Bokody József: Kék vizeken

“A vízitúrázás az egyik legüdítőbb, teljes kikapcsolódást adó időtöltés. Amikor hajóba szállhat az ember, nincs más, csak a víz varázsa, a szellő érintése, a parti élet rezdülései, a felreppenő madarak és a szálló felhők.” – olvasható a könyv borítóján. Magaménak érzem a gondolatot én is.

Bokody_Jozsef_Kek_vizeken_Viziturazok_utikalauza

Bokody József: Kék vizeken (Vízitúrázók útikalauza)

A Bokody József által összeállított útikalauzban (a rövid, tömör vízitúrázással kapcsolatos tanácsokat és előírásokat tartalmazó fejezetek után) a következő folyók, tavak (magyar szakaszainak) ismertetése szerepel: Duna főág, Szigetközi-Dunaágak, Mosoni (Győri)-Duna, Szentendrei-Duna, Ráckevei (Soroksári)-Duna, Rába, Zala, Balaton, Sió-csatorna, Velencei-tó, Tisza, Túr vízrendszer, Szamos, Kraszna-csatorna, Bodrog, Hernád, Bódva, Sajó, Zagyva, Keleti-főcsatorna és Kálló-ér, Berettyó, Sebes-Körös, Fekete-Körös, Fehér-Körös, Kettős-Körös, Hármas-Körös, Maros.

A folyókon található mesterséges tereptárgyak és települések kilométer mutatója mellett minden víznél olvashatunk a folyó, tó eredetéről, táplálásáról, torkolatáról. A javasolt túranapok mellett a folyó hossza, esése, sebessége, szélessége, mélysége és a túrázáshoz szükséges különleges tudnivalók is fel vannak tüntetve. A vizek ismertetése tartalmazza a környék kulturális látnivalóit is, a leírást 170 ábra (hidak, átemelések) teszi érthetőbbé, 64 színes fénykép színesebbé.

Az én példányom 1960 Ft-ba került, az internetes on-line könyvesboltokban is nagyjából ilyen összegért találtam meg.

Mindenkinek javaslom megvásárlásra, aki szeretné, hogy keménykötésűben, túrákon is könnyen kezelhetően meglegyen neki a fenti folyók és tavak kilométer mutatója. Amennyiben lehetséges, akkor az adott folyót gyakrabban evezőket érdemes megkérdezni a változásokról, mert pár elavult információval találkozhatunk. (A megjelenés óta sok év telt, így ez érthető is.)

A könyv szerzője Bokody József.

A könyv a Mezőgazda Kiadó gondozásában jelent meg 1999-ben.

ISBN 963 9121 94 0

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .