Ne veszítsd el a késed!

A biztonsági felszerelések egyik fontos eleme a kés. Szerencsés esetben évtizedek eltelhetnek úgy, hogy almaszeletelésen kívül másra nem is használod a késedet vízitúrán. De adódhat olyan eset is, amikor nagyon fontos, hogy kéznél legyen a kés, akár emberélet is múlhat ezen. Emiatt a késnek jobb helye van a mellényedben, mint a zsákod, hordód mélyére süllyesztve. A késsel víz felett dolgozunk, ha kiesik a kezünkből, könnyen örökre búcsút mondhatunk neki. Kössük ki!

Biztonsági szabály, hogy nem kötünk magunkra semmit, és magunkat sem kötjük hozzá semmihez. Ezt az elvet tiszteletben tartva a kést a következő módon kössük a mellényhez:

  • A kés legyen a mellény zsebében, ha majd szükség lesz rá, a zsebből egy pillanat alatt elővehető.
  • A zsinór amivel kikötjük legyen kalapgumi. Ez egy rugalmas, jól nyúló 2-3 mm átmérőjű gumi. (Méteráru boltban kapható, kb. 50 Ft métere.)
  • A kalapgumi hossza pont akkora legyen kifeszített állapotában, hogy a kést tartó, kinyújtott karunk hosszával egyezzen meg. (Értelemszerűen nyugalmi állapotában jóval rövidebb.)

Miért pont kalapgumi?

Mert jól nyúlik, és nem túl erős. Nagyon fontos, hogy bár ki van kötve a mellényünkhöz, de egy félresikerült mentés esetén sem fogunk a kést a mellényhez rögzített kalapgumi miatt semmiben fennakadni, hiszen a kalapgumi el fog szakadni.

Tipp: érdemes a sípot is ugyanígy, kalapgumival rögzíteni.