Vadvízi kajakozás típusai

A vadvízi kajakozás az a sport (pontosabban életforma), amikor egy kajakban ülve vadvízi folyón evezünk. A vadvízi folyó az egyszerű, éppen csak hullámzó WW I-es vadvíztől a csak bizonyos vízállásoknál evezhető, legnehezebb WW VI-os folyószakaszok terjedhet. A vizek besorolásáról itt olvashatsz.

A vadvízi kajakozás egy életforma

A vadvízi kajakozás egy életforma

Az alábbi cikk rövid ismertetőt nyújt a vadvízi kajakozás különböző típusaihoz. Azt is írhatnánk akár, hogy ismerteti a vadvízen előforduló kajaktípusokat, mivel a megfelelő típusú kajakozáshoz megfelelő kajakot kell(ene) választani. A kajakok különböző tulajdonságai más és más vízre teszi a hajókat alkalmas(abb)á. De akár írhatnánk azt is, hogy a különböző vadvízi folyók, folyószakaszok milyen típusú kajakozáshoz alkalmasak.

A vadvízi kajakozás a vadvízi sportok csúcsa, a vadvízi sportok közül a vadvízi kajakozás kívánja meg a legtöbb gyakorlást, tudást, de a legtöbb élményt, szépséget is tőle lehet kapni.

River running

Úgy is lehetne mondani, hogy a vadvízi kajakozás különböző típusai közül ez a legrégebbi, ebből nőtt ki az összes többi, ez hasonlít legjobban egy síkvízi folyón történő túrához. Az A pontból kell eljutni B pontba. Útközben itt is ugyanúgy lehet gyönyörködni a tájban, csak itt az egész édesítve van azzal, hogy közben egy vadvízi folyón haladunk.

A river running kajakozás nehézségi szintje a környékünkön lévő folyókat is figyelembe véve WW I-III (esetleg WW IV), a vadvízi sportokhoz kapcsolódó kereskedelmi túrák, amiken akár a kezdő, vadvízi tapasztalattal nem rendelkező személyek is megismerkedhetnek a vadvízi sportok szépségeivel is ilyen területeken kerülnek megrendezésre. Ilyen víz például a méltán népszerű ausztriai Salza vagy az európai vizek királyaként emlegetett szlovéniai Soca kereskedelmi szakaszai. Európán kívül, Ázsiában, Amerikában jellemző a nagyvizes river running is, erős vizeken is, WW IV felett is.

Megemlítendő azonban mindenképpen, hogy a kezdők soha nem kajakkal kezdenek, hanem a legbiztonságosabb raft, vagy a már több önállóságot kívánó trekkel mennek. Azt lehet mondani, hogy a legelső szint a river running, bármilyen más stílusban is szeretne valaki evezni. A river running kajakok hosszabbak, közepes űrtartalmúak, határozott éllel. Tanulókajaknak ideálisak.

Dagger Axiom, egy híres river running hajó

Dagger Axiom, egy híres river running hajó

Dagger Axiom, jó tanulókajak

Dagger Axiom, jó tanulókajak

Savinja (Szlovéniában), kereskedelmi szakasz ilyen a river running kajakozás

Savinja (Szlovéniában), kereskedelmi szakasz. Ilyen a river running kajakozás.

Rodeó, freestyle, playboat

A rodeó vagy más néven freestyle kajakozás talán a vadvízi kajakstílusok közül a leglátványosabb. A kajakosok egy erre alkalmas helyen ledekkolnak (playspot), és itt mindenféle trükköt mutatnak be. Tehát általában nem is tesznek meg annál nagyobb szakaszt a folyón, mint ami a hely megközelítéséhez kell, hanem csak a legközelebbi beszálló és kiszálló közti szakaszt. Néha a jobb játszóhelyek partról is könnyen megközelíthetőek, vagy mesterséges helyeket kifejezetten könnyen megközelíthető helyekre teszik.

Rodeózásra alkalmas hullám nagyon sok síkvízi folyón is kialakítható (lenne), sajnos itthon ilyen lehetőségek nincsenek. Ehhez a vadvízi stílushoz köthető az egyetlen magyar vadvízi esemény a Hungarodeo. Miskolcon rendezi/rendezte minden évben (Miskolc, Sajószigeti út, Ojjectum vadvizi park) Páhi János, magyar vadvízi kajakos.

A víz sebességét és nyomó erejét felhasználva szörföznek a hullámon, és az összes létező irányban pörgetik a kajakot és magukat, ugrálnak, szaltóznak. A rodeó kajakok rövidek (kb. 200 cm) és űrtartalmuk kicsi (kb. 200 l). Nagyon sok gyakorlást és szorgalmat kíván. A rodeósok nagyon technikás evezősök, nagyon jó eszkimótudással rendelkeznek, ennek más stílusoknál is hasznát veszik…

Rodeó kajak - Peter Csonka, az egyik legtehetségesebb rodeós

Rodeó kajak – Peter Csonka, jelenleg az egyik legtehetségesebb rodeós

A mai kajakoknál sokszor szétválasztják a rodeó és a playboat hajókat. Míg a rodeó kajakok szinte csak arra jók, hogy egy  hullámban vízibohóc módjára élvezzék a folyót (legalábbis komoly vadvízre teljesen alkalmatlanok), addig a playboat/riverplay kajakokkal (technikai paramétereiből adódóan) ezeken a helyeken kívül is jobban viselkedik a hajó, WW IV-ig evezni is lehet velük a folyón. A playboat kajakokat úgy kellene elképzelni, hogy ezek nagyon játékos river running kajakok. Átmenet a river running és a rodeó között, de a rodeóhoz jobban közelít. Ezekkel a kajakokkal az egész folyó játszótérré változik. Valójában először voltak a playboat kajakok, ezekből lettek a rodeó kajakok.

WaveSport EZG: river play kajak

WaveSport EZG: river play kajak. Én is ilyenben evezek WW V alatt, könnyen kezelhető, játékos hajó. Játszótérré változik vele a folyó.

Dagger Jitsu - izzig-vérig rodeo kajak

Dagger Jitsu – izzig-vérig rodeo kajak

Dagger Jitsu rodeó hajó. Közlekedésre alkalmatlan.

Dagger Jitsu rodeó hajó. Közlekedésre alkalmatlan.

Creek

Ez gyakorlatilag a river running stílusnak egy olyan változata, amikor a kajakosok nem elégednek meg a WW I – WW IV nyújtotta élményekkel. A creek stílus helyszíne a WW IV – WW VI-os folyószakaszok, nagyon nehéz, technikás zúgókkal, vízesésekkel. A creek egyik jelentése a patak. A patak szó nagyon jól utal a stílus helyszínére, mert a creek nagy esésű, szűk hegyi patakokon történő evezést jelent, bár a stílusba beleférnek a nagyon nagy vízhozamú, szintén nagyon nehéz és technikás nagyesésű folyók is. Az összes vadvízi stílus közül ez a legveszélyesebb.

Igen, Vranek tudja, hogy mit csinál. (Defereggenbach, Ausztria)

Igen, Vranek tudja, hogy mit csinál. (Defereggenbach, Ausztria)

 

A creek kajakok nagy méretű, nagy űrtartalmú kajakok. Méretük 240 cm és 280-320 l körüliek. Hosszúak, sok levegő van bennük, így nagyobb hengereket is áthidalnak, gyorsak, hamar feljönnek.

Dagger Mamba  Creeker - szerintem jelenleg a legjobb.

Dagger Mamba Creeker – szerintem jelenleg a legjobb.

Dagger Mamba. Kényelmes, biztonságos, szép vonalvezetésű, könnyen eszkimózható creek kajak. Én is ilyet használok erős vizeken és túravezetéshez.

Dagger Mamba. Kényelmes, biztonságos, szép vonalvezetésű, könnyen eszkimózható creek kajak. Én is ilyet használok erős vizeken és túravezetéshez.

Squirt

Ez egy érdekes stílus, bár errefelé nem túl ismert, pedig már régóta létezik. Olyan alacsony űrtartalmú kajakok, hogy ezekkel a kajakokkal nemcsak a hajó vagy evezős egy része, hanem a kajakos és a kajak egyszerre el tud tűnni a víz alatt akár több másodpercre is. Gyakorlatilag a lehető legkevesebb levegő van a hajókban (kb. 100 l), ami ahhoz kell, hogy még ne süllyedjen el teljesen, mivel normális esetben is a hajó 80%-a víz alatt van.

Tengeralattjáró üzemmód.

Tengeralattjáró üzemmód.

Ezek a kajakok az evezős saját méretéhez készülnek, emiatt a tömeggyártás annyira nem is jellemző. A szlalomkajakból fejlődött ki, és a playboat kajakozás előfutárának tekinthető.

Squirt boat

Squirt boat

Szlalom

Versenysport. Az egyetlen, ami az olimpián is jelen van. Első olimpiai megjelenése 1972-ben volt (W. Germany, Augsburg), de sajnos 1992-ig nem versenyeztek belőle. Szerencsére 1992 óta a vadvíz újra jelen van az Olimpián. (1972: Augsburg, W. Germany; 1992: La Seu d’Urgell, Spain; 1996: Ocoee River, U.S.A.; 2000: Penrith, Australia; 2004: Athens, Greece; 2008: Shunyi, China; 2012: Lee Valley, England; 2016: Rio de Janeiro, Brazil; 2020: Tokyo, Japan)

Daniele Molmenti

Daniele Molmenti, a 2012-es aranyérmes

A versenyt WW II – WW IV szakaszokon rendezik. A pályán 18-25 lelógó kapu van. A színük zöld vagy piros. A zöldet folyásirány szerint, a pirosat folyásiránnyal szemben kell kerülni. A kapu kajakkal, evezővel vagy testtel való érintésénél 2 másodperces büntetéssel növelik az időt. Ugyanez az idő, ha rossz irányból megy át a versenyző a kapun, vagy kihagyja a kaput, vagy 45 foknál jobban megbillenti 50 másodperces büntetést jelent.

A szakaszt kb. 80 – 200 másodperc alatt teszik meg a versenyzők. Többlépcsős selejtező után dől el végül, hogy ki is a legjobb. A kajakok a 3-4 méteres méretükkel messze hosszabbak más vadvízi társaiknál.

Remekmű, egy csodaszép szlalomkajak a Lettmann-tól.

Remekmű, egy csodaszép szlalomkajak a Lettmann-tól.

 Anyagok

Bár már korábban is merészkedtek mindenféle lélekvesztő hajókkal vadvízre, az első kifejezetten a vadvízre készített kajakok anyaga üvegszál – műgyanta, karbon, kevlár volt. Köszönhetően elsősorban az alacsony súlyának, ez utóbbit mind a mai napig megtaláljuk a vadvízi versenysportban és a rodeó kajakoknál. A freestyle kajakok új generációja karbonból készül, a könnyűsége miatt, az aerial move-oknál fontos a minél kisebb súly.

Az első polietilénből készült kajakok a 70-es években jelentek meg. Manapság azonban a turisztikai, hobbi szintű vadvízi kajakok kivétel nélkül polietilénből készülnek. Igaz, hogy ezek a kajakok könnyen karcolódnak, de a hihetetlen tartósságuknak köszönhetően manapság nincs anyag, ami erre a felhasználási területre alkalmasabb volna.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .