Kútfej-kút forrás – Vízvételi lehetőség Oltárc közelében

Oltárc település közelében, az Oltárci vadászháztól másfél kilométerre található a meseszép zalai erdők mélyén a Kútfej forrás, ami nagyon finom ízével, kristálytiszta vizével minden erdőjárónak, terepfutónak, bringásnak egész évben vízvételi lehetőséget biztosít.

Megközelíthető az Oltárci vadászháztól észak felé (Börzönce irányába) indulva a sárga sáv jelzésen. Az erdőben végig az egyenes úton haladva kiérünk egy rétre, itt továbbra is haladjunk a sárga sáv jelzés szerint egyenes tovább. A rét végénél, a kis tó előtt a sárga sáv elfordul jobbra (Kelet felé) a fák közé. Mi azonban továbbra is haladjunk egyenesen, a kis tó jobb oldalon legyen, és a sárga kör jelzés szerint a rét északkeleti végénél megtaláljuk a forrást. A sárga kör jelzés kissé itt hiányos, ha bizonytalanak vagyunk a helyes irányba, akkor a legegyszerűbb, ha a kis patakot (Oltárci-vízfolyás a rendes neve) követjük felfelé egészen a forrásig. A forrás bejárata erdő- és vadgazdálkodási okból a cikk írásakor vadhálóval körbe van véve, de egy mozdulattal nyitható, csak amikor elmész majd zárd vissza!

A forrás éppen az esős időre ajánlott, “Eszteregnye – Oltárc 16 km esős időre” címmel ajánlott terepfutó útvonal végén van (+2 km), így azt ezzel a forrással megnyújtva 20 km-es távot kapunk.

A forrástól nem túl messze, légvonalban 5,5 km-re halad a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra, a Kútfej-kút forrást érinti a Szepetnek – Sormás – Eszteregnye – Márki rét – Oltárci vadászház – Börzönce – Hahót útvonalon haladó sárga sáv jelzés, a közelben halad a Homokkomáromtól induló piros sáv, úgyhogy aki akar, tud magának olyan útvonalakat tervezni erre, hogy a forrást is útba ejthesse.

A forrás GPS koordinátái: 46°33’17.2″N 16°51’30.2″E (46.554789, 16.858404)

erdei ut

Az Oltárci vadászháztól nyílegyenesen vezet ez az út a rétig.

a ret vege

A rét végénél kis tó, az ezt tápláló kis patak elvezet a forráshoz.

ott van a forras

A kép közepén kell a forráshoz bemenni.

tablak a ret vegen

A rét végénél a tájékozódásunkat táblák is segítik.

vadhalo2

Forrás előtt vadháló, de nyitható.

vadhalo

Ha elmész, zárd vissza!

forras

A forrás pihenőhellyel.

forrasviz

Kútfej-kút forrás.

tiszta forrasviz

Kristálytiszta víz.

kutfej forras

Kútfej-kút.