyó! A Rába túra megnyújtható a Lapincs evezésével.

Azt még hozzátenném, hogy az ausztriai Lapincs szakaszon se most, se a múltkor sehol nem láttam szemetet se a folyóban, se a parton.

Eveztük 2008-ban, december 29-én.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .