A hóvirág

A hóvirág az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozik. Egyik legkorábban nyíló virágunk, sokszor már hóolvadás idején előbújik a főleg hegy- és dombvidéki erdeinkben. Virágzásban csak a rendkívül ritka magyar kikerics (Colchicum Hungaricum) előzi meg.

Hóvirág a szlovéniai Mura parton

Hóvirág a szlovéniai Mura parton

A február – márciusi virágzása egybeesik a március 8-án ünneplendő Nemzetközi Nőnappal. Főleg ennek tudható be az, hogy sajnos manapság már egyre kevesebb található erdeinkben. Szerencsére 2005. szeptember 1. óta a jogszabályok is védelmet biztosítanak a hóvirág számára, így a természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről szóló 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet 2005. augusztus 31-én megjelent módosítása a hóvirágot is az Európai Unióban jelentős és veszélyeztetett növények sorába helyezte. Értéke 10.000 Ft. Gyűjtése csak tudományos célból lehetséges, kereskedelmi célból nem szabad leszakítani. Ismerkedjünk meg a virággal kicsit részletesebben!

A hóvirágnak 16 faja él a Európában és Ázsiában, a Balkántól a Kaszpi-tóig olyan vidékeken, ahol a téli hőmérséklet a fagypont alá süllyed, Magyarországon a kikeleti hóvirággal (Galanthus nivalis / Snowdrop) találkozunk erdeinkben. A Liliomfélék (Liliales) rendjébe és az Amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozik.

Közeli rokona a szintén korán nyíló és szintén védelem alá szoruló tőzike.

A hóvirág évelő, hagymás, zárvatermő növény. Kettő 10-20 cm hosszú levele van. A leveleknek hosszirányban több egyforma erük van, az ilyen leveleket mellékeres leveleknek nevezzük. A levelek között nő a tőkocsány, aminek a végén nő a virágja. A tőkocsány a leveleknél egy kicsit hosszabb. A virágja lepelleveles, mivel a takarólevelek nem különülnek el csésze és sziromlevelekre, hanem teljesen egyformák. A három nagyobb külső lepellevél fehér színű, a belső három – jóval kisebb – lepellevél zöldes színű és kicsípett csúcsú, amiknek a belső felszínén egy félhold alakú sárga folt van.

A hóvirág hagymája (Galanthi bulbus) 0,1%-ban alkaloidokat tartalmaz, főleg galantamint, amiből mozgásszervi megbetegedések kezelése alkalmas gyógyszerek készíthetők. Védettsége miatt az Európai Unióban gyógyászati célra sem gyűjthető.

 

A hóvirág jelentése

A hóvirágnak több jelentése is van:

  • A keresztények Szűz Máriát ábrázolják hóvirággal, illetve a remény jelképe is, mert úgy tartják, hogy a Paradicsomból Ádám és Éva hóvirággal vigasztalódott.
  • A szerelemben a tisztaságot jelképezi.
  • A görög mitológiában Ion, azaz a danaidák ősanyjának a neve.
  • A tavasz legelső virága. Hófehér színével a reményt és a tisztaságot jelképezi. Az ifjú szerelmes például tiszta kedvesének választhatja ajándékba.
  • A hóvirág egyben keresztnév is. A Hóvirág keresztnevűek március 21-én és április 3-án ünneplik névnapjukat.

A hóvirág és a nőnap

A hóvirág virágzásának elég “rossz” időpontot választott. A virágzás egybeesik a Nemzetközi Nőnap március 8-ai dátumával, főleg ennek tudható be, hogy erdeinkben sajnos ennyire megfogyatkozott. A legtöbb hóvirág a természetvédelmi területekről (Duna-Dráva Nemzeti Park, Bükki Nemzeti Park) érkezik a nagyvárosok piacára, aluljárókba. Míg régebben a kirándulók szedték a hóvirág csokrokat, manapság a virág szedésének célja szint kizárólag kereskedelmi. A virágot szedők az említett területek környékén élnek. Főleg nyugdíjasok, munkanélküliek járják az általuk jól ismert területeket, ahol tavasszal annyi a hóvirág, hogy pillanatok alatt lehet csokorszámra szedni a hóvirágokat. Hosszú távon azonban itt nagymértékben megritkul vagy teljesen meg is semmisülhet az állomány. A piacokra már általában nem tőlük jutnak el a hóvirágcsokrok, hanem tőlük átveszik, és három-négyszeres áron kerülnek a piacra.

Amit mindenki megtehet az az, hogy hóvirágot nem vásárol senkitől. Aki hóvirágban szeretne gyönyörködni menjen ki az erdőbe kirándulni, vagy vegyen virághagymát (virágboltban és nem a piacon) és ültessen a kertjében!

Ezt a képet a hóvirágokról egy murai evezés alkalmával készítettem

Ezt a képet a hóvirágokról egy murai evezés alkalmával készítettem

 

Aki ilyen időszakban evezett vagy kirándult a Mura vagy a Dráva mentén, pontosan tudja milyen szép látvány a parton a hóvirág.

A hóvirág a kert dísze

Ha saját kertünket szeretnénk hóvirággal díszíteni, akkor a virágboltokban vegyünk virághagymát, ne pedig az erdőben gyűjtsünk!

A hagymákat ősszel vagy tavasszal a virág elvirágzása után lehet ültetni (szétültetni). A hagymákat 10-15 cm mélyre kell ültetni, alájuk tegyünk egy kis komposztot, egy ültetőhelyre 4-5 hagymát tegyünk. Ha fű közé ültettük, akkor figyeljünk rá, hogy ezen a területen csak akkor szabad füvet nyírni ha az virágok levelei már leszáradtak.

A nemesített hóvirág nagyobb virágú és tovább virágzik, mint a vadon élő testvérei. A boltokban vásárolható hóvirág (4-5 hagyma) párszáz forintba kerül, és évelő virág lévén minden év telének végén, tavaszának elején gyönyörködhetünk bennük.

Káldi Géza: Hóvirág

Foltokban már olvad a hó a hegyen,
Az avarból virág bújik szerényen.
Fehér harangját lehajtva földre néz.
Dárdás levele vigyázza testőrként.

Pici hagymából fejlődve díszeleg,
Takarítja maga elől a telet.
A hóvirág jelez: tavasz közelít,
Érkezése téli tájat megszépít.

Te kis virág milyen nagyon bátor vagy!
Jössz akkor is mikor kemény még a fagy!
Legyőzöd a rideg-hideg világot,
Megelőzöl minden büszke virágot.

A cikk összeállításához felhasznált oldalak: www.sulinet.hu, wikipedia, www.bioport.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .