A jégmadár

A jégmadár Rába túráink jellegzetes kísérője, sajnos egyre ritkábban találkozunk vele. A jégmadár olyan, mint mi kajakosok, kenusok: a jégmadár élete is a vízhez kötődik. Alábbi írással a jégmadarat szeretném bemutatni.

Kinézet

A német Eis szónak egy régebbi jelentése az volt, hogy kék. Valószínűleg a madár erről a kék jelentésről kapta a nevét, mivel a madár tollazatának fő színe a kék.

Vadászat után

Vadászat után az ágra visszaszállva egyben lenyelve fogyasztja el a halat. (kép: www.pbase.com)

A jégmadár (Alcedo atthis, Kingfisher) 16-17 cm hosszúságú, 24-26 cm szárnyfesztávolságú, 35-45 gramm súlyú madár. A testméretéhez képest hosszú, egyenes a csőre, rövid a farka, rövid a nyaka és nagy a feje. A hím és a nőstény egyedek hasonlóak. A jégmadár feje teteje, a tarkója, a szájától a tarkójáig, illetve a háta gyönyörűséges kék. A napfény irányától ez a szín változik, repülés közben a madár háta fénylik. Evezés közben leggyakrabban csak azt veszed észre, hogy egy villódzó kék folt siklik előtted a víz felett. A feje világoskék pöttyös, farktollai és szárnytollai vége sötétebb, a háta világosabb kék.

Arca, szárnya alja, hasa narancsos-barnás színű, a csőre alatt és a nyakán fehér.

A hím csőre fekete, a nőstény csőrének a töve vörös.

A jégmadár rövid lába piros.

A még fiatal madárnál nincs még meg a feltűnő kék szín, háta zöldes, melle szürkés, lába narancsos.

A felnőtt jégmadár színezete a rejtőzködést szolgálja. A hát felőli kék szín miatt a ragadozó madarak nem veszik amikor a víz felett repül, a has narancsos-barnás színe pedig a fák ágai közti rejtőzködést segíti, és a halak sem ijednek meg tőle amikor a víz felett repül.

Előfordulás

Egész Európában előfordul, Magyarországon kis számban, de állandó jelleggel költ. (Alfajai az arab országoktól, Indián keresztül, Kínában, Japánban is megtalálhatóak.) Elsősorban olyan folyók, patakok, tavak mellett található, aminek a partján sűrű, a víz fölé belógó növényzet van.

Vándorló madár, nem feltétlenül ugyanazt a költőhelyet választja minden évben, de akár évek múlva is visszamehet ugyanarra a helyre.

Viselkedés

A víz fölé belógó ágakon ül türelmesen, mozdulatlanul és nézi a vizet, vadászik. Ha a vízben mozgást lát, akkor leveti magát az ágról a vízbe, csőrével megragadja az apró halat, majd az ágra visszaszállva egyben lenyelve fogyasztja. Szerencsémre, én láttam ilyen vadászatot élőben a Rábán. Sikerült megfigyelni egy jégmadár vadászatát. Nagy élmény volt.

jegmadar02

Ha a vízben mozgást lát, akkor leveti magát az ágról a vízbe. (kép: photo.net)

Gyorsan emészt, a halszálkát, pikkelyt visszaöklendezi. A halak mellett a vízpart közelében előforduló rovarokat, bogarakat is elfogyasztja, ha el tudja kapni. Ha nem talál alkalmas ágat, akkor a víz felett, a vízfelszínhez közel repülve is szokott vadászni.

jegmadar01

Jégmadár vadászat után (kép: www.stevenround-birdphotography.com)

Szaporodás

A jégmadár teljes élete, így a szaporodása is vízhez kötődik. Fészkét is a visszaöklendezett halszálkákból építi.

A függőleges partok meredek oldalába építi ki, kaparja a kb. méternyi hosszúságú, vége felé szélesedő kuckóját, ahol a fészkében költi ki kb. 3 hétig a kb. 6 fehér tojást.

A kicsinyeket a hím és a tojó közösen látja el, együtt gondozza. A kirepülési idő 23-27 nap.

jegmadar04

Jégmadár szaporodása

Védettség

A jégmadár Magyarországon védett, eszmei értéke 50.000 Ft.

 

1 comment for “A jégmadár

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .