Veszélyes és evezhetetlen gát a Savinjá-n

Akik evezték már a Savinja folyócskát Szlovéniában, bizonyára emlékeznek arra a gátra, ami az ötösnek (WW V) hívott hely alatt van kb. 300 méter távolságra, Struge nevű település elején a folyón lefelé haladva.
Gyakorlatilag ez a gát a Savinja kereskedelmi beszállója felett van 2 zúgóval, úgyhogy ez az információ csak a hobbievezősöknek fontos.
A gátat átépítették, és az eddigi kajakkal is ugorható gát életveszélyessé vált.

Savinjagat

A bal part felőli oldalon (tehát ennek a képnek a jobb szélén) van a vas a vízben. Nem látható a haboktól!

A fenti képen a gát középső része látható. Az eddigi módszer az volt, hogy a jobb part felőli oldalon kellett ugrani boof-olva, mert magasabb víznél kissé fogóssá vált a henger. A gát alá bebaszt beraktak jópár követ, így a landolás kőre történik, elcseszett boof esetén lábsérülés, lábbeszorulás is lehet. Ami igazán életveszélyessé teszi a gátat az, hogy a kövek mellé a gát alját megpakolták vasrudakkal, olyanokkal, mint ami a következő képen is van. Nem látható a haboktól! Életveszélyes, a továbbiakban ezen a gáton át kell emelni.

Savinjavas

Ugyanilyen vasrudak vannak a gát alatt is.

A gát alatti szakasz magas vízállás esetén evezésre csábítja a kajakosokat. A víz nagyobbik részét elviszik az erőműhöz (kb. 200 m hosszan), de a sok kő miatt ha van benne elég víz, akkor az átemelés helyett a kajakozás is választható, akár a gát alatti közvetlen beszállással is. Nekik tettem fel a következő képet.

Savinjavaszugo

Pirossal bekarikázva a megvasalt szakasz.

A képen látható erőmű épülete felett, a bal part mellett vannak ezek a vasak egy kisebb letörésbe beleállítgatva. (A bal parti épület miatt a pontos hely könnyen beazonosítható.) Itt a jobb part felől lehet tiszta vonalat keresni. Más vasakat ezen a 200 m-es szakaszon nem találtunk, magas vízállásnál evezhető.

A gát átemelése a következő módon történhet:

  • A gát felett bal parton kiszállsz, séta az út mellett a kereskedelmi beszállóig. Kb. 500 m, kihagysz egy jó zúgót.  
  • Vagy a gát felett jobb parton kiszállsz, gát alatt át a bal partra, majd 200 m séta a kutyaszaros ösvényen. Visszaszállás ott, ahol az ipari víz visszafolyik a mederbe.

Ne keverjétek össze a Luce feletti gáttal, ami szintén nem evezhető biztonsággal:

savinjagatlucefelett

Evezhetetlen gát Luce település felett. Ez a tiltott szakasz végén van, a település előtt kicsivel.

A Savinja különben nagyon jó víz, evezzétek!

Házi feladat: mindenkinek átnézni a gátak veszélyeiről szóló részt a vadvízi mentéstechnikai szakirodalomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .