Alapszintű újraélesztés (BLS) algoritmusa

A cikk anyagát mindig és mindenkinek azonnal és hibátlanul tudnia kell végrehajtani. Naponta 60-70 ember (ez éves szinten 20-25 ezer ember!), 30 percenként egy újabb áldozat hal meg hirtelen szívhalálban. A keringés és légzés leállása után 4-5 percig tart a klinikai halál, amíg a beteg visszahozható az életbe. Mivel a mentők ennyi idő alatt nem érnek ki a helyszínre, így ránk (mindannyiunkra) vár az a feladat, hogy a beteg keringését és légzését külső eszközök nélkül, befúvásos lélegeztetéssel és külső mellkaskompresszióval (nemzetközi nevén CPR) biztosítsuk addig, amíg a szakszerű segítség a helyszínre érkezik. Soha nem tudhatod, hogy mikor lesz erre a tudásra szükséged otthon, az utcán, a munkahelyeden vagy vízitúrán vízbe fulladt társadnál. Vedd komolyan, emberélet múlhat rajtad!

BLS ujraelesztes folyamatabra

Nagyobb mérethez és lementéshez kattints a képre!

A BLS (Basic Life Support) algoritmusához készítettem a fenti ábrát, illetve megvan a szöveges változat is, ha tovább olvasol. Az ábra további hasznosításra nagy felbontásban is letölthető ha a képre kattintasz. Az ábrát nyomtasd ki, tegyed be az irattárcádba és az evezős cuccaid közé, ragaszd ki a falra a munkahelyeden, otthon!

A cikk az egészségügyi alapképzettséggel nem rendelkező, szervezett egészségügyi ellátáson kívüli segélynyújtók teendőit tárgyalja.

Gyakorlás közben érdemes az alábbi szöveget folyamatosan mondani, az első ciklusnyi (30 kompresszió + 2 befúvás) CPR közben is, majd a CPR-t a második ciklustól már szöveg nélkül gyakorolni. Az egyes szám, első személybeli megfogalmazás a gyakorlás miatt történt. A felső indexben lévő lábjegyzeteket a leírás alatt tudod elolvasni.

Alapszintű újraélesztés (BLS) algoritmusa

1. Helyszínbiztosítás

További veszélyeket elhárítom, biztonságos közeget alakítok ki, a bámészkodókat, hozzátartozókat elküldöm, levegőt, szabad teret biztosítok.1

2. Eszméletvizsgálat

Eszméletvizsgálat

Eszméletvizsgálat

Letérdelek a bajbajutott mellé a mellkas vonalában. Két kezem a vállaira teszem, gyengéden megrázom, közben a következő kérdéseket teszem fel neki:
– Mi történt? Hogy érzi magát?
Itt nem csak a kérdésekre adott válasz a lényeges, hanem az is, hogy válaszol-e, azaz ezekkel a kérdésekkel elsősorban eszméletet vizsgálok.

2.1. Ha válaszol – Eszméleténél van

További kérdéseket teszek fel, majd a kérdésekre adott válaszok alapján döntöm el, hogy:

 • Nem kell ellátnom.
  vagy
 • El kell látnom.
  vagy
 • Mentőt kell hívnom.

2.2. Ha NEM válaszol – Eszméletlennek tekintem

3. Segítséghívás

A körülöttem lévő vagy hallótávolságon belül lévő emberek közül segítséget hívok. Ez a személy lesz az, aki segít nekem akkor, amikor valamilyen segítségre lesz szükségem.2

állát megtámasztom az egyik kezemmel (de nem zárom össze a száját), másik kezemmel a koponyatetőt támasztom meg

Szabad légút

4. Légzésvizsgálat

Feje mellé térdelek, állát megtámasztom az egyik kezemmel (de nem zárom össze a száját), másik kezemmel a koponyatetőt támasztom meg. Hátrahajtom a fejét, ezáltal szabad légutat biztosítok.3

Fejemet a mellkas felé fordítva az arca (orra és szája) fölé hajolok pár centiméterre. Minimum 10 másodpercig vizsgálom a légzést.

Látom, hallom, érzem

Látom, hallom, érzem

 

LÁTOM, HALLOM, ÉRZEM: Látom, ahogy emelkedik és süllyed a mellkas. Hallom, ahogy kifújja a levegőt. Érzem az arcomon a kiáramló levegőt.

Ha látom, de nem hallom és érzem, akkor idegen test okozta elzáródás van a légutakban.4

 

4.1. Ha van légzés

Stabil oldalfekvés

Stabil oldalfekvés

MENTŐT HÍVOK eszméletlen beteghez (104).

Stabil oldalfekvés 5, ha nincs ezt kizáró tényező.6 A mentő megérkezéséig mellette maradok, percenként a légzést ellenőrzöm.

 

4.2. Ha nincs légzés

MENTŐT HÍVOK megkezdett újraélesztéshez (104). Újraélesztés elkezdése.

 5. Újraélesztés

A kéz helye

A kéz helye

A tenyerem párnás részét a mellkas közepére helyezem7, hogy az a szegycsont és kulcscsontok találkozása közti szakasz felénél, a két bordaív találkozása közti mélyedésben, a mellbimbók vonalában legyen.8

Terpeszben mellé térdelek úgy, hogy a két kezem a két lábam közti távolság felének a vonalában legyen.9

A bajbajutott mellkasa fölé hajolok úgy, hogy a kinyújtott kezem merőleges legyen a bajbajutott mellkasára.

Szívkompresszió

Szívkompresszió

Felső kezemmel felfeszítem az alsó kezemet úgy, hogy tenyeremnek ténylegesen csak a párnás része érjen a mellkasához.

