Hoka One One Bondi 3 futócipő

Kapcsolatunk csak pár hónapos, de miután már félezer felett van a közösen lefutott kilométereink száma, így úgy gondolom, hogy van miről írnom. Nem lesz rendes teszt, csak pár észrevétel, rendes tesztet majd írnak a profi futók.

Párhuzamosan több cipőt használok, jelenleg hármat. Egy van sáros és nehéz terepre: Salomon Speedcross 3. Egy másik esős időben rövid távú aszfaltra, könnyű terepre, vegyes használatra: Adidas Trail-Running Lightster ATR GTX. Illetve ez a Hoka, amit főleg aszfalton használok hosszabb futásoknál, ez a cipő remélhetőleg hosszú távon is meghozta térdeimnek a megváltást.

hoka-one-one-bondi-1

Hoka Bondi, a megváltó.

 

Pontos technikai adatokkal nem akarok foglalkozni, akit érdekel, felmegy a gyártó honlapjára, minden részletre kiterjedő leírást talál itt: http://www.hokaoneone.eu.

A cipő neutrális lábra készült, elsősorban aszfaltra, de a gyártó ajánlja könnyebb terepre is. Ezzel egyet tudok érteni, bár én főleg aszfalton használom, de ha nincs nagy sár vagy nagy hó, akkor ezekre a magyarországi terepviszonyokra (Kék túra és hasonlók) megfelelő, én is beviszem az erdőbe. Eddig a leghosszabb távok amiket ebben a cipőben egyben futottam 50-60 km körüliek, ekkora távon nagyon jól szerepelt. Más sportok miatt a térdeim elég rendetlenek, 2-3 órás futások felett napokig jajveszékeltek. Olvastam legendákat erről a Hoka nevű varázsszerről, de itt vidéken ilyet nem kapni, így próba nélkül megrendeltem netről. Valójában nem tudom, hogy a BioTech ízületépítő kapszulájának, vagy a Hoka cipőnek van nagyobb szerepe abban, de most már maraton feletti távokat is tudok úgy futni aszfalton, hogy másnap a jóleső fáradtságon kívül nem fáj a térdem. Úgyhogy a Hoka cipő legendás csillapítására és térdkímélő varászlatára csak bólogatni tudok én is.

Kinézetre szerintem semmi különös, annyira nem vagyok oda érte, a magas talp miatt az elején elég butának tűnik, de meg lehet szokni. A cipő nem vízálló, bár egyszer úgy futottam benne egy 50-es távot, hogy szakadó esőben kb. 30 km-ig száraz volt a zoknim. Rendkívül jól szellőzik, eddig a szokásos helyen (elöl az ujjak vonalában kétoldalt) még nem kezdett el szétszakadni, majd meglátjuk. A Speedcross cipőim már 200-300 km-nél elkezdenek szétszakadni.

Adnak hozzá plusz egy talpbetétet, plusz a gyorsfűző mellé hagymányos cipőfűzőt is, aki akarja kicserélheti magának. Én gyorsfűzővel használom, nem lazul meg, teljesen jó.

Ilyen a gyorsfűzője.

Ilyen a gyorsfűzője.

Aszfalton a kopása félezer kilométernél már látható, de annyira nem vészes, úgy gondolom, hogy addig bírni fogja a talpa, amíg mindenképpen cserére érik majd az anyag öregedése miatt. Volt szerencsém legendás ultrafutókkal edzőtáborozni pár hete. Ott elég magas volt a Hoka egyházban hívők száma, tőlük szerzett információkra támaszkodva kijelenthető, hogy általánosságban véve a Hoka cipők nem kopnak különösebben és nem öregszenek korán.

Aszfalton és könnyű (sima felületű) terepen nagyon stabil, de ha kicsit göröngyösebb a terep, akkor ebben a cipőmben sokkal jobban kell figyelnem, hogy ne billenjen ki oldalra a bokám. Talpnak nagyon kényelmes a cipő. Ha túl erősen húzom meg a cipőfűzőt, akkor a talp felső részét tudja nyomni, ha túl laza, akkor meg csúszkál benne a lábam. Kellett egy kis idő, mire ráéreztem, mennyire kell meghúzni. Szerintem a nyelv elviselt volna még egy kis szivacsozást…

A futótechnikákhoz nem értek, de kicsit máshogyan kell benne futni, mint a többi cipőmben. Mindig olyan érzésem van benne, mintha gurulna alattam.

Magyarországon horror áron, de kapható, ha ilyen csodacipőt szeretnél, akkor Google a barátod.

hoka_bondi_01 hoka_bondi_02 hoka_bondi_06 hoka_bondi_03 hoka_bondi_04 hoka_bondi_05