Vízitúra etikett – nem vagy egyedül

Vízitúráinkon nem csak a természettel kerülünk közvetlen kapcsolatba, hanem más emberekkel is. Az általánosan elfogadott közösségi normák és szabályok itt is szinte ugyanazok mint a hétköznapokban. Békés, egymásra figyelő magatartásunkkal biztosan nem zavarjuk egymás pihenését és szórakozását.

nem_vagy_egyedul

Nem vagy egyedül.

 1. Legyél nyitott és barátságos! Ha valakivel találkozol a folyón, akkor mosolyogj rá, köszönj neki! Kérdezd meg, hogy honnan jött, meddig megy! Mindenki értékes, csodálatra méltó és egyenértékű, legyen az egy pro kajakos vagy valaki, aki először száll vízre.
 2. Ne szemetelj!
 3. Minden felszerelésedre írd rá a nevedet és telefonszámodat, csak így lehet esélyed arra, hogy elveszített vagy elúszott dolgaid visszakerülhessenek hozzád.
 4. Természetesen nincs semmi baj azzal, ha néha kölcsönkérsz valamit. Hosszú távon azonban nem illő, hogy mindig mások felszerelését használd. Ha gyakran evezel, akkor bérelj vagy vegyél saját felszerelést magadnak. A bérelt vagy kölcsönkért felszerelést tisztán adjad vissza! Ha valamit elveszítesz vagy sérül, a kárt térítsd meg!
 5. A szerzett információkat és tapasztalataidat oszd meg másokkal. A tudás közös.
 6. A folyók partján lakó embereknek az az otthona, ezt tartsd tiszteletben.
 7. A te döntésedet ha dohányzol, de ezt úgy tegyed, hogy a füst másokat ne zavarjon. Gondoskodj arról, hogy legyen a csikknek szemetes, ne a hajó aljába, és főleg ne a folyóba dobd a csikket!
 8. A kiszállók, beszállók, kikötők környékét mindig hagyd szabadon, hogy a hajóikat mások is vízre tudják tenni és a vízből ki tudják venni. Ha lejöttetek a vízről, hajóitokat kissé odébb tegyétek egy helyre, a többi felszerelést vigyed a sátradhoz, hogy ne keveredjen össze a holmitok.
 9. Ha kereskedelmi túrákat szervezel, akkor találj ki új túrákat, ne mások felfuttatott túráit értékesítsd lenyomott árakon.
 10. A beszállóknál és kiszállóknál úgy parkolj és öltözz, hogy mások is elférjenek. Gondolj az utánfutókkal érkezőkre is, parkolj úgy, hogy az utánfutósok meg tudjanak fordulni. Nem menő, hanem gáz öltözés közben bömböltetni a zenét a kocsiban.
 11. Ne várd el, hogy idegenek oldják meg a problémáidat a parton és a vízen. Senkitől ne várjad el, hogy érted vagy felszerelésedért kockáztasson.
 12. Az autótranszferben nyújts segítséget ha útba esik a cél, és autódban van szabad ülőhely.
 13. Ha szervezett túrát érsz utol a folyón, akkor igyekezz zavarás nélkül előzni, ha éppen preventív mentés van folyamatban, és a nehéz hely miatt egyesével jönnek le biztosítás mellett a hajók, akkor várj türelmesen. Mentési helyzetbe ne evezz bele!
 14. Ne zavard a természetet, ne törj le, ne szakíts le semmit, ne vigyél haza semmit, csak az élményt és a fotókat. Legyél csendben, az állatokat ne ijeszd meg!
 15. Kempingekben, mások által is használt táborozóhelyeken legyél tekintettel másokra:
  Éjjel 10-től reggel 7-ig legyél csendben.
  Ne sátorozz bele más szájába, ha horkolsz, akkor sátradat állítsd fel a többiektől kicsit távolabb.
  Vigyázz a fűre! Felázott talaj esetén ne menj rá a fűre autóval. Tábortűzhöz használd a tűzrakóhelyeket, feleslegesen ne égesd ki a füvet.
  Ha a kempingben vannak közösen használt asztalok, akkor csak a szükséges helyet foglald el, ha végeztél pakolj el, és mindig hagyj rendet magad után!
  Soha ne kakálj vagy hányj a táborba és környékére! Lányok, az éjjeli pisilésnél használt, és fűben hagyott zsepi nem párolog el reggelre.
  Tábortűzhöz ne tördeld le az ágakat a táborban és környékén!
  Kutyádat tartsd pórázon a kempingben, kakiját szedjed össze!

Mindenkinek kellemes és nyugodt túrázást kívánok!