Biztonságban a folyón – Evezzek vagy ne evezzek?

Kezdőként, jó esetben elmegy az ember egy túraszervező céggel túrázni, ha jó céget választ, akkor kezdőként is abszolút  biztonságban lesz, nem kell azon gondolkodnia, hogy az adott folyó kiválasztott szakasza, az adott körülmények között számára megfelelő-e, ezt a döntést a túravezető meghozza helyette.

Ha a túrára saját vagy bérelt felszereléssel, de a profik óvó felügyelete nélkül megy valaki, akkor neki kell eldöntenie, hogy a folyón elindulhat-e. Ez a döntés nem tűnik mindig egyszerűnek, pedig az, vagy legalábbis egyszerűbbé tehető.

biztonsagban_a_folyon

Ember Folyó Körülmények
tapasztalat információk vízállás és időjárás
felszerelés veszélyek váratlan nehézségek
csapat mentési lehetőségek fizikai és mentális állapot

A biztonságos evezésnek három fő összetevője van: az ember, a folyó és a körülmények. Mind a három fő összetevő három további tényezőre  osztható fel, így összesen 9 tényezőnk van, ezeket kell külön megvizsgálnunk minden túra és vízre szállás előtt.

Ahhoz, hogy biztonságban legyünk a folyón, egyetlen szabályt kell csak követnünk:

Ha a kilenc összetevő közül akárcsak egy is nem megfelelő, akkor nem szabad elindulni a folyón.

 Az emberhez és a folyóhoz kapcsolódó vizsgálat nem az evezés napján, hanem előtte, a túra tervezési fázisában történik, míg az aktuális körülményeket a túra napján kell végiggondolni. Előfordulhat, hogy a rossz irányba változó körülmények miatt az utolsó pillanatban kell lemondani egy túrát, elhalasztani vagy más helyszínt kell választani.

A kilenc összetevővel kapcsolatos megjegyzések

1. Evezős

 • 1. tapasztalat

  Ne értékeld túl a saját képességeidet, és ne becsüld le a folyót! Az evezéstechnika és folyóismeretek mellett mentéstechnikai és elsősegélynyújtó ismereteinkre is szükség van. Nem elég az, ha valaha megtanultad, ismétlés és gyakorlás nélkül minden tudás kikopik.

 • 2. felszerelés

  Az adott hajótípusnak alkalmasnak kell lennie a folyón történő evezéshez. Nem szabad elfeledkezni a szükséges biztonsági felszerelésekről sem. Rövid, nem teljes lista a főbb felszerelésekről: mentőmellény, ruházat, légzsák, dobókötél,karabiner, elsősegélycsomag, kacsaszalag, kés, kommunikációs eszköz, síp, ennivaló, innivaló, sisak. A felszerelésekről itt olvashatsz bővebben. Mentőmellény nélkül soha ne menj vízre!

 • 3. csapat

  Alapszabály, hogy soha nem evezünk egyedül, és a csapatban mindig a leggyengébbhez kell igazodni a többieknek.

2. Folyó

 • 4. információk

  Információk összegyűjtése internetes források, könyvek, evezős ismerősök segítségével. Fényképek, folyóleírások, túrabeszámolók, videók áttanulmányozása. Adott szakasz nehézség szerinti besorolása. Hol van vízmérce és mi a megfelelő vízállás, mi a minimum és maximum víz?

 • 5. veszélyek

  Mi a legrosszabb, ami megtörténhet? Mi történik/történhet egy úszó emberrel? Át kell emelni valahol? Vannak olyan részek, amiket evezés előtt partról meg kell nézni? Szifonok, alávágások, rőzsegátak és fák a vízben, mesterséges gátak vannak? Biztonságos helyen maradnak az autók?

 • 6. mentési lehetőségek

  Lehetőségek úszó ember és felszerelés mentésére. Ha szükség van külső segítségre, akkor mennyi idő alatt ér oda? Milyen lehetőségek vannak orvosi ellátásra? B terv?

 

3. Körülmények

 • 7. vízállás és időjárás

  Indulás előtt győződjünk meg az aktuális vízállásról, és tudjuk pontosan, hogy ez mit jelent (minimum – maximum víz). Ne csak az aktuális időjárással legyünk tisztában, hanem a várható időjárással is.

 • 8.váratlan akadályok

  Ha történt valami előre nem látható akadály, akkor ennek megfelelően kell módosítani a tervet. Ha ezen akadályok miatt megcsúsztunk, akkor gondoljuk végig, hogy marad-e idő így is. (Ne feledjük: sötétedés előtt 2 órával tervezzük a túra befejezését, hogy mindig maradjon idő egy előre nem betervezett és elhúzódó mentésre!)

 • 9. fizikai és mentális állapot

  Az evezéshez edzett test és tiszta fej szükséges.  A folyó nem megy el, ha ez nem a te napod, akkor nyugodtan tarts egy pihenőnapot!

Néhány példa az elmúlt pár évből, amikor más lehetett volna a történet vége. Gondold végig, hogy a kilenc összetevő közül melyik nem teljesült.

1. Összeszokott csapat, ismert és sokszor evezett folyószakaszra ment evezni. A folyóra újonnan épített mesterséges gát alatti hengerben borulás után többen meghaltak.

2. Kajakosok indultak el egy erősebb folyószakaszon. Indulás után az egyikük besodródott egy szifonba. Nem volt náluk se telefon, se mentéstechnikai felszerelés. Bár a bajba került kajakos feje végig kint volt, de a segítség túl sokára érkezett meg, kimerültség és kihűlés miatt halt meg. Egy kötél kellett volna csak.

3. “Magukat tapasztaltnak mondó” család indult el kisgyerekekkel (!) a Rába egy nyugodtabb részén, a szokottnál magasabb vízállásnál, bérelt kenukkal. Egy vízben lévő fát nem tudtak kikerülni és beborultak. Tűzoltók mentették ki őket a telefonos segítségkérés után.

4. Tavon eveztek ketten mentőmellény nélkül. Bár mindketten jó úszók voltak, de borulás után csak egyikük tudott kiúszni.

5. Tapasztalt kenus, mentőmellény nélkül, részegen borult és eltűnt a vízben.

6. Kiváló evezősök, maximum vízállás felett szálltak vízre. Úszásnál több nagy értékű felszerelés is elveszett.

Minden outdoor sportnál, így az evezésnél is létezik kockázat a fizikai sérülésre, síkvízen és vadvízen is, de a szabályok betartásával ez a kockázat minimális.

Jó evezést, vigyázzunk magunkra! Safety first!

biztonsagban_a_folyon

Biztonságban a folyón

safety first

Safety first