Mürz folyóleírás

A Mürz folyó egy nem túl ismert vadvíz, magyar kajakosoknak a Salza vagy Schwarza felé haladva útba ejthető.

Ez a cikk a Mürz folyó leírását tartalmazza. Ha szervezett túrán szeretnél részt venni, ide kattints. További tartalmak a folyóról itt olvashatóak.
Mürz - Adatlap

murz_terkepForrás: A Mürz a Mura mellékfolyója. Több ágból ered Gross-Gölleren Alsó-Ausztirában (Stille Mürz és Kalte Mürz ágból). Bruck an der Mur-nál torkollik a Murába.

Hossz: 98 km

Körülmények, korlátozások: Szép folyó. A felső pár km-es szakaszt kivéve könnyed WW II, innen akár kenuval is evezhető. Mürzsteg alatt több helyen is felduzzasztás történik gáttal, ahol át kell emelned. Ha vállalod a sík részeket és átemeléseket, mehetsz Mürzsteg alá is. Mellékesen megemlítem, hogy a Mürz közel van a Schwarzá-hoz, és útba esik ha a Salzá-ra mész evezni.

Szakaszok

szakasz táv nehézség
Frein – Nagy kanyar 2,5 WW II – III+
Nagy kanyar – Mürzsteg 9 WW I-II

Mikor, mivel

szakasz időszak hajó gyakorlat
Frein – Nagy kanyar tavasz, eső után kajak gyakorlott
Nagy kanyar – Mürzsteg tavasz, eső után kajak, kenu gyakorlott

Túratervek: A teljes szakasz fél nap alatt könnyedén megevezhető a Salza vagy Schwarza felé haladva.

Veszély: Alagút alatti 4 letörést evezés előtt megnézni. A harmadiknál és a negyediknél figyelni, mert kőre érkezhetsz kis víznél. Nagy víznél mind a 4 lépcsőt megnézni evezés előtt a hengerek miatt.

Legérdekesebb rész: Frein – Nagy kanyar szakaszon a rövid kanyonos rész.

Beszállók, kiszállók: Frein-i kis híd, fa-telep, Nagy kanyar, Mürzsteg sportpálya.

Vízmércék: vízmérce az alagút bejáratánál.

Megközelítés: Útról nagyon könnyű, az út végig a folyó mellett halad, emiatt beszállni és kiszállni is szinte bárhol lehet. A kanyon mellett gyalogút.

Kempingek: nincs tudomásom a környéken kempingről.

Frein an der Mürz - Nagy kanyar
  • Táv:  2,5 fkm
  • Nehézség: WW II-III+

Mivel a folyó végig az út mellett halad az alagút mellett lévő rövid kanyont és az alagút alatti lépcsőket kivéve bárhol be lehet szállni és bárhol ki is lehet szállni. Természetesen a teljes szakasz előtte partról megtekinthető. Ha sok víz van a folyóban, akkor nyugodtan feljebb lehet autózni, és tetszőleges helyről el lehet indulni, akár a Stille Mürz és Kalte Mürz összefolyása feletti részekről is. A felső szakasz evezéséhez én ideális beszállónak tartom a Frein településen lévő kis hidat, amikor én eveztem, én innen indultam.

Beszálló a Frein an der Mürz nevű település elején lévő kis patak hídjánál (Kaltenbach tábla). GPS: 47°44’28.8″N 15°29’07.0″E v. 47.741329, 15.485272

Frein település elején lévő hídtól indulhatunk.

 

Másik beszállási lehetőség, az innen kb. 400 méterrel lejjebb lévő fatelep. Ezt inkább akkor javaslom, ha sok autóval vagytok, itt könnyebben elfértek. GPS: 47.738515, 15.486463

Innen széles folyóvölgyben könnyed WW I – WW II -es szakasz az alagút elejéig. Az út jobbról kíséri a folyót. Útközben érdemes gyönyörködni egyet a bal partról vízesés formájában a folyóba torkolló kis patakban, nagyon szép. Ha valaki megriadna a kanyon max III-as nehézségű részeitől és ki szeretné hagyni, akkor azt az alagút előtt tegye meg a jobb parton kiszállva, mert a kanyonban balról végig meredek szikla, jobbról pedig magas betonfal van. A kanyonban átemelni vagy kiszállni nagyon nehéz.

Az alagút elejénél kezdődik a szűk, kb. fél kilométer  hosszú kanyon szakasz, ez a kis hidas beszállótól kb. 1 km-re van. Az alagútban mennek az autók, a folyó és a sziklafal között megy a régi út, ahova csak gyalog lehet bemenni. A kanyon előzetes megtekintéséhez és fényképezéshez is ideális. Az előzetes megtekintés mindenképpen hasznos lehet még azoknak is, akik már evezték a kanyont, mivel egy rossz helyen lévő fa nagyon nehézzé vagy veszélyessé teheti az evezést. Alapjában véve a kanyon nem nehéz, normális víz esetén sem nehezebb III-as víznél.

A kanyon WW II.

A kanyon WW II.

A kanyon közepén lévő vízesés említést érdemel. Nagyon szép.

Vízesés a kanyonban.

Vízesés a kanyonban.

Az alagút végénél jobbról van egy fa bódé. Ez a vízmérce. Evezés előtt érdemes megnézni. Mivel az Interneten lévő on-line vízállás jelentés lenti Mürz adatokat szolgáltat, evezés szempontjából ez hasznosabb. Amikor én eveztem, akkor a vízállás itt 85 volt. Ez azt jelentette, hogy kissé kopogósan, de még evezhető volt a Mürz. Ami miatt még érdemes megemlíteni a vízmérő állomást: ha valaki nem szeretné megevezni a 4 mesterséges letörést, akkor itt KELL kiszállnia, mert a továbbiakban már nehéz kiszállni.

A 4 letörés

Apró kis vízesések színesítik az evezést.

Apró kis vízesések színesítik az evezést.

Mint a fenti képen is látható a letörések között van idő szusszanásra és eszkimózni is. Elmondható, hogy nagy víznél a letörések alatt erős hengerek lehetnek, ilyenkor partról könnyű és érdemes kötéllel biztosítani. A letörések alatt lévő kövek miatt előzetesen érdemes vonalat tervezni.
1. lépcső

1. letörés

1. letörés

Az első letörés kb. 70-80 cm magas. A jobb part mellett betonrámpa. Kisvíznél át is lehet itt emelni. Közepén tiszta.

2. lépcső

2. letörés

A második kicsit alacsonyabb. Kb. 50-60 cm magas. Bal szélén és jobb szélén is nagy kő a letörés alatt. Itt is menj középen.

3. lépcső

3. letörés

3. letörés

Kopogós, mindkét szélén kő van a letörés alatt.

4. lépcső

4. letörés

4. letörés

Ez a legmagasabb (majd 2 méter), a legjobb.
Ezután köves szakasz következik egészen az S kanyar végéig. Normális víznél WW III+.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A kanyar végénél az út és a folyó között nagy kavicsos, parkolónak látszó placc van. Ideális kiszálló. GPS: 47.721268, 15.484200

 

Innen 9 km Mürzsteg. WW I-II-es besorolással folytatódik. Kezdő kajakosoknak is evezhető, akár nyitott hajókkal is. Mivel a folyót végig kíséri az út a kiszálló bárhol lehetséges. Széles folyóvölgyben kanyarog a Mürz. Mürzsteg alatt több helyen is felduzzasztás történik, ahol át kell emelni. Ha vállalod a sík részeket és átemeléseket mehetsz Mürzsteg alá is.