Téli madáretetés

zsuzsi19Megérkezett a tél. A madarak egy része délre vonult, hogy melegebb környezetben töltsék a téli hónapokat. (Legismertebb költöző madarunk a gólya.) Azonban vannak madarak, akik nem vonulnak délre télen, és vannak olyan madarak, akik északi vidékről érkeznek hozzánk a téli hónapokra, hogy itt vészeljék át a hideg időszakot.Hozzánk érkezik télre a süvöltő, a téli pinty, a vetési varjú.

Télen sokkal kevesebb a táplálék, és a nappalok rövidsége miatt az erre fordítható idő is rövidebb. Egészen addig, amíg leesik az első hó, különösebben a madarakat etetni nem kell, viszont onnan kezdve, hogy a hó leesett, nagyban hozzájárulhatnak a természetbarát evezősök, hogy a kis madárkák élve átvészeljék a telet. Írásomban megpróbálom összeszedni az összes fontos tudnivalót, amit a téli madáretetésről tudni kell, a cikk végén pedig bemutatom azokat a fajokat, amiket az ablakunkból kinézve gyakran megfigyelhetünk a madáretetőnk körül.

Mikor etessünk?

Madarakat etetni csak akkor kell, amikor megjöttek az első fagyok, illetve amikor leesett a hó. Ekkor a természetes táplálékok elfogynak, teljesen megfagynak vagy a hó alá kerülnek.

Nagyon fontos, hogy a madáretetésnek rendszeresnek kell lennie. Ha valaki elkezdi etetni a madárkákat, akkor egészen addig, amíg újra hozzá nem jutnak természetes módon a táplálékukhoz, az etetést rendszeresen folytatni kell. Ellenkező esetben, a madárállományban sokkal nagyobb kárt fogunk okozni, mintha neki se álltunk volna etetni őket. Azaz csak tőlünk várják az élelmet és éhen halnak. Ha valaki nem tudja biztosan folytatni a madarak etetését inkább neki se kezdjen.

Milyen a jó madáretető?

zsuzsi02A jó madáretetővel biztonságosan tudjuk a madarakhoz juttatni a táplálékot.

Saját magunk, házilag is készíthetünk madáretetőt, teljesen felesleges pénzkidobás ilyesmire költeni.

A madáretetőnek ne legyen éles pereme, mert a landolásnál a madarak lábát elvághatja. Amennyiben a választott anyag (például az üdítős palack) pereme éles, ragasszunk rá ragasztószalagot, ez nálunk evezősöknél úgyis mindig kéznél van.

Ha az anyagokat ragasszuk, akkor figyelni kell arra is, hogy a ragasztó ne legyen szem (csőr) előtt, mert a kis madárkák kicsipegethetik, és ez a halálukat okozhatja.

Amennyiben lehetőségünk van rá, az etető legyen természetes anyagból, a madarak is bátrabban megközelítik, esztétikai okokból számunkra is tetszetősebbek.

Mivel a madáretetőket néha tisztítani is kell, emiatt már az építésénél is érdemes a tisztítás miatt úgy elkészíteni, hogy ne csak az élelmet tudjuk beletenni, hanem az összekoszolódott, összekeveredett piszkot is tudjuk kivenni, kiborítani. A nem megfelelően tisztán tartott etető akár járványt is okozhat a madarak között.

A madáretető legyen szélvédett és száraz, mert az átnedvesedett élelmet nemcsak, hogy nem szívesen eszik meg a madarak, de a nedves élelem meg is romolhat. Gondoskodjunk róla, hogy se az eső, se a hó ne tudja az élelmet tönkretenni. Válasszunk az etetőnek szél-, eső- és hó védett helyet.

Nagyvárosi környezetben sokszor a legegyszerűbb megoldásnak tűnik az, hogy az erkélyre vagy az ablakperemre tegyük ki a kis madaraiknak az élelmet. Azonban mindig gondoljunk arra, hogy a madáretetés kosszal, ürülék és élelmiszermaradék-nyomokkal jár. A kulturált együttélést szem előtt tartva vegyük figyelembe a(z) (alsó) szomszédok etetéshez való hozzáállását is.

Ha családi házunk van, akkor vagy a fák ágairól lógathatjuk le az etetőt, vagy készítünk egy olyat, ami stabilan áll valamin. A madarak egy része nem szereti, ha mozog alatta az etető, érdemes erre is gondolni ha most állunk neki a madáretető elkészítésének.

A fák ágaira ragyogó etető készíthető egy lelógatott kivágott lopótökből. Egy hálót élelemmel feltöltve és felkötözve önetetőt készíthetünk. Elterjedt megoldás még a fára a (sómentes és füstölésmentes) szalonna felkötözése.

Végére maradt, de az egyik legfontosabb dolog, hogy a madarak védve legyenek a macskáktól. Az etető körüli nagy madárzsivaj rövid időn belül fel fogja kelteni a cicák figyelmét is. Az etető elhelyezése és kialakítása legyen olyan, hogy a macskák ne tudják elkapni a madárkákat. Esetenként előfordulhat, hogy ragadozó madarak is elkapnak egy-egy kisebb madarat, ez ellen védekezni nem kell, nekik is enniük kell.

Mivel etessük a madarakat?

Magok

zsuzsi05A legegyszerűbb és talán legjobb a magas olajtartalmú napraforgómag. Amennyiben a mag még a napraforgó fején van, akkor akár úgy is kitehetjük, majd a  madarak kicsipegetik belőle. Gyakran adnak a madaraknak repcemagot, kölest, kukoricadarát. Előszeretettel fogyasztják a magokat a verebek, cinegék, csúszkák, harkályok, meggyvágók. A pintyfélék, verebek és sármányok szeretik a földről is felcsipegetni a magokat, ekkor azonban figyeljünk a macskákra és arra, hogy a mag ne nedvesedjen, szennyeződhessen be.

A madaraknak nyugodtan adhatunk diót is. Megpucolni nem kell, elég összetörni vagy félbetörni.

Gyümölcsök

A madaraknak adhatunk gyümölcsöt is. (A déli gyümölcsök héja mesterséges érlelő és rothadásgátló szerekkel van kezelve! Ilyet ne adjunk a madaraknak!) A gyümölcsöket ne vagdaljuk túlságosan apróra, mert megfagyva és egyben lenyelve a madárkák fulladását okozhatják.

A gyümölcsöket különösen a rigófélék kedvelik.

Szalonna, szalonnabőr, marhazsír

Szalonnából kizárólag olyat adjunk a madaraknak, ami nincs füstölve és sózva! Adhatunk nekik szalonnabőrt is.

A madarak körében népszerű megoldás az is, amikor a felolvasztott marhazsírba magokat szórnak, és kihűlés után ezt teszik a madárkáknak eleségül.

Konyhai maradék

A konyhai maradék alcím ne tévesszen meg senkit! Nem a romlott ételekről van szó. Nyugodtan adhatunk nekik főtt burgonyát, túrót, felvágottat, rizst, főtt tojást, sárgarépát, fehérrépát.

Mivel ne etessük a madarakat?

A kenyérmorzsa nem lenne rossz eleség, azonban mértéktelen fogyasztása a madarak puffadását okozhatja. Benedvesedve pedig a baktériumok könnyen elszaporodnak rajta, amik a madarak bélrendszerét megfertőzik elfogyasztás után (bélhurut). Emiatt inkább egyáltalán ne etessük kenyérrel a madarakat.

Ne adjunk a madaraknak semmilyen sós és füstölt ennivalót. Gyakran adnak a madaraknak teljesen jó szándékúan sózott, füstölt mogyorót, napraforgómagot és szalonnát. Ezek azonban a madarakat fokozott, túlzott vízfelvételre késztetik.

Ne adjunk a madaraknak penészes, piszkos élelmiszert sem.

Madáritató

A madáritató nem csak télen, hanem nyáron is fontos. Amíg nyáron a táplálék beszerzése madarainknak különösebb gondot nem okoz, emiatt ekkor a madarak etetésére sincs szükség, az tiszta ivóvíz beszerzése, főleg aszályos időszakban nehéz lehet számukra.

A téli madáritatónál figyelnünk kell arra, hogy a fagyott vízből a madárkák nem tudnak inni. Igaz, hogy havas időben a madarak a hó elfogyasztásával is vízhez jutnak, azonban a hó felolvasztása számukra nagy hő- és energiaveszteséget jelent, emiatt havas időben is jobb a folyékony ivóvíz számukra. Akárcsak az etetésnél, itt is fontos az is, hogy az itató macskabiztos legyen, azért is, mert a madarak szeretnek fürdeni, és fürdés után a nehezebbé vált tollakkal a felszállás sem olyan egyszerű.

A mi vendégeink

Detti összeírta, hogy a mi madáretetőnknél milyen vendégek jártak: széncinege, barát cinege, kék cinege, búbos cinege, zöldike,fenyőpinty, házi verés, mezei veréb, tengelic, vörösbegy, fenyőcinege, csúszka.

A cikkben eddig Papp Zsuzsi otthoni madáretetőjénél készült fényképei szerepeltek, ezek a cikk végén található albumban is megtekinthetők.

Vendégeink képes bemutatkozása

Nézzük, hogy kikkel találkozhatunk leggyakrabban etetőink körül. A madarak képes bemutatása következik.

balkani_gerle_streptopelia_decaocto_www-ivnvechtplassen-org

Balkáni gerle (Streptopelia decaocto)
kép: www.ivnvechtplassen.org

baratcinege_parus_palustris_www-naturfoto-cz

Barátcinege (Parus palustris)
kép: www.natufoto.cz

baratposzata_sylvia_atricapilla_www-orni-lt

Barátposzáta (Sylvia atricapilla)
kép: www.orni.lt

citromsarmany_emberiza_citrinella_www-natufoto-cz

Citromsármány (Emberiza citrinella)
kép: www.natufoto.cz

csiz_carduelis_spinus_www-naturfoto-cz

Csíz (Carduelis spinus)
kép: www.natufoto.cz

erdei_pinty_fringilla_coelebs_photo-net

Erdei pinty (Fringilla coelebs)
kép: photo.net

fekete_rigo_turdus_merula_ruchet-com

Fekete rigó (Turdus merula)
kép: ruchet.com

fenyopinty_fringilla_montifringilla_maakjedagnatuurlijk-be

Fenyőpinty (Fringilla montifringilla)
kép: maakjedagnatuurlijk.be

fenyvescinege_parus_ater_www-sierradebaza-org

Fenyvescinege (Parus ater)
kép: www.sierradebaza.org

hazi_vereb_passer_domesticus_www-vogelstimmen-wehr-de

Házi veréb (Passer domesticus)
kép: www.vogelstimmen-wehr.de

kekcinege_parus_caeruleus_www-loos-en-gohelle-fr

Kékcinege (Parus caeruleus)
kép: www.loos-en-gohelle.fr

Mezei veréb (Passer montanus)

Mezei veréb (Passer montanus)
kép: www.swrailway.gov.ua

suvolto_pyrrhula_pyrrhula_www-westmidlandbirdclub-com

Süvöltő (Pyrrhula pyrrhula)
kép: www.westmidlandbirdclub.com

szajko_garrulus_glandarius_www-vogeltrackers-nl

Szajkó (Garrulus glandarius)
kép: www.vogeltrackers.nl

szencinege_parus_major_www-naturephoto-cz

Széncinege (Parus major)
kép: www.naturephoto.cz

szirti_galamb_columba_livia_www-birding-in

Szirti galamb (Columba livia)
kép: www.birding.in

tengelic_carduelis_carduelis_www-naturfoto-cz

Tengelic (Carduelis carduelis)
kép: www.natufoto.cz

vorosbegy_erithacus_rubecula_travel-cyber-ru

Vörösbegy (Erithacus rubecula)
kép: travel.cyber.ru

zoldike_carduelis_chloris_www-naturfoto-cz

Zöldike (Carduelis chloris)
kép: www.natufoto.cz

Papp Zsuzsi képei

A folytatásban Papp Zsuzsi otthoni madáretetőjénél készült fotóiból válogattunk.

zsuzsi01 zsuzsi02 zsuzsi03_karvaly zsuzsi04 zsuzsi05 zsuzsi06 zsuzsi08_csuszka zsuzsi09_fakopancsos-meggyvagos-verebes zsuzsi10_fakopancs zsuzsi11 zsuzsi12 zsuzsi14_kerti_rozsdafarku zsuzsi15_meggyvago zsuzsi16_tengelic zsuzsi18 zsuzsi19 zsuzsi20_fenyopinty_szencinege zsuzsi21_gyules

3 comments for “Téli madáretetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .