Andrew-Vranek szezonzáró túra – 2012.10.12-15.

Andrew és Vranek október második hétvégéjére tervezte az idei szezonzáró vadvízi kajakos túráját megtoldva 2 nappal, így összesen 4 napot eveztünk nagyon jó hangulatban, nagyon jó csapattal. A helyszín Ausztria vadvízi paradicsomában a Salzach, Drau, Isel, Lieser, Lammer folyók voltak. A túrán összesen 28 kajakos evezett együtt.

Csoportkép

Felső sor: Kicsi (Bagi Attila), Süveges Gergő, Halász Attila, Szemző Gabi, Andrew (Nagy Endre), Optika, Szentendrei Jani, Borbás Peti | Alsó sor: Taki (Takács István), Vranek (Vrana Tamás), Boros Marci, Madarász Norbi, Lakner Zita, Madarász Lóri, Korcsmáros Mitya, Bódis Robi, Merényi Móni, Vári Peti, Kunszt Tomi, Kuli Gyuri, Sziszó, Túróczi Tibi, Detti, Vidra

Névsor

Felső sor: Kicsi (Bagi Attila), Süveges Gergő, Halász Attila, Szemző Gabi, Andrew (Nagy Endre), Optika, Szentendrei Jani, Borbás Peti

Alsó sor: Taki (Takács István), Vranek (Vrana Tamás), Boros Marci, Madarász Norbi, Lakner Zita, Madarász Lóri, Korcsmáros Mitya, Bódis Robi, Merényi Móni, Vári Peti, Kunszt Tomi, Kuli Gyuri, Sziszó, Túróczi Tibi, Detti, Vidra

Sajnos nem sikerült mindenkit egyszerre lefotózni, a képről hiányzik: Halász Levi, Sara, Krajcsó Peti, Szabó András.

1. nap – Salzach

A Salzach folyón kb. 18 km-t eveztünk. A térképek szerint a szakasz besorolása WW III, egy zúgót írnak WW IV-nek. Ez nagyjából helyes is lehet, de most az alacsony vízállás miatt egy kicsit könnyebb volt.

Mivel a kajakosok között több ismeretlen kajakos is volt, így Dettivel készítettünk mindenkinek névre szóló matricát, amit a kajakra vagy a sisakra ragasztott. Puskázva könnyebb volt megtanulni a neveket.

Veszélyre figyelmeztető tábla kajakosoknak

Veszélyre figyelmeztető tábla kajakosoknak

A beszálló felett van egy életveszélyes gát fogós hengerrel, ez alatt szálltunk be pár száz méterrel.

Beszálló a Salzach folyón.

Beszálló a Salzach folyón.

A beszálló alatt kisebb zúgók következtek. Nem lettek volna különösen technikásak, de az alacsony víz miatt nagyon kellett vonalat keresni, hogy ne verjük szét a kajakjainkat.

Pattogás a köveken

Opti pattog a kopogós csúszdán

Ennek a pattogásnak sajnos meg is lett az eredménye, egyik kajakunk berepedt.

Andrew műtét közben

Andrew műtét közben

Dr. Nagy Endre, baleseti sebész megműtötte a berepedt kajakot. A műtét sikerült, a szükségmegoldás kibírta a túrát végig.

 A kezdeti hűvös, felhős idő után szerencsénkre kisütött nap. A csodaszép környezetben nagyon lehetett örülni a melengető napsugaraknak.

Detti és Andrew

Detti és Andrew

Detti

Látszólag Detti lemmingel a Kicsi mögött. Valójában azért megy mögötte, mert vigyáz rá. 🙂

A szép napsütéses időben nagyon kellemesen éreztük magunkat. Nagyon szép napot töltöttünk együtt. Bemelegítésnek nagyon jó volt a folyóválasztás. A kiszálló egy gát felett van, a folyó bal partján lévő vízmércénél. Itt van egy parkoló is, így könnyen át is lehet öltözni.

Az esti vacsora paprikás krumpli volt: Vranek volt a séf, voltak konyhalányok is. Detti és a Sziszó kivételével az összes ronda és borostás volt, de legalább jót főztek.

Amíg a lenti konyhában készült a paprikás krumpli, addig Zita korlátozott hozzáférésű palacsintáját felélték az emelet lakói.

2. nap – Drau (Dráva), Isel

A reggel azzal kezdődött, hogy átvonatoztunk a hegyen keresztül. A vonat átviszi az embereket és a kocsikat is, olyan, mint egy hegyi komp.

Vonat a hegyen keresztül

Ez a vonat visz keresztül a hegyen

Kommunikációs hiba miatt egy éjjel érkezett kajakos társunk a szálláson felejtődött. Fájdalmát gyorsan a facebook-on keresztül a világba is kiáltotta. Természetesen a jóindulatú kommentelők egyből le is csaptak a beírásra.

Dráva

Dráva beszállója.

Hideg, esős reggel volt. Fázósan, de jókedvűen készülődtünk a Dráva beszállójánal.

A Dráva ezen a szakaszon WW III+, a végén lévő szlalompálya WW IV. Kb. 16 km hosszú lehetett a szakasz.

Dráva

Beszállónál

Indulás

Indulás előtt: Vranek, Vidra, Gyuri

Boof

A drávai gát és az elcseszett boof-om

Következett egy gát a Dráván, ekkora víznél biztonsággal ugorható, nincs alatta fogós henger. Egyből utána kettő könnyebb csúszda. Első kis víznél bal part mellett kevésbé kopogós. Detti ahol tudottt fényképezett a partról is, képek erről a zúgóról:

Vranek

Vranek

Sara

Sara

Kicsi

Kicsi

Gyuri

Gyuri

Vidra

Vidra

Robi

Robi

Barátságos patak, nincsenek nagyon hosszú, összetett zúgók, mindig van lehetőség összevárni egymást még ekkora nagy csapatnak is.

Gyülekező

Amennyire lehetett a csapat együtt haladt.

Lavina

Lavina nyomai a jobb parton.

Néhol nagyobb esése is volt a Drávának, egy ilyen zúgónál készültek ezek a képek:

Taki

Taki

Taki

Taki

SZemző Gabi

Szemző Gabi

Gergő

Gergő

Halász Ati

Halász Ati

Marci

Marci

Jani

Jani

Tibi

Tibi

A városba beérve, ennek az etapnak a vége felé van egy szlalompálya. WW IV-nek írják, talán kicsit túlzóan, de mindenképpen élvezetes játszótér vadvízi kajakoholistáknak.

Törött kajak

A végére egy kis Jackson reklám. Ez a kajak sajnos három helyen szakadt be. Internetes beszerzés, használt kajak volt, bizonytalan múlttal, szerintem szétszívta a nap.

A Dráva után felmerült ötlet szintjén, hogy evezzünk még egyet az Isel-en. Erre 7-en maradtunk. A Dráva parton a pakolással még eltököltünk egy órát vizes ruhában, addig totál szétfagytam, jobb lett volna, ha nem evezek az Iselen, akkor nem betegedtem volna meg.

Az Isel-en vízre szálltunk heten, mint a gonoszok.

SZakértés a parton

Szakértés a parton

Az evezett szakasz WW III+-IV lehetett nagyjából. Nagyon gyors víz, nagy esés, hengerek. A víz borzasztó hideg volt, erre emlékszem a legjobban.

Peti

Peti

Vranek

Vranek

Kicsi

Kicsi

Vidra

Vidra

A beszálló alatti első zúgó volt ezen a szakaszon a legerősebb. Volt egy tervezett vonalam, de nem tudtam tartani, egy szikla beborított, az eszkimó meg nem jött össze. Bár én csak arra emlékszem, hogy elindulok a tervezett vonalon a zúgón lefelé, utána meg arra, hogy a Kicsi rám ordít, hogy a másik irányba ússzak. Gondolom kaptam egy maflást is a víz alatt. Nem volt jó úszás. Az evezőt összeszedtem én, a kajakomat a Peti. Opti a parton visszahajlítgatta a szemüvegemet. Egy héten belül visszanőtt a bőr az ujjaimra, tavaszra meg lett szép új köröm a lábamon. Csak az nem úszik, aki a parton áll. Detti jól megijedt.

Csont nem törött, így visszaültem, és mentem tovább a többiekkel. Nagyon jó szakasz, csak ne lett volna ennyire hideg a víz.

Leértünk a kiszállóhoz, de csak teheneket találtunk egy tucatot, a száraz, meleg ruhákat rejtő autókat nem. Negyed óra múlva megérkeztek ők is. Jégcsákánnyal levertük magunkról a ránk fagyott evezős ruhákat.

Detti talált még egy kis almás pitét a kocsiban, én hülye meg elkiáltottam magam, hogy: ki kér pitét?

Este az erdélyi Halász testvérek megleptek minket miccsel. Ez egy romániai étel, csevaphoz hasonlít. Vagy ugyanaz. Finom volt, köszönjük, kedves volt tőlük.

Detti

Detti meglepetést készít a csapatnak

Detti cukros – fahéjas kiflit készített. Köszönjük, annak is nagy sikere volt.

3. nap – Lieser

Futó

Találós kérdés: hány kajak van Andrew kocsiján?

Andrew kocsiján és futóján összesen 24 db kajak van. Nem semmi.

Opti

Opti teljesen kékben

A Lieser-re jóval a raft beszálló felett szálltunk be. Kb. 14 km-t evezhettünk. A szakasz WW III-IV, az utolsó 2 km WW IV+.

Csuda jó zúgók, hatalmas hullámok, nagyon jó folyó. Én most eveztem ezt a folyót először, az egyik kedvenc folyóm lett.

András

András

Ati

Ati, aki elfelejtett sisakot hozni. Ezért van bili a fején.

Andrew

Andrew, a magyar Snowboard Pápa és hívei.

Zúgó

Ilyen jópofa zúgókkal van tele a folyó.

Kiállás

Limányvadászatra ideális víz.

42

43

44

Jani! Te vagy az?

45

Öv feletti ütés, érvényes.

46

Marci

47

Kicsi! Ne feküdj a kajakban!

48

Szemző Gabi kajakos matrica lett.

49

Az lehet igazán boldog az életben, aki gyerek tud maradni.

50

Az utolsó 2 km kicsit erősebb, a fáradtak és kevésbé gyakorlottak kiszálltak előtte. Itt, a híd előtt a bal part felől MELEG víz folyik be, a víz érezhetően melegebb. A szakasz nehezebb része a jobb parton az útról végig megtekinthető. Jó technikás szakasz, nagy eséssel, nagy hullámokkal. Nagyon nem büntet elúszás esetén sem ekkora víznél. Nagyon jó volt a nap zárásának.

A kiszálló közvetlenül a gát előtt van a jobb parton. Ösvény vezet a parkolóhoz.

Innen pár autóval hazamentek, valakinek dolgozni is kell, amíg mi örömevezünk.

Esti vacsora vadásztál volt. Mindenki azt evett, amit vadászott a konyhában. Néhányan a sajátjukat, néhányan másokét.

4 nap – Lammer

Kanyon előtti rész WW II-III, kanyon WW IV-V.

Szörnyű idő volt. Szakadó eső, 9 fok körüli hőmérséklet. Reggelre nagyon beteg lettem, így én nem eveztem. Mi Dettivel sétáltunk a kanyonban, így legalább végigfotóztuk ahogy eveztek a fiúk a nehéz részeken.

A kanyonról pár kép először még a fiúk nélkül:

5152535455Aztán megérkeztek a fiúk.

56

Lammeröffen katarakt.

A Lammeröffen katarakt besorolását nem tudom, fentről nézve erős négyes, úgyhogy ötös. Hosszú, összetett, nagy hengerek, ekkora víznél is erős volt. Nem hiába szakértettek annyit a fiúk.

57

Először jött Krajcsó Peti

58

Vranek

59

Kicsi – Bagi Attila

András

András

Borbás Peti

Borbás Peti

Andrew

Andrew

Pihenő

Egy kis pihenő.

Ez egy érdekes hely volt, jobbról kőről boof-olva szépen le lehetett jönni, aki kicsit is belepottyant a hengerbe, azt mind irgalmatlanul megcibálta. A leglátványosabb kényszer-rodeót András mutatta be.

Vranek

Vranek

Kicsi

Kicsi

Andrew. Kicsit elnézte a vonalat, de elengedte.

Andrew. Kicsit elnézte a vonalat, de elengedte a henger.

Ati

Ati egyedi technikával jött le

András beleesett

András beleesett

Kényszer-rodeó

András és a kényszer-rodeó. Végig hideg fejjel, nem tépett!

Befejezés

Éppen hátgyertyába pörgette a henger, a kajak alját elkapta az elfolyó víz, és kinyomta a hengerből. Szép volt!

Borbás Peti

Borbás Peti

Vranek

Vranek

Kicsi

Kicsi

Andrew

Andrew

Halász Ati

Halász Ati

Így is lehet, a végeredmény számít.

Így is lehet, a végeredmény számít.

Andrew

Andrew

Zárókép. Szép volt fiúk!

Zárókép. Szép volt fiúk!

A csapat nevében köszönöm Andrew-nak és Vraneknak a túrát!

Igazi baráti hangulat, jó vizek, jó emberek. Jó volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .