Aktuális torlaszjelentés a Rába Szentgotthárd – Sárvár szakaszáról túravezetőknek, vízitúrázóknak

Az elmúlt két hétvégén volt szerencsém egy-egy napot a Rába folyón evezni. A két nap végigeveztem a Szentgotthárd – Sárvár szakaszt, a Molnaszecsőd – Ikervár szakaszon kétszer is eveztem. Így a szezon elején hasznos információ lehet a Rábán evezőknek az, hogy milyen akadályokra lehet számítani jelenleg a folyón. Alapvetően a folyón most elég kevés nehezen kerülhető beborult fa van, olyan hely pedig, ahol normál víznél át kell emelni, jelenleg csak egy van.

Figyelem! A cikkben csak a tavalyi évhez képest történt változások szerepelnek, így aki nem ismeri a folyót, azokat még érheti meglepetés…

A térképeken válts át műhold nézetre, úgy könnyebb lesz a helyet felismerned, ha a leírásom alapján nem egyértelmű.

Rábagyarmati sarkantyú
Rábagyarmati híd előtt fél kilométerrel a sarkantyúknál a jobb part mellett megrakta fával. A sarkantyú utáni kavicspad bal ága a következő nagyobb vízig nem járható -60 cm alatt, mert a végénél keresztben van egy fa. -60 cm-es víznél és kisebbnél nem megy el a hajó a fa felett. A következő nagyobb víz biztosan ki fogja ezt erről a helyről mozdítani. A kavicspad jobb oldalról evezhető veszély nélkül.

frissítés (2015.04.28.): A fát a víz kimozdította, újra evezhető bal part mellett is.

Osztrák faház előtti jobbos kanyar

Ivánci táborhelytől kb, 2 km-re, a csákányi híd előtt kb. 3,5 km-re, az osztrák faház előtti jobbos kanyarban teljesen keresztben fekszik egy nagy fa. Normál és magas víznél belső íven, jobb part mellett elférsz a fa és a part között, kicsi víznél ugyanitt könnyedén emelhető. Kezdőket ráviheti a sodrás, mert csak a kanyarból látni. Veszélyes hely!

Innen egy km-re éles balos kanyar, nagy ringlispíl, nincs fa keresztben, de pont a sodorban áll ki több vastagabb ág is a vízből, óvatosan! Erről a helyről van szó:

Körmendi gát

Jelenleg így néz ki:

raba100_13_kormendigat3

Érdemes a fa előtt kikötni a bal parton.

A gát előtt elakadt nagy fa. Érdemes kikötni előtte a bal parton, kicsit magasabb víznél mögé is ki lehet állni, de csak gyakorlottaknak ajánlom.

Rumi beborult fák

Rum előtt 5 km-re egymástól 100 méterre kettő fa van keresztben, elzárva az utat. Normál víznél mindkettő időben észrevehető, és mindkettőnél átemelés nélkül át lehet bújni.

Kb. itt van:

Az elsőnél bal part mellett elférsz, ha alacsony a víz, akkor még az ágak alatt is át tudsz bújni.

gigatorlaszos_tengerikajak_Raba_19

Bal part mellett elférsz, vagy ágak alatt is átbújhatsz.

A második nehezebb ügy lehet magasabb víznél. A jobb part mellett kis víznél átbújhatsz, vagy a bal part felé sodrással szemben át tudsz traverzálni, ahol lesz egy kis átjáró az ágak között.

gigatorlaszos_tengerikajak_Raba_20

Nagyítsd rá, többet látsz!

Gigatorlasz az Öreg Rábán

Az Öreg ágon van egy hatalmas torlasz. Teljes folyó szélességben, 100 méter hosszan. Időben észrevehető, no para! Bal parton érdemes átemelni, a fák között 100 métert kell cipelni a hajót. A torlasz után kavicspadról tudsz továbbhaladni.

Az Ikervári közúti híd után 3,5 km-re, az Ikervári gáttól 6,7 km-re van.

Képek a Gigatorlaszról:

gigatorlaszos_tengerikajak_Raba_29

Így néz ki még hajóból.

gigatorlaszos_tengerikajak_Raba_33

Átemelésnél majd meglátod milyen hatalmas.

Más említésre méltó hely nincs, mindenkinek jó evezéseket kívánok a 2015-ös vízitúra szezonra. Vigyázzatok magatokra és társaitokra.

Vidra