Nyújtott csuklóból, nyújtott könyökkel vállból kezdem el a 30 szívkompressziót, 4-5 cm mélyen lenyomva a mellkast, 100 nyomás/perc sebességgel hangosan számolva. Az egységes ritmus miatt csak a kerek tízeseket mondom ki, különben csak az egyesek helyén szereplőket.10

A 30 szívkompresszió után feljebb jövök a fej vonalába a 2 befújáshoz.

Befúvás

Befúvás

Fejet hátrahajtom, hogy szabad, átjárható légutat biztosítsak. Alsó szájat a felső szájhoz nyomva kb. 500 ml levegőt a tüdejébe juttatok a teljes egészében bekapott orrán keresztül.11 A két befújás között a fejemet a mellkas irányába fordítom, így látom, ahogy süllyed, illetve friss levegőt tudok beszívni a második befújáshoz.

Második befújás.12

Az utolsó szívkompresszió – első befújás – második befújás – első szívkompresszió között egységesen 1 másodperc idő telhet el.

A második befújás után újrakezdem a szívkompressziót.

Négy ciklusonként (4 x 30 szívkompresszió és 2 befújás) állok meg 10 másodpercre, hogy ellenőrizzem a légzését.

 

Az újraélesztést addig folytatom, amíg:

 • szakszerű segítség meg nem érkezik,
 • vissza nem tér a bajbajutott normál légzése,
 • teljesen ki nem merülök.13

Megjegyzések

Ezeket gyakorlás közben nem kell elmondani.

 1. Az elsősegélynyújtóra és bajbajutottra leselkedő veszélyeket kell először megszüntetni. Ha szükséges, akkor a bajbajutottat odébb kell vinni. A teljes BLS alatt csak annyit és akkor mozgassuk a bajbajutottat, amennyit feltétlenül szükséges.
 2. Ez a személy mentőhívásban, beteg mozgatásában, egyéb feladatokban segíthet. Ha el kell menni a helyszínről valamiért, akkor ő lesz aki majd elmegy, így a beteget nem kell magára hagyni. Ha a segítő személy gyakorlott a CPR-ben, akkor felváltva is lehet azt végezni.
 3. A szájüregbe csak akkor kell belenyúlni tisztítás céljából, ha idegen test vagy hányás egyértelműen akadályozza a légzést. Laikus elsősegélynyújtóként nem kell a nyaki gerincsérülés lehetőségével foglalkozni, mert ennek előfordulása a keringés-légzés leállása esetén kicsi. Az átjárható légút biztosításának elsőbbsége van.
 4. Nem normális légzés a 10 másodperc alatt kettőnél kevesebbszer észlelt légzés, a túlságosan erőlködő, csak hörgésnek tűnő légzés. Ez a keringésleállás után az utolsó reakció, ez az agonális (vagy terminális) légzés nem biztosít hatásos légzést, azonban megtévesztő lehet az elsősegélynyújtó számára, így erre figyelni kell.
 5. A stabil oldalfekvéssel biztosítani lehet az eszméletlen sérült szabad lélegzését. Hanyatt fekvő helyzetben a nyelv hátracsúszhatna, a nyál, vér és hányadék elzárhatná a légutakat.
 6. Stabil oldalfekvést kizáró tényezők: combcsonttörés, medencetörés, súlyos mellkasi sérülés (sorozat-bordatörés), nyílt hasi sérülés, gerinctörés.
 7. A keringésleállások többsége a szív problémájára vezethető vissza, így annak bekövetkezésekor még a szervezet tartalmaz percekre elegendő oxigént, így a kompresszióval kell kezdeni. Vízbe fulladt embernél a szervezetben már kevés az oxigén, így ott ha nem közvetlenül a part mellett vagyunk, lehetőség esetén még a vízben egy percig befúvásos lélegeztetést kell alkalmazni.
 8. Begyakorlás esetén a megfelelő nyomáspont megtalálása nem okoz problémát. Ha szükséges, akkor a kívánt mértékben a ruházat meglazítható vagy eltávolítható.
 9. A bajbajutott hanyatt fekszik, kemény talajon, a segélynyújtó mellette térdel befúvásnál a fej vonalában, kompressziónál a mellkas vonalában.
 10. A legkevésbé fárasztó mozgás csípőizületből indul, előre-hátra dőlő, egyenletes, lenyomás és felengedés ugyanannyi ideig tart. A lenyomást követően vissza kell engedni teljesen a mellkast úgy, hogy a kezek végig a mellkason maradnak.
 11. A szájból orrba és a szájból szájba befújásos technika egyaránt használható. Szájba fúvás esetén az orrnyílást zárjuk le. Vízimentés esetén az orrba történő lélegeztetést részesítjük előnyben.
 12. Ha különböző okok miatt valaki nem akar lélegeztetni, akkor csak a kompresszióval végzett BLS is használható, ez is mutat hatékonyságot.
 13. Laikus elsősegélynyújtóknak a páros munka nem javasolt. Ha többen is vannak a helyszínen, akkor kifáradás esetén váltsák egymást.

Ez a dokumentum az European Resuscitation Council (ERC) 2005. novemberében kiadott kiadvány és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata tanfolyami anyagain alapszik.

A dokumentum elolvasása nem helyettesíti a gyakorlati képzést. A BLS begyakorlásához mindenképpen szükséges CPR baba. Próbálj meg keresni olyan lehetőséget, ahol be tudod gyakorolni. Élő emberen szívkompressziót gyakorolni tilos! Begyakorlás után évenkénti felelevenítés szükséges!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .