A vadvízi kajakos felszerelése

Ha egy szép tavaszi napon, kihasználva a szép időt, szeretnénk Dettivel és fiaimmal a közeli tavon egy kellemes délutánt eltölteni kajakozással, akkor a mellényeinken, evezőinken és kajakjainkon kívül az evezéshez nincs más felszerelésre szükségünk. Ha vadvízi kajakozni indulok a barátaimmal, vagy biztonsági kajakosként vadvízre megyek túrát vezetni, akkor a mellény, evező és kajak szentháromság mellé más felszereléseket is pakolok a kajakos zsákomba.

A kajakos szentháromság: a kajak, az evező és a mellény

A kajakos szentháromság: a kajak, az evező és a mellény.
A minimális felszerelés, amit mindenhova magaddal viszel.
Vadvízre ennél több kell.

Az alábbi írással bemutatom és rendszerezem a vadvízi kajakos felszerelését.

A vadvízi kajakos felszerelése.

A vadvízi kajakos felszerelése.
Nagyításhoz kattints!

1. A kajakos

A vadvízi kajakozásnál, mint minden más sportnál a legalapvetőbb felszerelés a kipihent, egészséges, erős, hajlékony test. Az egészség, erő, hajlékonyság otthoni felkészülést és életmódot kíván, a kipihentségért az előző napokban kell tennünk.

Valamennyire testi adottság is a hajlékonyság és az erő, de ahhoz, hogy a kajakozáshoz meglegyen a megfelelő erőnk és rugalmasságunk, folyamatosan, otthon is készülnünk kell erőnléti edzésekkel és tornával, ellenkező esetben a kis méretű vadvízi kajakokat kényelmetlennek fogjuk érezni, és már az első pár vadvízi zúgó után úgy fogjuk érezni, hogy elfáradtunk.

A testnél mindenképpen meg kell említeni azt is, hogy hiába van egészséges, erős, rugalmas testünk, ha az előző este nem pihentük ki magunkat, vagy az egész éjszakát átbuliztuk.

Mivel a vadvízi folyók javarészt messzire vannak tőlünk, nagyon gyakori az, hogy a folyók megközelítés éjszaka vagy éjszakába nyúlóan történik. A reggelre való érkezésnek néha természetesen olyan célja is van, hogy így eggyel kevesebb kempingdíjat kell kifizetni. Az utazás miatt, még váltott vezetés mellett sem tudjuk teljesen jól kipihenni magunkat.

A többnapos evezéseknél pedig mindenkinek el kell döntenie, hogy az esti túlzásba vitt bulizás fontosabb, vagy pedig az, hogy frissen, kipihenten üljön másnap kajakba, nem pedig későn és nehezen ébredve, másnaposan, kapkodva, a napnak csak töredékrészével rendelkezve.Túravezetőként pedig a szakma, a túravezető társak és a túrázók iránti tiszteletlenségnek tartom azt, ha valaki kimerülve és másnaposan ül bele a kajakjába túrát vezetni. Éjszakai részegeskedős, ordítozós, zenét bömböltető viselkedésünkkel pedig a többi kajakos pihenését is zavarjuk a kempingben.

A vadvízi kajakozás észjáték, hiszen kajakozás közben folyamatosan döntéseket hozunk. A folyamatos tanulás, fejlődés tiszta fej nélkül nem fog sikerülni.

Kipihent és magabiztos kajakosok

Kipihent és magabiztos kajakosok evezés előtt.

Nem véletlenül tettem az első helyre a kajakost. Néha túl sok jelentőséget  tulajdonítunk a kajaknak, evezőnek, pedig a legfontosabb egyértelműen az ember. A vadvízi közmondás helyénvaló: “Jó kajakos tejesládában is leveret bárhol.”

2. A kajak

A vadvízi kajakozásnak több stílusa van, amihez más és más kajak szükséges. A különböző stílusokról itt olvashatsz. Azonban vannak a kajakoknak olyan részei, amit minden vadvízi kajakon megtalálunk.

A vadvízi kajak legfontosabb részei

A vadvízi kajak legfontosabb részei

2.1. Beülő

A beülő a kajak azon része, ahol a kajakos a derék alatti részével becsúszik, beül a kajakba. A vadvízen használt kajakok beülője a síkvízi kajakok beülőjénél kisebb méretű, gyakorlatilag a lehető legkisebb, ami a be- és kiszálláshoz, vészhelyzetben a meneküléshez elég. A kajak beülőjének a mérete meghatározza az azon használatos spriccdeck, vagy más néven a hullámkötény méretét is. Vadvízi kajakoknál kettő elterjedt méret van a beülőknél, így spriccdeck-ekből is. A kajakok adatainál a beülő mérete mindig fel van tüntetve, így látható, hogy normál vagy nagylyukú-e (bighole) a beülő. A beülő azon része, ahol a spriccdeck találkozik a kajakkal, a beülőperem.

2.2. Ülés és háttámla

Mint a név is mutatja, feladatuk az, hogy a kajakos ezen ül, illetve ez támasztja meg a hátát. Az ülést és a háttámlát a kajakkal együtt vásároljuk meg, azonban nagyon ritka az, hogy a gyárilag kialakított ülés tökéletes lenne. Fittingelésnek nevezzük azt, amikor a kajakunk belsejét saját magunknak, a testalkatunknak megfelelően beállítjuk. Erre nem szabad sajnálni az időt, egy jól beállított kajakban a jobb hajókontakt miatt pontosabban és finomabban tudunk evezni, könnyebben tudunk eszkimózni is.

Némelyik ülés gyári kialakítása olyan, hogy a kajakhoz kapott fittingdarabkákkal a tépőzáras tokba behelyezve, a csípőnknél állítani tudjuk a szélességet. Ha ilyen lehetőség nincs, akkor előkerül a kés, a szivacs és a ragasztó, és saját magunknak kell fittinget vágni és ragasztani a kajakba. A csípőhöz vágandó szivacsnak felfelé és előre kell szélesednie, hogy a lábad ne zsibbadjon.

Ennek a kajaknak a beállításához nincs szükség ollóra és ragasztóra.

Ennek a kajaknak a beállításához nincs szükség ollóra és ragasztóra. A gyári készlettel könnyen méretre állítható.

Az ülést a kajakban előre lehet csúsztatni, így a súlypont szükség esetén előrébb helyezhető.

A háttámlánál be lehet állítani, hogy a háttámla mennyire legyen szoros, némelyiknél a magasságát is állítani lehet. Beállításnál vegyük figyelembe, hogy a kajakban soha nem fekszünk, a jó vadvízi kajakos testtartás mindig előredől, tehát a háttámla feladata a megtámasztás.

Az ülés beállításánál lényeges, hogy a kajakos szorosan, de mégis kényelmesen üljön benne. A kajak és a kajakos eggyé váljon, a kajak együtt mozogjon a kajakossal, de menekülés esetén ki tudjon jönni a hajóból. Egy bérelt vagy kölcsönkért kajakban valószínűleg kényelmetlenül fogod magad érezni, vagy lötyögni fogsz benne.

2.3. Combtámasz (térdtámasz)

A beülőperem alatt, a térd mögött kissé található a vadvízi kajakok combtámasza. A combtámasz feladata az, hogy a combot a térd felett megtámasztva, még jobban együtt tudjunk mozogni a kajakkal. Nem csak a lábtámaszt, hanem a combtámaszt is be kell állítanod a lábad hosszának megfelelően. A kajak belső falára ragassz vékony szivacsot ha gyárilag nincs, így a térdedet nem fogja törni.

Szinte minden vadvízi kajakra igaz az, hogy beülés után a háttámla feszességét a combtámasznál lévő csattal kell véglegesíteni.

Egy jól befittingelt kajakból csak akkor jössz ki, amikor te akarsz kijönni.

Egy jól befittingelt kajakból csak akkor jössz ki, amikor te akarsz kijönni.

2.4. Lábtámasz

A kajakos talpa evezés közben a lábtámasznak támaszkodik, és a lábtámasz mögé kerül az első légzsák.

A lábtámasz akadályozza meg, hogy a kajakos előre-hátra csúszhasson. A rodeó kajakok kivételével, a vadvízi kajakok lábtámasza egy sínen van, ami csavarral a kajak oldalához rögzített, a csavarral szabadon állítható a lábtámasz és az ülés távolsága. Vadvízi kajakoknál a fésűs és a keresztrudas lábtámasz tilos a beszorulás és bokasérülés veszélye miatt, itt csak olyan lábtámasz használható, ami teljes felületben takar.

Vadvízi kajak lábtámasz

Vadvízi kajak lábtámasz.
A kép jobb oldalán látható a függőleges fal.

Rodeó kajakoknál tömör szivacsból készült lábtámaszt használunk, ekkor természetesen a szivacsból vágott, a kajak orrát teljesen kitöltő lábtámasz egyben az első légzsák is.

A rodeó kajak előtt a lábtámasz

A rodeó kajakoknál ilyen lábtámaszt használunk.

2.5. Fal

A vadvízi kajakban a beülő előtt és mögött is lennie kell egy-egy függőleges falnak. Merevít, úszás esetén fenntart, beszorulás esetén segít a menekülésben. Amiben nincs ilyen, az nem vadvízi kajak.

A fal a felsőn tömör hab, az alsón, a kajak creek változatán műanyag.

A fal a felsőn tömör hab, ugyanannak a kajaknak az alsó, a creek változatán műanyag.

2.6. Légzsák

A légzsák szükségszerű és kötelező tartozéka a vadvízi kajaknak, így elúszás után a kajak a vízfelszínen úszik. Figyeljünk rá, hogy ne csak a kajak hátuljában, hanem az elejében is legyen légzsák, mert különben a kajak borulás után nem vízszintesen, hanem ferdén fog úszni, és így sokkal könnyebben beszorulhat, ütközhet, megsérülhet a hajó.

Kajak légzsák. Elöl és hátul is legyen a kajakban.

Kajak légzsák. Elöl és hátul is legyen a kajakban.

Kétségtelen, hogy a legjobb helykitöltésű, leghatásosabb megoldás a gyári légzsákok használata. Magyar vadvízi kajakosok költségtakarékosságból előszeretettel helyettesítik a gyáriakat gumilabdával, felfújt strandlabdával. Minél több levegő lesz a kajakban, annál könnyebb lesz a hajót partra vinni, vontatni borulás után, és annál kisebb eséllyel sérül elúszásnál.

A kajak hátsó részében érdemes helyet hagyni a vízhatlan zsákunknak, dobozunknak amiben a szükséges napi csomagunkat visszük. A vízhatlan zsák és doboz üres része is természetesen légzsákként viselkedik.

2.7. Fogantyúk

A kajakok fogantyúi használhatóak a kajak szárazföldi mozgatásánál. (A kajakokat hosszabb, gyalogos szállításánál nem a fogantyúnál fogod, hanem a válladon viszed a legkönnyebben.)

Használhatod a fogantyúkat akkor, amikor a kajakodat autón szállítod, és itt átfűzve biztosítod a hevedert. Használhatod a fogantyút beszorult hajó mentésénél is a karabinert ide akasztva. Biztonsági kajakosként, túravezetés közben az elúszott túrázód is ide kapaszkodik, ha nem tud segítséged nélkül kiúszni.

Ennek a kajaknak 5 db fém fogantyúja van.

Ennek a kajaknak 5 db fém fogantyúja van. Rángathatod bátran, nem fog kiszakadni.

2.8. Spraydeck

A spraydeck feladata az, hogy a kajakos derekára és a beülő peremére rögzítve megakadályozza azt, hogy a kajakba víz jusson be. A spraydeck rugalmas, így a kajakos mozgása közben sem engedi be a vizet. A beülőperemnek és a spraydeck-nek elég szorosan kell záródnia ahhoz, hogy a víz még nagyobb víznyomás esetén se jusson be a kajakba, viszont a túl szorosan záródó, feltéphetetlen spraydeck menekülés esetén veszélyes lehet.

Többféle anyagból is készül spraydeck. Az olcsóbb megoldás a nylon anyagú, ez azonban a gyengébb vízzáró képessége miatt inkább csak WW I-es vízig jó, erősebb vízre alkalmatlan. Másrészt, a víz súlya az ilyen hullámkötényt lenyomja vadvízen, így mi kizárólag neoprénből készülteket használunk.

Nylon spricckó. Az ilyen nekünk vadvízre nem jó.

Nylon spricckó. Az ilyen nekünk vadvízre nem jó.

A spraydeck függőleges részét hívjuk kéménynek. Ez kulcsfontosságú, mert egy rossz méretű kémény esetén bejöhet a víz a kajakos derekánál. Tehát a megfelelő méretű spraydeck az, ami a kajakod beülőjére és a te derekadra is passzol.

Neoprén spraydeck. Vadvízi használatra.

Neoprén spraydeck. Vadvízi használatra.

A spriccdeck fontos része még a fül, tépésnél (menekülésnél) ezt kell meghúzni, emiatt is fontos, hogy indulás előtt ellenőrizzük le, hogy a fül véletlenül nincs-e begyűrődve a kajakba. A beakadás elkerülése végett a paranoiások ezeket a szalagokat is elvágják, hogy ne legyen hurok.

A fenti képen lévő keresztirányú szalag feladata az is amellett, hogy kézzel meghúzva lejön a spraydeck, hogy térdeddel akkor is le tudjad nyomni a spraydeck-et a beülőről, amikor a kezeddel valami miatt nem éred el, nem tudod megfogni. Ilyen eset nagyon ritkán fordulhat elő, de ilyenkor életmentő lehet. Ezt a megoldást nem találjuk meg minden spraydeck-en.

Kezdőknek hasznos információ, hogy a vizes neoprén spriccdeck könnyebben felhúzható a beülő peremére.

3. Evező

Az evezőkről ide kattintva találsz egy hasznos cikket.

Az evező részei: szár és tollak. A vadvízi evezők a normál túra- és tengeri kajakevezőktől eltérőek, és még ezeket is úgy készítik a gyártók, hogy a kedvelt stílushoz (pl.: creek, freestyle) a legmegfelelőbb legyen a kialakítása.

A jobbos evező azt jelenti, hogy a jobb kezed a fix, a bal kezedben forog az evező annak megfelelően, ahogy a jobb kezeddel forgatod. A balos értelemszerűen a fordítottja.

Ideális evezőfogás: fogd meg az eveződet mindkét kezeddel, és tegyed a fejedre. A két csuklód olyan messze legyen egymástól, hogy a könyöködnél derékszög legyen.

Ideális fogás tanítása kajaktanfolyamon.

Ideális fogás tanítása kajaktanfolyamon.

A vizes kajakevező csúszósaságának a csökkentésére használhatunk evező waxot, vagy finom dörzspapírral megdörzsölhetjük ott, ahol fogjuk.

A kajakevezőnek a kajak sebességének a növelése mellett a kajak irányításában, lapáttámaszokban, borulás utáni eszkimó sikeres véghezvitelében is szerepe van.

A vadvízi evezőknél a két toll szöge 0 és 60 fok közötti a felhasználási területtől és megszokástól függően.

Az evezők szára ergonómiai okokból általában ovális, így a fogás kényelmesebb, és annak is kisebb az esélye, hogy véletlenül elfordul evezés közben, hengerben fetrengve is érzed, hogy megfelelően áll-e az eszkimóforduló indításához.

Ergonómiai okokból nem csak a szár metszete, hanem a szár/nyél formája is a kézfejek szögének a természetes tartásához igazodik az ergonomikus szárú evezőknél.

werner-powerhouse

Az alsó evező ergonomikus szárral/nyéllel rendelkezik.

A szár vastágsága a tenyér nagyságától függően választandó, kisebb tenyerű evezősöknek (gyerekeknek, nőknek) vékonyabb szárú evező kényelmesebb.

Az evező hossza a testmagasságtól és az evezési stílustól, megszokástól is függ, ide kattintva találsz iránymutató méreteket.

Az evezők szára és tolla is többféle anyagból készülhet. Az olcsóbb evezők polietilén tollal és alumínium szárral készülnek, ezek nehezebbek. A jobb, könnyebb evezőknél felhasznált anyagok az üvegszál, karbon, kevlár. Ezek természetesen drágábbak.

Megemlítendő még a nehezen megközelíthető helyeken történő evezéseknél  a szétszedhető kajakevezők tartalékevezőként való használata.

4. Ruházat

4.1. Sapka és kesztyű

A testünk által leadott hőmennyiség elég jelentős részét a fejünkön keresztül adjuk le. Kora tavaszi, késő őszi, téli evezések alkalmával fontos, hogy a sisak alá felvegyük a vékony, kajakosok számára készített sapkát. Ebben akkor sem fog fázni a fejünk, ha vizes lesz.

A neoprén kesztyű hideg, szeles időben és hideg vízben használatos evezés közben. A kesztyű ujjainak kialakítása miatt az evező könnyen megfogható vele, a tenyér és ujj részén lévő csúszásgátló felületek miatt pedig az evező kesztyűben sem csúszik ki a kézből. Nem mindenki szeret kesztyűben evezni, van akiket zavar a kesztyű.

A sapka és a kesztyű hideg időben javítja a komfortérzetedet.

A sapka és a kesztyű hideg időben javítja a komfortérzetedet.

4.2. Szemüveg, napszemüveg, kontaktlencse

Tapasztalatom szerint a szemüveg mindenképpen párásodik, a kontaktlencsét pedig ki tudja mosni a víz.

Szemüveges lévén próbáltam különböző párásodást csökkentő szerekkel kezelni a szemüvegem lencséjét, de egyik sem volt igazán hatásos, a szemüveg párásodik. Ami szemüvegnél mindképpen fontos az, hogy a szemüveg pánttal legyen rögzítve. Tucatnyi gyári szemüvegpánt elhasználása után megtaláltam a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldást, jó ideje már a szemüvegem pántjaként sima kalapgumit használok. A szemüveg pántját használat után a kajakos felszereléseddel tegyed el, hogy biztosan legyen a szemüvegednek pántja a következő evezésnél is. Túravezetőként szép gesztus, ha a szemüveges, napszemüveges túrázóknak adsz egy-egy darab kalapgumit szemüvegpántként, így borulásnál nem veszítik el.

A szemüveg esetenként eltörhet, elgörbülhet, a lencse elveszhet, így a nagyobb dioptria esetén érdemes a vízhatlan dobozunkban egy tartalék szemüveget vagy egy pár kontaktlencsét tartani.

A szemüveg kerete legyen erős, a szemüveg lencséje nem üveg, hanem műanyag, mert bár jobban karcolódik, de törés esetén nem sérülhet a szemünk a szilánkok miatt.

Szakértők szerint, a kontaktlencse a hétköznapi viselésnél kicsit szorosabb lágy lencse legyen, ezt a víz nem tudja annyira könnyen kimosni. Szemüveg és lencse választásánál is érdemes elmondani a szakembernek azt, hogy milyen körülmények között kell helytállni, és remélhetőleg segítenek a választásban. Vannak kifejezettem sportszemüvegek is, ezek drágábbak, de kialakításuk és anyaguk miatt javasolt ezek használata.

Napszemüveggel a szemünket védhetjük a káros UV sugaraktól. Vízre olyan napszemüveget vásároljunk, ami 400nm-ig szűr.

Evezni nem fogsz jobban egy ilyen szemüvegben, de a csajok odalesznek érted.

Evezni nem fogsz jobban egy ilyen szemüvegben, de a csajok odalesznek érted.

4.3. Neoprén

Alapszabály, hogy a víz hőmérsékletéhez öltözzünk fel, ne pedig a levegő hőmérséklete legyen a mérvadó.

A legolcsóbb és a legegyszerűbb megoldás a neoprén ruha. A neoprén levegővel dúsított 3-4 mm vastag gumiszerű anyag, aminek az apró pólusaiba belemegy a víz. A test saját maga melegíti fel a ruhába szorult vizet, ez a víz fog melegen tartani. A neoprén ruha felhajtóerejének köszönhetően úszás közben segít a felszínen maradni, a kövekkel való ütközésnél véd a sérüléstől.

A neoprén alá érdemes felvenni fürdőruhát és egy műszálas pólót, így kényelmesebb, nem dörzsöl, ha allergiás vagy rá, nem lesz pöttyös a bőröd.

Kapható belőle kabát, rövid- és hosszúnadrág is.

Kajakosként érdemes olyat választani, ami a térdnél megerősített, hátul magas, takarja a vesédet, aminek alul is van cipzárja, így tudsz pisilni anélkül, hogy le kellene felülről venned mindent. A gyártók a ruha kialakításánál figyelembe veszik a nemek közti különbségeket, érdemes nemednek megfelelő ruhát venni.

Ha fázós vagy, akkor pluszban egy neoprén derékmelegítő is csodákra képes.

Neoprén ruha, teljes a kínálat.

Neoprén ruha, teljes a kínálat.

4.4. Szárazruha

A legjobb megoldás egyértelműen a szárazruha. Egy jó szárazruha teljesen vízálló még eszkimó és elúszás esetén is, emellett teljesen kényelmes.

Ára körülbelül kétszer-háromszor annyi, mint a neoprén öltözékeknek. Ne keverjük össze a jó szárazruhákat azokkal a kajakos dzsekiknek nevezett termékekkel, amiket nagy sportáruházatokban lehet vásárolni. Azok vadvízi használatra alkalmatlanok. A jó szárazruhák csuklónál, nyaknál, lábnál latex gumival és neoprén mandzsettával ellátottak a vízzárósság érdekében.

A szárazruha fel- és levételnél óvatos bánásmódot igényel. Ha túl szűk nyaknál vagy csuklónál, akkor kicsit lehet nyújtani úgy, hogy egy szélesebb hengeres tárgyra húzzuk, vagy egy nagyon keskeny csíkot óvatosan le lehet belőle vágni. De a legjobb, ha eleve jó méretet veszel. A latex gumis rész nyaknál és csuklónál érzékeny az UV-re, ne hagyjuk kint hosszú ideig kifordítva tűző napon.

A szárazruha feladata nem a melegítés, hanem a vízzárósság, így az időjárásnak és a víz hőmérsékletének megfelelően alá kell öltöznünk.

Szárazruha. A legjobb, ami a testnek adható.

Szárazruha. A legjobb, ami a testnek adható.

4.5. Aláöltözet

A más sportoknál használt aláöltözők használhatók itt is a szárazruha alá.

Öltözék a szárazruha alá. Kulcsszavak: thermo, lycra, polár.

Öltözék a szárazruha alá. Kulcsszavak: thermo, lycra, polár.

4.6. Cipő

Ha vadvízen kajakozol, akkor vadvízre való cipőt kell venned, máskülönben fázni fog a lábad, csúszni fog a köveken, ne próbáld meg mással helyettesíteni. A szandált, szörfös cipőt, sportcipőt felejtsd el, nem ide valók. Olyan cipőt vásárolj, ami védi a bokádat is.

Kajakos cipők.

Kajakos cipők.

5. Kiegészítők

5.1. Orrcsipesz és füldugó

Az orrcsipesz nagyon hasznos kiegészítő azoknak, akiknek könnyen az orrába megy a víz. Ne felejtsük el rögzíteni a sisakhoz vagy a mellényhez, ellenkező esetben rövid életű lesz.

Kezdőknek eszkimótanulás alatt mindenképpen javasolt a használata.

A mai füldugókkal már a víz tökéletes zárása mellett hallani is lehet velük. A füldugókat akkor használjuk, ha el szeretnénk kerülni a víz fülbe jutása miatti fertőzést, illetve meg szeretnénk óvni fülünket a hirtelen betóduló, és halláskárosodást is okozható jéghideg víztől.

Orrcsipesz és füldugó

Orrcsipesz és füldugó

5.2. Fényképezőgép, kamera

A vízhatlan fényképezőgéppel és a kamerával örök emléket vihetsz haza felvétel és kép formájában a folyóról. Javasolt holmi.

Vízálló kamera és fényképezőgép

Vízálló kamera és fényképezőgép

6. Biztonsági felszerelések

6.1. Sisak

Vadvízen a sisak alapvető felszerelés.  A sisak védi a homlokot, tarkót, fejtetőt és tarkót. Vannak arcvédős sisakok is.

A jó sisakból hamar kifolyik a víz, vizes állapotban se lesz nehéz.

Egyes sisakok csattal állíthatóak, vagy kis szivacsokkal lehet méretre igazítani. Akkor jó méretű a sisakunk a fejünkre, ha a sisakot mozgatva a fejbőrünk is vele mozog és nem nyom sehol, nem lehet előrebillenteni az arcra. Értelemszerűen a sisak szíját úgy kell beállítani, hogy ne tudjon lecsúszni a fejünkről.

A sisak maradjon a fejeden beszállás, átemelés, kiszállás közben is, mert a csúszós köveken a folyóparton könnyen megcsúszhat a lábad. Még egy szabály: a sisakot ne csatold ki a fejeden, mert elfelejted, hogy nincs bekapcsolva.

Sweet, az egyik piacvezető márka sisakjai.

Sweet, az egyik piacvezető márka sisakjai.

6.2. Mentőmellény

A vadvízi kajakos mentőmellénye (PFD – personal flotation device) a kajakost nem akadályozza a szabad mozgásban, melegít, borulás vagy úszás esetén véd a kövektől, és természetesen a szükséges felhajtóerőt is biztosítja, emellett a zsebeinek köszönhetően szerszámos láda is egyben.

Hf Serpent, az egyik legjobb kajakos mellény.

Hf Serpent, az egyik legjobb kajakos mellény.

A mellénynek megfelelő méretűnek kell lennie, és természetesen a csatokat, hevedereket be kell állítani.

A vadvízi mentőmellényekben lévő zsebekbe pakolhatsz. Ne felejtsd a szabályt: amelyik felszerelés nincs nálad (rajtad), az nincs is ott.

Némelyik mentőmellényen van rekesz hátul a dobózsáknak, én jobban szeretem a dobózsákot a derekamon hordani.

6.3. Vontatókötél, csőheveder

A vadvízi kajakos mellényén van egy olyan gyorskioldó heveder, aminek a hát felőli részébe bele lehet fűzni a rugós vontatókötelet (cowtail) egy fém gyűrűvel, a vontatókötél másik fele pedig a mellény elejéhez van rögzítve karabinerrel. Az elúszott kajakot így tudjuk vontatni, illetve élő csalis mentés esetén is használható . Vész esetén a mellény elején lévő vészoldó golyót megrántva a heveder kiszalad és a vontatókötél leold a vontatott cuccal együtt. Mai kajakiskolák a vállra akasztott csőhevedert tanítják ehelyett. Ez gyakorlatilag megegyezik a raft guide-ok flip-line nevű felszerelésével. Egy csőheveder ami négyszer körbeéri a derekadat, plusz egy karabiner.

Vontatóheveder avagy cow-tail.

Vontatóheveder avagy cow-tail.

6.4. Dobókötél

A kajakos dobókötelek általában 10-15 m hosszúságú, feltűnő színű (sárga) felúszó, azaz vízen fennmaradó kötelet jelentenek, amiket egy zsákban tárolunk, majd kidobásnál abból szalad ki.

WWTc Rescue Rope - az egyik legjobb dobózsák, magyar gyártmány.

WWTc Rescue Rope – az egyik legjobb dobózsák, magyar gyártmány.

A vadvízi kajakosnál túra közben mindig legyen ott a dobókötele, mert különben értékes időt veszíthet el, amíg visszaszalad a kajakjához, hogy kivegye, amikor hirtelen szüksége lesz rá. Hordhatod a derekadon vagy a kajakodba begumizva, de nélküle egy tapodtat se mozdulj!

WWTc Rescue Rope - rögzítsd a derekedon, így biztosan kéznél lesz mindig!

WWTc Rescue Rope – a dobózsákodat rögzítsd a derekadra, így biztosan kéznél lesz mindig!

A dobókötél tisztán és szárazan legyen túra után elrakva a következő evezésig. A sérült dobókötelet cserélni kell.

Bizonyos gyártók dobózsákjai gyári állapotban apró átalakításra szorulnak: a dobózsákon ne legyen sehol akkora hurok, amibe egy elúszott ember bele tudja dugni a kezét, és a NEM zsák felőli kötélvégen ne legyen hurok, a kötél végét jelöld meg alkoholos filccel.

6.5. Elsősegélycsomag

Kettő darab elsősegélycsomag mindig legyen a csoportnál vízhatlan csomagolásban, az elsődleges ellátáshoz szükséges legalapvetőbb felszereléssel. Az elsősegélycsomag mellett, szükség van elsősegély-nyújtási ismeretekre is. Honlapunkon bőven találsz ennek az átismétléséhez anyagot.

6.6. Kés

A kés legyen könnyen elérhető helyen a mentőmellényre rögzítve, vagy legyen a mentőmellény zsebében. Ha egyszer szükséged lesz rá, és nincs ott, meghalhat valaki a hiánya miatt.

Kés. Ideális esetben soha nem lesz rá szükséged a vizen.

Kés. Szerencsés esetben soha nem lesz rá szükséged a vízen.

6.7. Könyökvédő, vállvédő

Különösen nehéz creek-es vadvízeken érdemes a kajakosnak védeni a vállát, könyökét a szikláktól könyök és vállvédővel.

6.8. Csőheveder, pruszikgyűrű, karabiner, csiga

A fentiek és a dobókötél segítségével csigarendszerek alakíthatóak ki. Nem elég ha nálad van, kötéltechnikai ismeretek is szükségesek hozzá. Mai kajakiskolák úgy tartják, hogy kívül, rajtad csak csavaros karabiner lehet.

A dobózsákod mellett 2 db csavarod karabiner, 1 db csiga, 2 db pruszik, 1 db csőheveder/vontatóheveder elegendő minden kajakosnak véleményem szerint. Természetesen ha szükséges, akkor úgyis összerakjátok a felszereléseteket. A legfontosabb a dobózsák és a karabiner, a többi helyettesíthető.

Heveder, karabiner, csigabiga, pruszikgyűrű.

Heveder, karabiner, csigabiga, pruszikgyűrű.

6.9. Vízhatlan zsák, doboz

A vízhatlan zsák és doboz feladata az, hogy az ebben tárolt felszerelésünk ne érintkezzen a vízzel, azért mert a víz tönkreteszi, vagy a nem tiszta vízben fertőződhet. Az ülés mögé becsúsztatva a kajakba légzsákként is használjuk. Karabinerrel rögzítsük úgy, hogy elúszás esetén se tudjon kicsúszni a kajakból. Én Peli doboz párti vagyok, én Peli dobozokat használok nagy megelégedéssel.

Peli doboz. IP 67 minősítésével valóban vízálló.

Peli doboz. IP 67 minősítésével valóban vízálló.

6.10. Kommunikációs eszköz, telefon

Legyen a csoportban mindig kettő darab feltöltött mobiltelefon, hogy baj esetén tudjunk segítséget hívni. A mai telefonokban már van GPS, baj esetén ez nagyon hasznos.

6.11. Tartalékevező

A tartalék evező egy szétszedhető evezőt jelent, amit a kajak hátuljába be lehet csúsztatni. Távoli helyszíneken történő, expedíciós túrákon ugyanolyan hasznos, mint egy mély, megközelíthetetlen szurdokban történő túrán.

6.12. Kacsaszalag, ragasztószalag

Egy vízhatlan ragasztószalaggal szinte bármit meg lehet ragasztani szükség esetén. Nem kell vinni az egész tekercset, elég 2 métert feltekerni saját magára vagy például a kulacsra, evezőre, és így szinte alig foglal helyet.

6.13. Síp

Mivel vadvízen a víz zúgása miatt korlátozottak a verbális kommunikációs lehetőségek, a társ figyelmének a felhívása miatt jól jöhet a síp. Persze emiatt fontos az is, hogy ismerjük a kézjelzésekkel történő kommunikációt.

A sípot rögzítsük a mellényhez, így nem veszik el.

6.14. Dokumentáció, papírok

Legyenek nálunk a szükséges papírok, engedélyek és a segítségkéréshez szükséges telefonszámok vízhatlan csomagolásban.

Idegen vízen történő evezésnél vigyük magunkkal a folyó leírását és térképét is, ne csak emlékezetből idézzük fel.

7. Innivaló és élelem

7.1. Innivaló

Bár a legtöbb vadvíz tisztának tűnik, óvakodjunk attól, hogy meggondolatlanul beleigyunk, nagyon komoly mikrobiológiai fertőzéseket kaphatunk.

Vigyünk magunkkal elegendő folyadékot, és igyunk, mert a vízen nagyobb a folyadékveszteség, mint azt érezzük. Főleg kánikulában történő túrákon fenyeget a kiszáradás veszélye.

7.2. Ennivaló

Reggelizzünk meg jól tápláló, egészséges ételekkel. Az evezésre akkor is tegyünk el élelmiszert, ha úgy gondoljuk, hogy úgyse leszünk éhesek. Pár csoki vagy keksz nem foglal helyet, de az éhséget elűzi.

 

Egy tanács a  végére azoknak, akik még csak tervezik, hogy vadvízi kajakosok lesznek

Óva intelek attól, hogy miután egy outdoor újság cikke vagy egy TV műsor hatására kitaláltad, hogy te vadvízi kajakos leszel, ezt a cikket elolvasva, hirtelen megvásárolj magadnak mindent, amire egy vadvízi kajakosnak szüksége van.

A vadvízi kajakossá válás lépcsői a következők, ezeket a lépéseket a saját érdekedben tartsd be:

  1. Menj el pár kereskedelmi rafting túrára. Így megtapasztalhatod, hogy a vadvíz, mint közeg tetszik-e neked. Attól még, hogy több extrém sportot kipróbáltál, nem biztos, hogy ez a világ is otthonos lesz.
  2. A vadvízi kajak nem az autodidakták sportja. Egyedül lassú a fejlődés és veszélyes is egyedül elkezdeni. Menj el vadvízi kajakos tanfolyamra! Még mindig ne vegyél semmit, bérelj inkább felszerelést!
  3. Csak akkor vásárolj, ha a vadvízi kajakban töltött napok száma kétjegyű, készség szinten tudod az alapokat, tudsz belendülni, kiállni, eszkimózni, támasztani, traverzálni. A vadvízi kajakban nagy a lemorzsolódás, a felszerelés drága, időigényes, amíg nem biztos, hogy ez a te utad, ne költs rá! Magyar vadvízi kajakosnak mondja magát itthon kb. 150 fő, ebből levonva a megélhetési túravezetőket és a szájkajakosokat, igazi vadvízi kajakos talán van 40 fő. Évente félszáz új magyar arc jelenik meg a folyókon, de aki valóban társunk is lesz, az talán csak minden huszadik.

3 comments for “A vadvízi kajakos felszerelése

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .