Kurca regatta 2008.

Sallós László beszámolója a versenyről:

 

2008 július 12-13-án hagyományteremtő szándékkal evezős versenyt rendezett a Szentes városát átszelő Kurca folyócskán a Szentesi Öregfiúk Vízilabda SE . Céljuk a túrakenuzás, az evezés, valamint szentes természeti és turisztikai értékeinek népszerűsítése (nálam sikerült).

A verseny nyílt, kortól, nemtől, nemzeti és vallási hovatartozástól függetlenül bárki jelentkezhetett. A 4 fős csapatok összetétele is lehetett vegyes (versenyzők látjátok, kivitelezhető hogy a csajok is kenuzzanak, és a vegyes hajó sem elképzelhetetlen?).

A jelentkezők három versenyszámban mérhették össze erejüket, tudásukat, úgy mint: négyes túrakenukkal csapatban és egyéniben (kormányosok versenye), valamint szintén egyéniben a ladikosok. Külön futamot rendeztek a flúgosoknak. Fiatal úszójármű-építőknek, kreativitásuk megcsillogtatásával, pet palackokból kellett építeniük max. 3 m széles és 2 m magas vízijárművet. Megépíteni még nem volt elég, a 200 méteres versenytávot is meg kellett tenni vele (természetesen vízen).

A 62 nevező nagy része Csongrád megyét képviselte, de jöttek Zalából (Bugyborékék), Budapestről és a Nyírségből is (Hella és a nyíregyházi tökös récék).

Már a kijelölt pálya sem volt hétköznapi, lévén enyhén ívelt versenypálya várta a résztvevőket, nehezítésként félúton a Kurca-híd szűk boltíve alatt is át kellett evezni. Volt csapat melynek közel 15 perc kellett a 400 méteres versenytáv megtételéhez, de ők előbb felöklelték a hidat, majd némi fürdőzés és vízmeregetés után, a vízből kenuba visszamászva teljesítették a feladatot. A selejtezőből ugyan kiestek, de a közönségsikert nem vehette el tőlük senki.

Hacsak nem Zengő Tibi bácsi, aki a “délután csillaga” címet mindenképpen kiérdemelte. A TV2-ből ismert személyiség 71 évesen is vállalta a részvételt a ladikosok versenyében. Igaz Ő úgy járt mint Tutajos barátunk a Tüskevárban. A városligeti tavon két evezőhöz szokott, itt meg talán takarékossági okokból (vagy a költségvetési megszorítások miatt) nem adtak neki csak egyet. Ilyet még nem csinált, és ezt nem is rejtette véka alá. Evezett keményen, de az a fránya ladik hol az egyik, hol a másik partot vette célba. Nem adta fel, a közönség harsány bíztatása, és Egri Viktor (Telesport) szakszerű közvetítése mellett teljesítette a távot (szerintem a dupláját is). 

Fellépése után Badár Sándor is Vízre szállt. A szentesi humorista a művészek hajóját erősí-tette az ismert emberek futamán. Bár a szervezők ügyeltek arra, hogy politikailag kiegyen-súlyozott csapat evezzen a versenyen, a polgármester kormányzásával hajójuk erősen balra sodródott, a hídnak ütközött, és látványosan felborult. Becsületükre legyen mondva, ritkán lát-ható együttműködéssel, ázottan ugyan de célba érkeztek. Ezután Sydney olimpiai bajnoka, Pulai Imre és Peking arany-várományosa (akkor még) Vajda Attila két vízilabdázóval, Horváth Tamással és Juhász Zsolttal kiegészítve bemutatta, hogyan lehet Túrakenuval motor-csónakokat is megszégyenítő sebességet produkálni.

 

Hella (Sallós László)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .