Erőátviteli rendszerek beszorult kajakok, kenuk, raftok mentéséhez

Egy sziklához tapadt vagy beborult fa alá szorult kajak, kenu, raft kiszabadításánál legtöbbször elegendő az, ha a jó helyre kötött kötelet megfelelő irányból meghúzzuk, és a hajó kiszabadul. Azonban adódhatnak olyan helyzetek is, amikor ezeknek a hajóknak a kiszabadításához kissé összetettebb rendszert kell kiépítenünk kötelek, csigák, karabinerek segítségével. A cikk ezekről a csigarendszerekről és erőátviteli rendszerekről szól.

1:1 erőátviteli rendszer

Mielőtt nekiállnánk kiépíteni egy összetett és időigényes rendszert, gondoljuk végig, hogy nem lenne-e jó megoldás az, hogy erőinket egyesítve, a beakasztott kötelet többen húzzuk, és így szabadítjuk ki a beszorult hajót. Ennek a megoldásnak az előnyei: kevésbé idő- és eszközigényes, illetve a húzás irányát tekintve is szabadabbak vagyunk.

1-1 segitseggel

1. ábra: 1:1 – A répamese. Nem kell túlbonyolítani. Ha közösen elég erősek vagyunk, akkor ez a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás.

A cikk végén találsz jelmagyarázatot az ábrákhoz és összefoglalást is.

A cikk feltételezi, hogy a vadvízi mentéstechnikában használatos csomókat és alap kötéltechnikai tudnivalókat ismered.

Az első ábrán látható, hogy a kajak fogantyújába egy karabinert akasztottam, a kötél végére pedig egy dupla nyolcas csomót kötöttem. Ezt a kötelet húzzuk meg közösen, erőinket egyesítve.

1. ábra eszközigénye: 1 db karabiner, 1 db kötél.

Tipp: csavaros karabinernél a karabiner becsavarása után csavarj vissza negyed fordulatot, ellenkező esetben úgy megszorulhat terhelés közben, hogy nem tudod majd kicsavarni.
1-1

2. ábra: 1:1 – A fordító. Bár erősebbek valóban nem lettünk ezzel a rendszerrel, de a húzás irányát megfordítottuk, és a pruszik segítségével azt is megoldottuk, hogy szabadulás után ne rohanjon el a hajónkkal a folyó.

2. ábra eszközigénye: 2 db karabiner, 1 db kötél, 1 db csiga, 1 db pruszikgyűrű, 1 db heveder standnak.

Tipp: Amennyiben nincs nálunk csiga, akkor a csigát kihagyva, közvetlenül a karabinerbe akasztva a kötelet, helyettesíthetjük karabinerrel is, de természetesen annak a hatásfoka rosszabb lesz.

Ahogy a kép aláírásánál is olvasható, ez a rendszer csak megfordítja az irányt. Olyankor használjuk, ha nem férünk máshogyan hozzá, mert nincs hely, meredek a part és/vagy ki akarjuk használni a súlyunkat húzáskor. Vagy egyszerűen a visszacsúszást, elszabadulást meg szeretnénk gátolni egy pruszik felhelyezésével a rendszerre.

1-1 Barni

3. ábra: 1:1 erőátviteli rendszer.

2:1 erőátviteli rendszer

2-1

4. ábra: 2:1 csigarendszer. Na itt már kétszer olyan erősek lettünk, mínusz a súrlódás természetesen. Ha ketten húzzuk, az már közel 4 ember ereje…

A 4. ábra eszközigénye: 2 db karabiner, 1 db csiga, 1 db kötél, 1 db heveder standnak.

Tipp: Húzásakor figyelj rá, hogy a kötelek hegyes szöget zárjanak be egymással!
2-1 Barni

5. ábra: 2:1 erőátviteli rendszer.

3:1 erőátviteli rendszer, Z-drag

3-1 z-drag

6. ábra: 3:1, vagy ahogy a vadvizesek hivatkoznak rá, a Z-drag. Nagyon erősek vagyunk tőle, és a visszacsúszást is megakadályozzuk. Ragyogó megoldás!

A 6. ábrán látható Z-drag, 3:1 rendszer eszközigénye: 3 db karabiner, 2 db pruszikgyűrű, 2 db csiga, 1 db kötél, 1 db heveder standnak.

Tipp: Ha nincs nálad pruszikgyűrű, akkor szükségmegoldásként természetesen helyettesítheted például több egymás mellé kötött pillangócsomóval is.

Ahogy az ábrán látható, a standnál lévő pruszik felelős azért, hogy ne tudjon visszacsúszni ha például elcsúszol, és nem tudod megtartani a kötelet, vagy egyszerűen csak kiszabadult a kajakod, és megindult vele a sodrás. Ugyanez a pruszik felelős azért is, hogy a rendszer ne csússzon vissza akkor, amikor a másik pruszik helyét változtatni szeretnéd.

Ezzel a rendszerrel 3 vadvízi kajakos 9 ember erejét tudja húzni!

3-1 Barni

7. ábra: A képen látható rendszerrel húzáskor történt egy kis baj. Keresd meg, hogy mi a probléma vele!

Tipp: Ha visszacsúszást gátló pruszikot használsz a rendszerben, akkor mindig kell még egy ember, aki arra figyel, hogy a pruszik ne csússzon át a csigán, ahogy az a 7. ábrán előfordult.

4:1 erőátviteli rendszer, Pig-rig

Sokak szerint erre a rendszerre már nem lesz szükséged. “Amihez nem elég a Z-drag, az ott marad.”-mondja Páhi Jani, az öreg vadvízi róka.

Az eddigi rendszerektől eltérően itt nem egy, hanem kettő kötéllel dolgozunk, ennek előnye, hogy a kajaknál egy rövid szakasztól eltekintve, ha a kettő kötél közül valamelyik elszakad, a másik meg fogja tartani a rendszert.

4-1 pig-rig

8. ábra: 4:1, vagy ahogy hívjuk a Pig-rig.

8. ábrán látható 4:1 Pig-rig rendszer eszközigénye: 2 db kötél, 4 db karabiner, 2 db csiga, 1 db pruszikgyűrű, 1 db heveder standnak.

A standnál az egyik kötél null csomóval van rögzítve, így állítható a kötél hossza.

4-1 Barni pigrig

9. ábra: 4:1 Pig-rig.

Ennek a rendszernek egy végtelenül leegyszerűsített változata következik most. Semmi más nem kell hozzá, csak egyetlen kötél és kettő karabiner. A rendszerben csak egy null csomó van, így biztosan nem fog megszorulni semmi.

4-1 simple

10. ábra: 4:1 rendszer leegyszerűsítve. Eszközigény: 1 db kötél és 2 db karabiner, csomó nélkül!

A 10. ábrán lévő rendszerrel négyszer olyan erősek lehetünk, tehát egyetlen dobózsákkal és kettő darab karabinerrel 3 vadvízi kajakos közel 12 ember erejét tudja húzni… A fához csak egy nullcsomót tettem, a karabinerbe pedig a dobózsák zsák felőli végét tettem, ott úgyis van mibe akasztani.

4-1 Barni

11. ábra: Ugyanez az egyszerű rendszer (4:1) így néz ki élőben. Egyszerű és hatásos.

Jelmagyarázat

Az alábbi jelmagyarázatokban mindent megtalálsz nevesítve, ami a fenti ábrákon előfordul. Így könnyebben értelmezheted, ha valamit nem értesz.

A cikk feltételezi, hogy a vadvízi mentéstechnikában használatos csomókat és alap kötéltechnikai tudnivalókat ismered.

A cikkben nem foglalkoztunk a csigánál a súrlódással, ha pontosak szeretnénk lenni, akkor kb. 15%-kal csökkentenünk kellene az értékeket. Például 2:1 helyett 1,8:1.

jelmagyarazat

jelmagyarazat_enÖsszefoglaló ábrák

Az erőátviteli rendszerekről készítettem összefoglaló ábrát magyarul és angolul is. Kattintásra megnő.

Print

Erőátviteli rendszerek beszorult kajakok, kenuk, raftok mentéséhez

Print

Rope and pulley systems for pinned kayaks, canoes and rafts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .