215 kilométeres nonstop kajakozás a Rábán Szentgotthárdról Győrig

Vízitúrás körökben egy beszélgetés közben elejtett, “Tavasszal leeveztem Szentgotthárdról Győrig a Rábán.” mondat különösebben nagy megdöbbenést nem kelt, ezt rengetegen megteszik minden évben gyönyörűséges Rába folyónkon. De én már hozzátehetem azt is, hogy ezt a 215 kilométert én egyben eveztem végig…

terkep sztg-gyor

Rába folyó magyar szakasza Szentgotthárd – Győr között.

Nem egy hirtelen ötlettől vezérelve, hűbelebalázs módjára indultam el erre a túrára, ismerem magamat, fejben és testben is tudom, hogy mit várhatok el magamtól. Nem próbálkoztam, azért indultam el, hogy végigcsináljam. Sokat evezek, bringázom, több ezer kilométert futottam az elmúlt másfél évben, köztük sok maratoni és ultra távot, a sok sport és futás megbízható alap, a kondíciómban bíztam. Az elmúlt hónapban leeveztem kenuval Szentgotthárdtól Ikervárig egyedül, és részt vettem a Weking Egyesület Rába 100 teljesítménytúráján is kajakkal. Mindkettő hosszú, 115 és 100 km hosszúságú evezés volt. Mindkét esemény  hasznos volt, mindkettőt e túra főpróbájának tekintettem.

raba215km_ultraevezes_00

A rendszeres futás volt az alap.

raba215km_ultraevezes_01

A 27 és fél óra alatt összesen húsz alkalommal álltam meg rövid időre. Ötször át kellett emelni gát vagy torlasz miatt, a többi alkalommal ettem, vagy a lábaimat kellett átmozgatnom.

raba215km_ultraevezes_02

Az órám 1 perces GPS pozíciók mentésére lett beállítva, hogy biztosan bírja az akksi. Emiatt a kanyarokat levágta. Így a végén kb. 10 kilométerrel kevesebbet mutatott az óra, a valós táv kb. 215 km.

A kajak, amiben eveztem egy RTM Ysak 5 méteres műanyag tengeri kajak. Kényelmes, már amennyire kényelmes lehet egy kajak több órás evezés után. Igazi kezesbárány, legkisebb élezésre is reagál, megfelelő vízismeret és evezéstechnikai tudással kormány nélkül is kitűnően használható Rába-szerű, könnyű vadvíz jellegű vizeken. Megfelelő kompetenciák nélkül persze küszködős ugyanúgy, mint bármilyen más sport és sporteszköz. Anyagából adódóan nem kényes, ami itt előnyös. Evezőm semmi extra, vadvízi kajakevezőim ide rövidek, azt vittem, amit itthon találtam. Vízfogása nem a legjobb, de nem szitál, és könnyű is, támaszokra frankó, így, mivel ha csak tehettem élen-sodrásokkal fordíttattam a kajakot, talán jobban is jártam vele, mint egy kanalassal. Szárát bekentem evezőwax-szal, így szorítani nem kellett, nem csúszott vizesen sem. Tenyerem jól bírta, lettek persze kisebb vízhólyagok, de a kezem nem lett vészesebb, mint fél nap kukoricakapálás után lett volna. Nagyon figyeltem végig, hogy a vadvizes agresszív, trapézos, “dinnyés” evezős stílust ne csináljam, teljesen szabályosan próbáltam evezni végig, ahogy a nagy könyvben meg van írva, ennek is tudható be az, hogy a felsőtestem és derekam igazán jól bírta. Jobb kéz végig előre kinyújt, toll beletesz, bringázás lábbal, felsőtest húzás közben forog, beülő hátuljánál szabadít, ugyanez bal oldalon laza csuklóval. És ebből körülbelül kétszázezret.

A kajakba tettem el egy váltás száraz ruhát, ha eláznék, vagy nagyon megizzadnék. Kajakos szárazdzseki, spricckó, sapka. Lámpa és telefon, mindkettőből természetesen egy tartalék. Ennivaló és innivaló bőven, a maratoni és ultra futkorászások miatt jól ismerem a gyomromat, nem is volt gondom, jól pakoltam. 4,5 liter nagyon híg iso ital, másfél liter kóla fogyott, ittam 3 ice-coffe-t, ettem 3 szendvicset, 10 banánt, csokit, müzlit, géleket. 6 óránként Mg az izomgörcsök megelőzésére, nem is volt izomgörcs egy se.

raba215km_ultraevezes_03

Ennyi cuccot vittem a magammal a kajakban.

Gondolkodtam azon, hogy mikor induljak. Miután egy teljes éjszaka mindenképpen benne van, kettő pedig semmiképpen, így felesleges lett volna kora hajnalban indulnom. Jobban jártam, hogy saját ágyamban kényelmesen kialudtam magamat. A család úgy kelt fel, mintha csak egy sima hétköznap lenne. Megreggeliztünk, elvittük Somit és Barnit a suliba, és csak ezután indultunk el Dettivel Szentgotthárdra. Fél 9 körül értünk a beszállóhoz, a Rába hídhoz. Krisztián már itt várt minket, később ő segített nekem a parton. Betettem a kocsijába egy tartalék evezőt, és minden cuccomat ami nem kellett estig. Detti hazaindult Nagykanizsára, ő már csak Győrbe jött értem másnap. Krisztián pedig elment a Hodzsiékkal evezni a Rábára Ausztriába. Estig nem is találkoztam vele. Indulás előtt kikapcsoltam a telefonomat, hogy ne zavarjanak, mindig csak akkor kapcsoltam be, amikor Dettivel vagy a Krisztiánnal beszélni akartam. Mellette a tartalék telefon, Somi telefonja bekapcsolva ott volt pluszban, hogy ők ketten elérjenek, ha valami nagyon sürgős. Jól is tettem, hogy a sajátomat kikapcsoltam, 12 nem fogadott hívás volt az evezés alatt.

raba215km_ultraevezes_04

Indulás Szentgotthárdról.

9 órakor indultam Szentgotthárdról, nagyon alacsony vízállásnál, -73 cm-t (17,2 m3) mutatott a vízmérce. Hát, könnyebb dolgom lett volna, ha kicsit gyorsabban folyik.

Magyarlaki gáthoz hamar, egy óra alatt leértem. Első átemelés egyedül.

raba215km_ultraevezes_05

Magyarlaki gát átemelése után.

raba215km_ultraevezes_06

Csörötneki híd.

A csörötneki híd alatt a kis osztrák, 70 év feletti öregúr éppen akkor indult Rábagyarmatra. Tavasztól őszig minden héten megteszi ezt a túrát, sokszor többször is egy héten. Egy bringát lent hagy a rábagyarmati kempingben, evezés után azzal teker vissza Csörötnekre a kocsijáért.

raba215km_ultraevezes_07

Csörötneken.

raba215km_ultraevezes_08

Berek sátorozóhely, Rábagyarmat. A kedvenc kempingem.

Gasztony és Ivánc között találkoztam kenusokkal. A jobb parton egy kavicspadon pihentek éppen. Üdvözöltük egymást, innen Győrig a folyón csak pár horgásszal találkoztam. Meg persze rengeteg állattal. Nappal is, egyedül voltam, csendben haladtam, nem igazán zavartatták magukat miattam. Ha én előbb észrevettem őket, akkor abbahagytam az evezést, lassan sodródtam feléjük, és figyeltem őket. A folyó szép, sok a látnivaló, nézelődtem evezés közben, gyorsan telt az idő, fogytak a kilométerek.

Gyorsan haladtam, a 9 km/h-s átlagot tartottam. Ami a kajakozásban nekem a legnehezebb, az az ülés. Vadvízen a kajakból is óránként kiszállok pár percre. Hányszor átültem volna egy kenuba.. Abban bármikor fel lehet állni, lehet rakosgatni a lábakat ide-oda. A 27 óra alatt húsz alkalommal szálltam ki a kajakból. Ötször átemelés miatt, a többi azért volt, mert már nem bírtam tovább, teljesen elzsibbadtak a lábaim, és meg kellett mozgatni őket. Persze, evezés közben is próbáltam a kajakban mozgatni, amennyire csak lehetett.

raba215km_ultraevezes_09

Magyarlaki gáttól eddig bírtam az ülést. Csákánydoroszló előtt át kellett mozgatnom a lábaimat.

raba215km_ultraevezes_10

Csákány előtt.

raba215km_ultraevezes_12

Bodza.

raba215km_ultraevezes_13

Csákánydoroszló, Vízi-Vándor táborhely. Háttérben az 1965. április 22-i, nagy árvíz emlékére állított emlékkereszt.

A döglött, gátak előtti duzzasztott részeket nem szeretem. Ezeket a teljesen álló részeket igyekeztem jobban megtolni, hogy minél előbb leérjek a gáthoz, így a duzzasztott részeken is tartottam a sebességet.

A Körmendi gátnál gyorsan átemeltem, szerencsére itt nem kellett sokat cipekednem, és indultam tovább.

raba215km_ultraevezes_14

Körmendi gáton.

raba215km_ultraevezes_15

Körmendi duzzasztó, második átemelés.

Amikor leértem a Bárkaházhoz, megdicsértem magam, itt van a Rába Maraton időmérésének a vége, az időmmel még ott sem kellett volna szégyenkezni. Még három és fél Rába Maratonnyi táv volt vissza Győrig… Azért az ilyen gondolatokat nehéz uralni.

raba215km_ultraevezes_16

Körmendi híd.

raba215km_ultraevezes_17

5 óra 50 perc, hol a magnézium tabletta?

raba215km_ultraevezes_18

Molnaszecsőd.

raba215km_ultraevezes_19

Hollósi kanyar. Nagyon jól esett a Detti szendvicse.

raba215km_ultraevezes_20

Rábahídvég, a táv harmada.

raba215km_ultraevezes_21

Rábahídvég és Püspökmolnári között. Minden rendben, jól vagyok, bírom.

raba215km_ultraevezes_22

Püspökmolnári, vasúti híd.

raba215km_ultraevezes_23

Sötétedik, az utolsó kép világosban. Itt vettem elő a lámpát.

90 km-nél, 11 óra evezés után, Rum előtt kissé megálltam, hogy elővegyem a lámpát, kezdett sötétedni. Bíztam benne, hogy miután pont egy nappal voltam telihold után, így a hold majd sokat fog nekem segíteni. Naplemente este nyolckor, a hold 21:19-től 06:22-ig volt az égen. De jó két órán keresztül még a fák takarása mögött volt, amikor meg már elég magasan volt, akkor pedig a felhős ég miatt nem világított. Így kénytelen voltam a fejlámpán fényére támaszkodni.

raba215km_ultraevezes_24

Éjszakai selfie.

Meggyeskovácsi környékén megzuhantam. Még csak 95 kilométer körül jártam, fele sincs meg, és azt éreztem, hogy kész, elfogytam, ennyi. Bár a tempóm számottevően nem lassult, úgy éreztem, hogy már a vésztartalékokat fogyasztom. A sötéttel megjelentek persze a hódok is. A máskor érdekes, mókás, vicces csobbanások most az “Anyádat ijesztegesd!” mormogást hozta ki belőlem. Valahogyan leértem az Ikervári gáthoz. Pár perc múlva ért oda a Krisztián is kocsival. Segített átemelni, ez nagyon jó volt, nem egyedül kellett 300 métert cipelnem a kajakomat. A kocsi tetején átvittük, kicsit járkáltam, megmozgattam a lábaimat, nagyon kellett, 12 és fél órát ültem a kajakban. Ettem, ittam, beszéltem telefonon Dettivel, próbált biztatni, nagyon kész voltam.

raba215km_ultraevezes_25

Indulás Ikervárról tovább. A legnehezebb pont. Itt nagyon szétcsúsztam.

Próbáltam magam összeszedni, elindultam tovább a gáttól az Öreg-ágon. Azt hittem, hogy nincs lejjebb. Volt.

Elértem a 100 méter hosszú gigatorlaszhoz. A bal parton kiszálltam az átemeléshez, elindultam felfelé(!), húztam magam után a kajakot a földön. Zombiként haladhattam 100-200 métert a sötét erdőben, amikor odaértem a Rábához. Vízre tettem a kajakot, elindultam, és újra odaértem a torlaszhoz! Másodszor. Ekkor döbbentem rá, hogy annyira nem vagyok rendben fejben, hogy azt se tudom, hogy mit csinálok, rossz irányba indultam el átemelésnél a kajakkal. Átemeltem még egyszer. Felhívtam Dettit, beszéltünk. Úgy indultam tovább, ha Sárvárig nem jövök helyre, akkor ott alszom 1-2 órát.

raba215km_ultraevezes_26

100 méter hosszú gigatorlasz átemelése. Duplán… Most sem értem, hogy mi történt.

raba215km_ultraevezes_27

Hűvös volt, elkélt a kajakos dzseki.

raba215km_ultraevezes_28

A dupla átemelés után. A kajak már a torlasz alatt.

raba215km_ultraevezes_29

Öreg-ág, még a helyrerázódás előtt.

Egyszer csak varázsütésre teljesen helyrerázódtam. Egy pillanat alatt elmúlt a fáradtság, újra frissnek és erősnek éreztem magam, mintha csak most indultam volna el, gondolkodásom kitisztult. Az érzékszerveim újra érzékelték és felfogták a környezetet. Innen nagyon élveztem az éjszakai evezést. Azok számára, akik éjjel nem voltak soha erdőn, vízen, elképzelhetetlen az, ami ilyenkor a természetben zajlik. A lámpád fényében először mindig csak a világító szempárokat látod. Az állatok nem félnek egymástól és nem félnek tőled, mert nem egy ember vagy számukra, amitől félni kell, hanem csak valami világos dolog. Mintha a világító fejlámpád csak egy csillag lenne, ami leereszkedett volna az égről a folyó fölé lebegni. Különleges és megtisztelő élmény ennyire a természet részévé válni. Olyan mintha egy láthatatlan köntösben beülnél az állatok közé. 6 szarvastehén iszik a folyóparton és te 10 méterre tőlük elsodródsz a vízen. A szarvasbika  szemez veled, olyan közel van, hogy látod a növekedésben lévő új agancsán a barkát. Magányos őzikék figyelnek az ágak mögül, nagy vaddisznó túrja az iszapot, de rád se hederít. A mindig párban járó kacsák, jöttödre odébb repülnek, de csak 10 métert. Majd, ahogy odaérsz újra tízet, és így kísérnek utadon. Rókamama kicsinyével tőled pár méterre. Kis rágcsálók rohangálnak a partról vízbe borult fákon. És a hódok… Igazi belevaló kis gazemberek. Apró, egymáshoz közel lévő szemeik távolról csak egy kis világító pontnak, szentjánosbogárnak tűnnek a víz tetején vagy a part szélén. Soha nincsenek egyedül, ahogy közeledsz, észreveszed a többit is. A partról a többméteres csúszdáikon hason csúszva robbannak bele a biztonságot jelentő vízbe hatalmas csobbanás és hang kíséretében. Emellett kíváncsiak is, feléd úsznak, figyelnek, ki vagy és mit akarsz. Az egyik gézengúz konkrétan nekiúszott a kajakomnak, pont a beülőm mellett dobbantott egy akkorát a farkával és lábával, hogy csuromvizes lett tőle a hajam, az arcom és a szemüvegem is. Egyértelmű, hogy az egész túra csúcspontja az éjszakai evezésben a sok állattal a találkozás. Semmilyen afrikai szafarira nem cserélném el ezt az élményt.

raba215km_ultraevezes_30

Sárvár, minden ok, erős vagyok.

Úgy gondolom, hogy pár szóban az éjszakai evezés technikai részéről. Aki ismeri ezt a folyót, tudja, hogy ez alapvetően egy ZWC típusú folyó, néha könnyed kis vadvizes zúgókkal, nyelvek, limányok, parthoz nyomó áramlatok. A nehézséget a rengeteg beborult fa jelenti igazán, ami éjszaka a korlátozott látási viszonyok miatt még nehezebb. Mégis azt mondom, hogy az én vízismeretemmel és evezéstechnikai tudásommal nem okozott gondot az éjjeli evezés, egyszer sem éreztem kockázatosnak, egyszer sem néztem el semmit, végig az történt amit én akartam.

Nagyon jók az ilyen hosszú evezések. Persze nehéz, az ember elfárad, de az emberi test fantasztikusan van összerakva, amikor már a fáradtságtól az ember már nehezen bírja, a szervezet elkezd olyan vegyi anyagokat termelni, amitől elmúlik a fáradtság, és bármennyire is furcsának tűnhet, a szervezet saját maga termeli azt a kábítószert, amitől piszkosul lehet élvezni.

Az ilyen magányos, hosszú evezéseknél (és futásoknál is) van idő gondolkodni, kik vagyunk, és miért, mi a fontos, és mi az érdektelen. Úgy gondolom, hogy saját magunk megismerésének kitűnő módja ez. Megfogalmazni ezt nagyon nehéz, bárki számára átélhető, de nagyon sokat kell érte dolgozni.

raba215km_ultraevezes_31

Nick.

Hajnalodott, kezdett kivilágosodni. Egy hódpapa gubbasztott a jobb parton. Két mellső végtagjával mosómedve módjára mosdatta a hasát. Mogorván rám nézett, de nem zavartatta magát. Innentől már a hódok eltűntek, nappal nem nagyon lehet velük találkozni, elbújnak.

raba215km_ultraevezes_32

Az éjszaka utáni első kép, innen hívtam fel Dettit hatkor: -Ön kért telefonos ébresztőt?

raba215km_ultraevezes_33

Háromnegyed távnál.

raba215km_ultraevezes_34

Már csak 50 km!

raba215km_ultraevezes_35

Lábátmozgatás. Nem az evezés volt nehéz, hanem az ülés!

raba215km_ultraevezes_36

Egy teljes napja evezek már, de minden rendben, jól vagyok.

raba215km_ultraevezes_37

Várkeszői híd.

raba215km_ultraevezes_38

Várkesző, régen sokat táboroztunk itt.

raba215km_ultraevezes_39

Krisztián, a parti segítőm. Köszi mindent!

raba215km_ultraevezes_40

Árpás.

raba215km_ultraevezes_41

Tehenes. 185 km.

raba215km_ultraevezes_42

Csak egy Szentgotthárd-Rábagyarmat távolság. Az már nem sok.

Fáradtan, de kitartóan eveztem tovább. Kb. 10 kilométerenként, éppen ahogy volt híd, találkoztam Krisztiánnal. Ott mindig kiugrottam egy lábmozgatásnyi időre a kajakból. Minden egyes megtett méter után csökkent a távolság.

raba215km_ultraevezes_43

Rábapatona. A legnehezebb 14 km…

Rábapatona – Győr közti utolsó 14 kilométer. Teljesen áll a víz, egy kilométert előre látsz, olyan reménytelennek tűnik a vége, de menni kell.

Egyszer csak beértem Győrbe, a Rába parton a lépcsőn ültek, beszélgettek és fagyiztak az emberek, persze rám se hederített senki. Kívülről nem látszott rajtam, de én tudtam, hogy én most valami nagy dolgot teszek éppen.

raba215km_ultraevezes_44

Egész úton arra vártam, hogy ezzel a szoborral készíthessek egy közös képet. Rába torkolat. Vége.

raba215km_ultraevezes_44_b

Megcsináltam.

Detti, Krisztián és Léna kutya a torkolatnál várt a parton. Nem volt tűzijáték, érem sem a nyakamba, még egy finisher póló se. Az érem elkallódik, a póló kiszakad, de a 215 kilométer örökre megmarad nekem.

raba215km_ultraevezes_44_c

Szentgotthárd – Győr: 27 óra 29 perc.

raba215km_ultraevezes_45

Hosszú és nehéz volt.

raba215km_ultraevezes_46

Detti és Krisztián vártak.

raba215km_ultraevezes_47

Megérdemlem a puszit.

raba215km_ultraevezes_48

Az órám ezt mutatta, a kanyarok levágás miatt egy tízessel kevesebb. 215 km, még autóval sem kevés. Emberes feladat, férfiasan teljesítettem.

Hazafelé aludtam kicsit a kocsiban, útközben megálltunk egy étteremnél ettem meleg ételt, az nagyon jól esett.

Otthon a fiúktól megkaptam a meglepetés ajándékaimat. 🙂

raba215km_ultraevezes_50

Azért nem maradtam érem nélkül. A hűtőnkre felragasztott aranyérmem a teljesítésért. Somikám készítette nekem, a világon senki másnak nincs ilyen érme.

raba215km_ultraevezes_51

-Akkor átadom az érmet a legnagyobb bajnoknak, Apának, aki a Rába 215 km-es távját egyben leevezte.

PS_20150507204114

Ezt pedig Barni készítette nekem: Büszke vagyok rád Apa.

Egy alvás után, másnap magam is meglepődtem, mert bár kissé még fáradt voltam, hiszen kimaradt egy alvás, de igazán nem fájt semmim, izomlázam se volt. A teljesen elgémberedett lábaimat egy közös családi terepfutással átmozgattuk.

Természetesen lesz folytatás.

Egyrészt van még sok folyó, amin lehet ilyen hosszúságú vagy hosszabb ultra távú evezéseket teljesíteni. Már van is egy újabb tervem, nagyon nagy őrültségnek tűnik, de két napja még ez is annak tűnt.

Másrészt a Szentgotthárd – Győr, 215 km-es Rába szakaszon, UltraRába 215 néven ultra távú evezős teljesítménytúrát szervezünk.