13. International Cesky Krumlov River Marathon 2015. – Raft kategória 5. hely

A hétvégén Csehországban eveztem az idei krumlovi evezős maratonon, a címben a poént már előre le is lőttem. Többször voltam már kint ezen a versenyen, minden alkalommal a szombathelyi Weking Egyesület raft csapatában szerepeltem, ezúttal is. Három év kimaradt, kétszer Endrú szezonzáró túráján voltam (egy és kettő), tavaly pedig pont ekkor volt Sominak az országos duatlon verseny.

Eddigi eredményeink ezek voltak ezen a versenyen:

  • 2008.: 12. hely
  • 2009.: 4. hely
  • 2010.: 2. hely
  • 2011.: 2. hely

A terv az volt, hogy idén is dobogóra állok a Wekingekkel, ezért mentem. A dobogós hellyel elégedett lettem volna. A 2010-es és a 2011-es második helyezésnél is a krumlovi tűzoltóktól kaptunk csak ki. Szerintem ha minden egyben lenne, akkor őket is meg lehet fogni, ők is csak emberek. Bár ebben szerintem csak én vagyok ilyen bizakodó.

Azoknak, akik nem ismerik ezt a versenyt: a kajakok és kenuk Vyssi Brod-ból indulnak, közvetlenül a Lipno II. tározó alól, nekik a versenytáv 36 km, a raftok, csónakok, SUP-ok Rozmberk-ből, ezeknek a hajóknak a táv 26 km. A víz könnyű ZWC-WW I, a csúszdák WW II. Minden hajónak a verseny Cesky Krumlov városában fejeződik be. További információk a versenyről itt, itt meg a folyóról olvashatsz, ez meg itt a reklám helye, ha túrázni szeretnél a Moldván.

Az idei évben a rozmberk-i focipályától elhozták a versenyt a rozmberk-i autós kempingbe, így a táv is rövidebb lett kb. 2 km-rel. Ezért kár, eleve lehetne hosszabb a táv, de összességében az új hely nekem jobban tetszik. Az indulás is változott, mert a raftokkal a partról indulunk, kb. 60 métert kell a raftokkal futni a folyóhoz. Ez az új indítás a futással nekem nagyon tetszett.

krumlovskymarathon2015_09

A start helyszíne fentről. A mi hajónk első sor, balról a második szürke.

Detti sajnos csak délután tudott volna indulni, külön kocsival nem akartunk menni, így ő sajnos itthon maradt, csak én mentem. Mondanom se kell persze, hogy késő délután is volt autó, amivel össze lehetett volna ülni, úgyhogy akár jöhetett is volna, amint az utólag kiderült. Pénteken időben kiértünk, ezúttal új szálláson voltunk. A szállás nagyon szép és rendezett, a horkolást meg mi vittük magunkkal, nem a hely hibája.

krumlovskymarathon2015_17

Az új szállás bejárata.

Lecuccolás után elindultunk a sörgyárba a rajtcsomagot átvenni. Messzire nem jutottunk, csak a szállással szemben lévő kocsmáig, de ezen én meg se lepődtem, elég régóta evezek már a wekingekkel. Kint ültünk le, a sörpadok közvetlenül a parton vannak.

krumlovskymarathon2015_15

Csak egy átlagos kilátás egy krumlov-i kocsma padjáról…

Azért csak odaértünk a sörgyárhoz, átvettük a startcsomagot, kis sör, kis vacsora. Páran időben visszamentünk a szállásra. Én 10 órakor már aludtam is, hogy a másnapi versenyen kipihenten tudjak részt venni.

Szombaton időben kelt a csapat, a szálláson a konyhában kulturált és hangulatos reggeli, időben elkészültünk, és időben el is indultunk Krumlovból a verseny starthelyére. Hiába értünk oda időben, sajnos raftunk kicsit későn érkezett meg, amire a rafttal elkészültünk, addigra a legjobb helyeket a raftokkal már elfoglalták, így nem a legjobb starthelyre, de legalább az első sorba le tudtuk tenni a raftunkat.

krumlovskymarathon2015_03

Ez a mi raftunk. Lehetett volna jobban helyezkedni, ha előbb megérkezik. Na vajon kinek kellett a faevezővel evezni, mert a megszokott evezőjét leszavazta a csapat?

Egy érdekes dolgot figyeltem meg: a …….. csapata a raftjukat valamilyen felirat nélküli palackból töltötte fel. Levegő van a pumpában is, ahhoz nem kell palack. Gondolom valami levegőnél könnyebb gáz lehet, a véleményem megvan a dologról, mindenképpen méltatlannak érzem az ilyen trükközést, főleg úgy, hogy nem hiszem, hogy egy ilyen bármennyire is befolyásolná a végeredményt.

Felkészülési időszakban vagyok, a heti 14-15 óra edzésen jelenleg jól megy minden. Úgy éreztem, hogy jól tudok teljesíteni, de a hajóban 6-an ülünk, ez nem egy futóverseny, nem csak rajtam múlik, mindenkinek hozzá kell tenni a saját részét.

krumlovskymarathon2015_23

Azért nem mindenki izgult a start előtt. A legkisebb weking a raftban.

krumlovskymarathon2015_06

A start pillanata.

A start rosszul sikerült, hiába sikerült a tervezett helyen vízre szállni, így is elég sok raft elénk került. A krumlovi tűzoltókat, itt a startnál láttuk utoljára, úgy elhúztak, hogy még a hátukat se láttuk, esélyünk se volt ellenük. Itt a verseny elején nagyon kell sietni, mindent meg kell tenni, hogy jó helyre kerüljünk, később már sokkal nehezebb előzni. A rossz start ellenére úgy gondolom, hogy nagyon jól kezdtünk, sikeresen haladtunk, egyre jobban sikerült a mezőny elejére küzdeni magunkat. Így utólag már tudom, hogy a harmadik helyig sikerült előretornászni magunkat. Nagyon szépen haladtunk kb. 8 kilométerig, a verseny első harmadáig. Aztán itt teljesen szétestünk, elfogyott az erő. Innentől kezdve már csak küszködés volt, erőtlen erőlködés, a hajóban a hangulat és a dobogós helyünk is ennek megfelelően elúszott.

krumlovskymarathon2015_01

Féltávon van egy kötelező kiszállás és futás. Ez a kép ott készült. Itt már teljesen szétcsúsztunk, én el is bújtam Laci mögé szégyenemben. Ahogy a nagy weking vezér mondta: amit ekkor csináltunk, az már csak pin@füst volt.

Anélkül, hogy bármi sértő szándék lenne bennem a csapattársaim felé, én úgy látom ezt a versenyt, hogy azt kaptuk ami járt, ha egy ilyen nemzetközi versenyen valaki dobogós helyet szeretne elérni, akkor kevés az, hogy keményre fújjuk a raftot, hevederrel összehúzzuk (ami egyébként is hibás döntésnek bizonyult, mert ennek köszönhetően kb. 60 liter/kilogramm (!) plusz vizet/súlyt cipeltünk), odaállunk a hajó mellé, és elindulunk. Fel kell készülni, kondíció kell, és fejben is ott kell lenni. Csalódott vagyok, jobb helyezésért mentem.

A mi kategóriánkban, a Raft turistában 2:34:22-es idővel a 46 indulóból 5. helyezést értünk el. A csapat: Zozi, Tomi, Öcsi, Laci, Hodzsi, Vidra.

További Weking helyezések:

  • Weking 2. Raft turista csapat: Bártfai Zsombor, Ködös Gábor, Szegedi Noémi, Ancsa, Ködös Krisztián, Horváth Bendegúz. 2:53:46 – 15. helyezés
  • Kenu 2: Aipliné Tóth Ilona, Aipli Sándor. 3:28:10 – 16. helyezés

Idén sajnos más magyar hajóegység sem ért el dobogós helyezést.

Verseny után én sétáltam egy nagyot a városban (nagyon bántam, hogy nem vittem futócipőt), este egy kellemes, beszélgetős közös vacsora egy hangulatos krumlov-i vendéglőben. Majd a csapat egy része elment pólót letépetni magáról és pólójától megszabadított, melltartós lányokat nézni a hivatalos verseny után buliba, más része (én is) inkább nyugovóra tért. Aztán másnap hazajöttünk.

Fotókat a verseny közben érthető okokból nem tudtam készíteni, a weking honlapon meg nem találtam semmi lelopni való képet, így ide csak párat teszek mutatóba. Egy része telefonos saját, más része a verseny FB oldaláról mentés másként, ott még töménytelen mennyiségben találsz képet az eseményről.

krumlovskymarathon2015_21

krumlovskymarathon2015_04 krumlovskymarathon2015_22 krumlovskymarathon2015_03 krumlovskymarathon2015_23 krumlovskymarathon2015_02 krumlovskymarathon2015_10 krumlovskymarathon2015_09 krumlovskymarathon2015_05 krumlovskymarathon2015_06 krumlovskymarathon2015_07 krumlovskymarathon2015_08 krumlovskymarathon2015_01 krumlovskymarathon2015_15 krumlovskymarathon2015_11 krumlovskymarathon2015_12 krumlovskymarathon2015_13 krumlovskymarathon2015_17 krumlovskymarathon2015_19 krumlovskymarathon2015_20 krumlovskymarathon2015_16 krumlovskymarathon2015_14 krumlovskymarathon2015_24 krumlovskymarathon2015_25 krumlovskymarathon2015_18