Zala túra

Zala túra – 2008.01.26.

Tavaly január elején már meglátogattuk a Zala folyót. A tavalyi dzsungelharc élményei olyan mély nyomot hagytak bennem, hogy idén is kedvem lett itt a télnek nevezett időszakban egy kis vietnámosdit játszani. A többi résztvevőnek valószínűleg a tavalyi túra annyira nem volt nagy élmény, mert a tavalyi csapatból rajtam kívül senki nem jelent meg az idei ismétlésen.zala1_6

Úgy gondoltam, hogy idén egy kicsit nehezíteni kellene, így a tavalyi Zalaszentgrót – Kehida szakasztól jóval feljebb, Zalaegerszegtől indultunk. A vízállás Zalaegerszegnél 45-50 cm-nél volt. Ez egyébként közepes vízállásnak mondható, evezős szempontból azonban ez a majdnem minimum víz, ha ennél lejjebb megy 5-10 cm-t, akkor már tolókocsizni kell sok helyen ezen a felső részen. Lejjebb persze kisebb víznél is evezhető.

Kora reggel, hajnali fél 9-kor már indultunk is a vízen. A zeg-i elkerülő hídjánál szálltunk vízre. Nem volt kedvem kerülgetni a vízbe szórt hűtőket, így a városi szakaszt kihagytuk, és Zalaegerszeg végénél szálltunk vízre. Ez a híd teljesen jó beszálló, a Zala jobb partján, a hídtól 20 m-re a töltéshez be lehet parkolni, a közúti közlekedést nem akadályozva, biztonságosan le lehet bonyolítani a pakolászást.

A folyón ketten eveztünk, Mecsó és én, mindketten kajakkal. Jó választás volt a kajak, mert hosszabb hajók nem lavíroznak ilyen könnyen, a sokszor teljesen összezáródó belógó ágak, beborult fák között. De le lehet jönni egyébként még egy hármas kenuval is. Elfér. Nyáron én biztos nem jövök ide még magas víznél se. Macheta nélkül teljesen reménytelen is, ha itt felnő a növényzet, akkor tiszta dzsungel az egész. (Így csak majdnem.) A víz egyébként számomra meglelő módon még folyt is.

Sajnos a vízben elég sok szemetet látni, ami néhol különösen összetorlódik. A Zala belefolyik a Kis-Balatonba, onnan meg a Balatonba. Jó fürdőzést!

A Zala különben nagyon szép és aranyos kis folyócska. Élővilág szempontjából szürkegém, vadkacsa (tőkés réce), jégmadár volt amivel találkoztam. Mecso nem bírta megállni, hogy a víz alá ne nézzen be indulás után 10 perccel. Különben nem lett nagyon vizes, és igazán csak megmosta a bal kezét. Mondjuk azt végig. Úgyhogy a víz alatti élővilágról majd kérdezzétek őt!

Nagyon hideg volt reggel, javában fagyhatott, mert a hajóra vastagon ráfagyott a felfreccsenő víz. Később viszont olyan szép idő lett, hogy inkább tavaszi volt, mint téli.

Nagyon sokszor át kellett emelni, amivel nagyon sok idő elment. Így végül is az egyik hídnál elfogyasztottuk a meleg (!) ebédünket, amit volt kedves Zsuzsi (Mecso felesége) a hídhoz hozni nekünk, és Pókaszepetkig jutottunk.

Szép volt, jó volt, jövőre megint jövök!

A beszálló.

A beszálló.

Zalegerszeg alatti Zala.

Zalegerszeg alatti Zala.

Az első átemelésnél.

Az első átemelésnél.

Szép vidék.

Szép vidék.

Szép vidék.

Szép vidék.

Köszönjük egerszeg!

Köszönjük egerszeg!

Vadvíz-szerű valami.

Vadvíz-szerű valami.

Tél.

Tél.

Még néhány kép:

Zala túra – 2008.01.26. (Magyarország, Zalaegerszeg – Pókaszepetk, 15 km, ZWB, Zalaegerszeg 45 cm)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .