Fa alá szorult kenu, sziklára tapadt raft mentése

Egy fa alá szorult, sziklára tapadt kajak,kenu, raft mentése sokszor egyszerű. Elegendő a megfelelő helyen, a megfelelő irányba megnyomni, és a hajó kiszabadul. De ez nincs mindig így, néha a folyó nem akarja visszaadni, ilyenkor jó dolog okosnak is lenni, nem csak erősnek.

A vízkiöntéses módszer

A kiindulási helyzetünk

Kiindulási helyeztünk: Borulás, rossz vonalválasztás, technikai hiba miatt a hajónk nekiszorult egy fának/sziklának. Minden személy biztonságban van, evezők és minden más felszerelésünk megvan. A hajónk javarészt víz alatt van, bal oldala kilátszik, pontosan tudjuk hol van. A hajó a parttól kötéllel elérhető távolságra van, megközelíthető, tetszőleges helyére tudunk kötelet-karabinert akasztani.

Légy okos!

Mielőtt nekilátnánk a kenu mentésének, nézzük meg az alábbi képet! Az egykori homokozó jelenleg kutyamedenceként funkciónál. Kb. 100 liter víz fér bele, a kutyák nyáron imádják. 100 liter, azaz 100 kg vízzel tele. Ha vizet kell benne cserélni, akkor senkinek nem jut eszébe a vízzel együtt felemelni, és úgy kiönteni, hanem az egyik oldalát megemeljük, és kiöntjük belőle könnyedén.

Ugyanezt fogjuk tenni a beszorult kenukkal is. Jelenleg még víz alatt van, több köbméter víz, azaz több tonna súly nyomja. Felemelni lehetetlen ekkora súlyt, öntsük ki a kenuból a vizet!

Építsük ki a következő rendszert!

A középső kötél segítségével fogjuk a hajót átfordítani, a két oldalsó kötél pedig azért szükséges, hogy ha kell, akkor a hajó és a sodrás szögét állíthassuk tetszés szerint.

Raft esetén a D-gyűrűkbe, kajakok és kenuk esetén olyan helyre rögzítsük a kötelet, ami a húzásnál történő terhelést ki fogja bírni.

A két oldalsó kötél egyszerű, de a középső kötelet vizsgáljuk meg egy kicsit jobban:

A piros nyíl jelöli a kötél irányát: fentről lefelé elhalad a hajó mögött, majd a hajó előtt feljön, és a hajó felső részéhez rögzítjük.

Ha nem férsz hozzá, akkor menj a hajó elejéhez vagy végéhez, ott húzzad át mögötte és fel, majd onnan húzd oldalra a helyéhez a kötelet beakasztáshoz!

Húzd meg a középső kötelet!

Átfordítás

A középső kötél húzásával a hajó átfordul, közben a vízet kiöntjük, és a raftban lévő levegő, a kajakban és kenuban lévő légzsák miatt felemelkedik a hajó.

Átfordulás után a két oldalsó kötél segítségével az így víztelenített hajót biztonságos helyre vontathatjuk.

Természetesen ennek is úgy van igazán értelme, ha a cikk elolvasása után ezt ki is próbálod. Jó gyakorlást!

Az átfordítás videón

Összefoglaló ábrák