Vector pull – egy pofonegyszerű módszer nehéz tárgyak, beszorult hajók megmozdításához

Az Erőátviteli rendszerek beszorult hajók mentéséhez című anyagban sok technikát találsz, amiket felhasználva különböző rendszereket tudsz kiépíteni.Azok elég bonyolultak, csomókat kell hozzá ismerni, több felszerelés is kell hozzájuk.

Ebben a cikkben egy olyan technikát fogok mutatni, amihez minimális felszerelés szükséges, nem kell hozzá semmilyen csomót használni, kiépítése nagyon gyors, mégis nagy erőt tudsz vele kifejteni, emellett a visszacsúszásról, és a hirtelen kiszabadult hajó megfogásáról is gondoskodsz.

A videót érdemes megnézned, könnyebben megérted, akkor készítettük, amikor egy vadvízi kajakos túrán pihenő közben Barninak tanítottam ugyanezt a technikát, amit természetesen gyakorlatban ki is tudott próbálni. A videó végén láthatod, hogy ahogy a kajakban ültem, meg se tudott mozdítani, de a Vector Pull technikát felhasználva könnyedén kimozdított a kajakommal együtt:

mozdul

Vector pull – könnyedén kimozdítható.

nem mozdul

Technika nélkül túl nehéz, meg se mozdul.

vector pull

Vector pull magyarázó ábra.

Az ábrán lévő kajakra egy karabinert rajzoltam, amihez kettő dobózsák kötelét csatlakoztattam. Ha csak egy köteled van, az se baj, ha elég hosszú, akkor középen megfelezheted, és úgy is dolgozhatsz. A kötél egy fát vagy sziklát kerül meg (min.) derékszögben, ez lesz a stand. Mindkét végéhez rajzoltam egy-egy emberkét, de ha csak ketten vagytok, akkor egy  ember is foghatja a két kötelet, de úgy nehéz lesz neki, mert a két kötél külön mozog. A kötél közepéhez rajzoltam még egy embert (a videón ő Barni), az ő dolga az lesz, hogy az alsó kötelet középen, a nyíl szerint vízszintesen, a kötélre merőleges elhúzza. Ekkor a felső kötél lazulni fog, a standnál álló jobb oldali emberke ezt feszesre húzza. A bal oldali emberke elengedi a kötelet, ekkor a középső emberke húzza feszesre a másik kötelet. Majd újra elölről, a kajak pedig szépen lassan halad egyre kijjebb.

Megjegyzés: Ha van nálad plusz egy karabiner és egy vontatóheveder (csőheveder, flipline), akkor érdemes a bal oldali emberkének a karabinert akasztani az alsó kötélbe, és a vontatóhevederrel húzni és visszaengedni, könnyebben dolgozik vele, nem kell közel menni a kötélhez, nem kell lépegetni, ha nehéz a terep.

Jó gyakorlást!

 

Vidra