Zalavár – Balatonhídvég, Kis-Balaton kerékpárút

A Kis-Balaton a Zala folyó mocsaras torkolatvidéke, fokozottan védett terület, nagy része csak kísérővel, vagy azzal sem látogatható. Az egyik említésre méltó túrahelyszínt, a Kányavári szigetet már ajánlottam, most egy másik, szintén Kis-Balatonhoz tartozó túraútvonalat ajánlok nektek: Zalavár Kis-Balaton ház – Balatonhídvég 6 km, oda-vissza 12 km. A cikkben lejjebb találsz még egy toldást a túrádhoz, ha ezt túl rövidnek találod.

Ötlet: Nem baj, ha nincs nálad a bringád, mert a Zalavár Kis-Balaton Háznál tudsz kerékpárt bérelni.

A cikk végén sok-sok képet találsz majd.

A Kis-Balatonnál, a Zalavár és Balatonhídvég között húzódik a 6 km hosszú kerékpárút, melyen bringával, sétálva, futva nyerhetünk bepillantást az itteni élővilág életébe. A kerékpárúton autók elméletileg nem közlekedhetnek, így kisgyerekes családoknak is biztonságos.

A kerékpárút minősége kitűnő, elég széles ahhoz, hogy a szembejövő bringások elférjenek egymás mellett. Sajnos a túránk folyamán 3-4 autó is a kerékpárúton ment végig, valószínűleg a helyieknél ez szokott dolog, így rövidítenek. Érdemes lenne a két végét úgy lezárni, hogy autó ne tudjon behajtani, mert így pár év alatt szét fogja tördelni az autók súlya.

Ingyenes parkolási lehetőség mindkét oldalon van, én a Zalavár felőli oldalt ajánlom inkább (Zalavár-Zalaszabar összekötő út), itt jobban szem előtt vannak az autók. A parkolás ingyenes. A parkolók megközelítése:

vagy

A kerékpárút mellett érdemes meglátogatni a Zalavár Kis-Balaton Házat is. A ház nyitva tartása március 1-től november 30-ig: keddtől – vasárnapig 9-12 óráig, 13-18 óráig (hétfő szünnap). A Kis-Balaton Ház belépő díjai 2014-ben: felnőtt jegy 750 Ft, felnőtt csoportos jegy (min. 10 fő) 600 Ft, diák és nyugdíjas jegy 450 Ft, diák és nyugdíjas csoportos jegy (min. 10 fő) 300 Ft, családi jegy (2 felnőtt és 2 gyerek) 1800 Ft, kerékpár kölcsönzés 750 Ft/óra, 1500 Ft/két óra, 3000 Ft/két óra felett. A háznál büfé üzemel. A parkoló használata, a többi (házon kívüli) történeti és néprajzi látnivaló megtekintése, játszótér használata ingyenes.

Képek a kerékpárútról

Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_01 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_02 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_03 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_04 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_05 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_06 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_07 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_08 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_09 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_10 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_11 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_12 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_13 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_14 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_15 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_16 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_17 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_18 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_19 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_20 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_21 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_22 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_23 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_24 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_25 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_26 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_27 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_28 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_29 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_30 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_31 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_32 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_33 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_34 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_35 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_36 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_37

Ha úgy gondolod, akkor a túrát megtoldhatod  még egy 8 km-es (oda-vissza 16 km) távval. Ez már nem aszfaltozott út, hanem kavicsos, a Zala folyó töltésén halad a Zalavár Kis Balaton háztól észak felé, Zalaapáti Zala hídjáig (75-ös út). Mi is így tettünk, bár a látnivaló jóval kevesebb, az út néha terepbringát kíván, a csalán néhol túl nagy… Annyira nem találtuk érdekesnek.

 

Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_38 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_39 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_40 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_41 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_42 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_43 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_44 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_45 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_46 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_47 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_48 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_49 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_50

A Zalavár Kis-Balaton ház körül a gyerekeknek a játszótér a legérdekesebb, de azért más látnivaló is akad.Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_51 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_52 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_53 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_54

A túra után sem tétlenkedtünk focimeccs, fürdés a Balatonban.

Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_55

Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_56 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_57 Zalavar_Balatonhidveg_Kis_Balaton_kerekparut_58